του Νικόλα Γεωργιακώδη

Στο απολαυστικό σκυλο-τράγουδο (όχι με την κακή έννοια) Dog Beach Boogie, ο Kirk Olsen περιγράφει μια μέρα στο Ντελ Μαρ της Καλιφόρνια, μια από τις (δεκάδες) παραλίες για σκύλους στις ΗΠΑ. Στο βίντεο πανευτυχή τετράποδα απολαμβάνουν τις βουτιές τους μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, τρέχουν, παίζουν και ζουν την απόλυτη ραστώνη του καλοκαιριού.

Όλα αυτά βέβαια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, γιατί στην χώρα μας η ύπαρξη σκύλων στις παραλίες και στην θάλασσα είναι μια ταλαιπωρημένη ιστορία με συνεχείς καβγάδες μεταξύ ιδιοκτητών σκύλων και λουόμενων για το κατά πόσο τα συμπαθή τετράποδα επιτρέπεται να κάνουν το… μπάνιο τους στις ελληνικές ακτές.

Τι προβλέπει όμως ο νόμος για τα μπάνια των σκύλων;

Το γράμμα του νόμου «Κατ’ αρχήν υπάρχει μια διάκριση για το μπάνιο των σκύλων στην θάλασσα και για την παρουσία τους στην ακτή. Στις παραλίες είναι ξεκάθαρο ότι μπορούν να βρίσκονται με βάση τον νόμο 40 του ’59 αρκεί να είναι με συνοδό, δεμένα, να μην ενοχλούν τους λουόμενους και ο ιδιοκτήτης να έχει μαζί του το βιβλιάριο υγείας του ζώου σε περίπτωση που κάποιος διαμαρτυρηθεί », εξηγεί η κ. Βάσω Τάκη, Δικηγόρος και μέλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και τονίζει ότι κανένα δημόσιο όργανο δεν μπορεί να κόψει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη, αφού οι παραλίες (ακόμα και οι οργανωμένες) είναι κοινόχρηστοι χώροι.

Τι συμβαίνει όμως σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέλει να δροσίσει το κατοικίδιό του; «Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ένας κανονισμός Λιμένα, ο οποίος υπαγορεύει ότι οι σκύλοι επιτρέπεται να κάνουν μπάνιο μόνο σε απομακρυσμένες παραλίες που δεν έχουν κόσμο. Αν όμως ακόμα και σε αυτές τις παραλίες εμφανιστεί κάποιος λουόμενος που διαμαρτυρηθεί, τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να βγάλει τον σκύλο από την θάλασσα», λέει σχετικά η κ. Τάκη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε περίπτωση που υπάρχει διαμάχη με λουόμενο για τον σκύλο στην παραλία αρμόδια όργανα είναι η Δημοτική Αστυνομία και η Αστυνομία, ενώ για την θάλασσα το Λιμενικό. Σε περίπτωση που βεβαιωθεί παράβαση για την θάλασσα, το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης είναι από 50 μέχρι 150€. Εν κατακλείδι, το να έχετε μαζί σας το σκύλο και να περπατάτε στην παραλία (οργανωμένη ή μη) επιτρέπεται από το νόμο αρκεί να ακολουθείτε τις γενικές οδηγίες, δηλαδή να είναι δεμένος, να μαζεύετε τις ακαθαρσίες του, να είναι εμβολιασμένος και να έχει μικροτσίπ. Επίσης, μπορείτε να πάτε με το σκύλο σας σε οποιαδήποτε παραλία θέλετε και να βουτήξετε μαζί του αρκεί να μην είναι οργανωμένη και αναγνωρισμένη από τον ΕΟΤ και να μην υπάρχει άλλος λουόμενος μέσα στην θάλασσα την δεδομένη στιγμή.

Αν όμως έρθει κάποιος και διαμαρτυρηθεί, θα πρέπει βάσει νόμου να τον βγάλετε έξω. Δίκαιη ή άδικη η νομοθεσία; Οι απόψεις διίστανται. Από την μια πλευρά βρίσκονται οι λουόμενοι που δεν θέλουν με τίποτα να δουν σκύλο στην θάλασσα (αρκετές φορές ούτε και στην παραλία) και από την άλλη οι ιδιοκτήτες που θεωρούν υπερβολικές τις αντιδράσεις τους. «Δεν μου αρέσει να βλέπω σκύλους στην θάλασσα. Το θεωρώ βρωμιά και το κατατάσσω στην ίδια κατηγορία με το να κατουράει το παιδάκι στο κύμα την ώρα που πάω να βουτήξω. Μικρόβια, τσιμπούρια, όλα αυτά τα λαμβάνω υπόψη και με ανησυχούν. Καταλαβαίνω ότι τα σκυλιά μπορεί να είναι εμβολιασμένα, αλλά δεν μπορώ να το τσεκάρω κιόλας», λέει ο Θανάσης. «Δυστυχώς η Ελλάδα απαρτίζεται από κάφρους», λέει η Ελένη, «μόλις δουν το σκυλί στην παραλία, ακόμα και αν δεν είναι στο νερό κάποιος θα βρεθεί να σου την πει, πάντα κάποιος θα έρθει να σου πει ‘πάρε το βρωμόσκυλο από την παραλία’, ακόμα και αν αυτός βρίσκεται στην άλλη άκρη της.

Ο κόσμος εδώ δεν έχει φιλοζωική παιδεία, δεν ξέρουν καν ότι οι δεσποζόμενοι σκύλοι είναι πολύ πιο καθαροί από τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι βρωμίζουν περισσότερο την θάλασσα. Τα σκυλιά δεν ουρούν στην θάλασσα, οι άνθρωποι όμως το κάνουν», προσθέτει. Μα που να (τον) πάω; Σαφή απάντηση στην συγκεκριμένη ερώτηση, δεν μπορούμε να δώσουμε. Μπορούμε όμως να σας πούμε ότι έχετε λιγότερες πιθανότητες να εμπλακείτε σε διαμάχη με τους λουόμενους σε παραλίες ερημικές ή σε παραλίες οι οποίες έχουν μεγάλη ακτογραμμή και σας επιτρέπουν να απομακρυνθείτε από τον πολύ κόσμο.

Τα Λεγραινά για παράδειγμα, είναι μια καλή περίπτωση μιας και διαθέτει μεγάλη παραλία και είναι αρκετά απομακρυσμένη, όπως επίσης ο Λουμπαρδάς στο Κορωπί, οι παραλίες προς Βραυρώνα και Χαμόλια, η παραλία του Σχοινιά στο τέλος της (μετά το τελευταίο ταβερνάκι), η παραλία στο Σέσι μετά το Γραμματικό, ο Λημνιώνας, η Αγριλέζα και η Ψάθα. Εξυπακούεται ότι ενδείκνυται να τις επισκεφθείτε καθημερινές και όχι Σαββατοκύριακα όταν επικρατεί πανδαιμόνιο.

Περιμένουμε τις δικές σας dog friendly παραλίες στα σχόλια του άρθρου. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
Συναντήσεις του προέδρου του ΕΦΕΤ στην Κύπρο
‘’Πλημμύρισε’’ παιδικά χαμόγελα το Γ.Ν. Παπαγεωργίου