της Έλενας Μπούλια
Αν η Ιθάκη είναι πράγματι το νησί του Οδυσσέα, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα πλήρως από τα ευρήματα στο νησί, η επιστροφή του μυθικού ήρωα σε αυτήν ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένη. Άδικα στεναχωριόταν η Πηνελόπη. Μετά από είκοσι χρόνια στον πόλεμο και στα καράβια, πού θα έβρισκε ιδανικότερο προορισμό για να «αράξει» και να ξεκουραστεί;
Το νησί δείχνει να απολαμβάνει όλες τις ώρες της ημέρας τους ρυθμούς της θερινής ραστώνης, να ξυπνά αργά το πρωί για καφέ στο δροσερό -λόγω της δυτικής του θέσης- Βαθύ και να κοιμάται νωρίς το βράδυ, με ελάχιστα μπαράκια να δείχνουν διαθέσιμα για ξέφρενα ξενύχτια.
Όχι πως οι νεώτεροι και πιο δραστήριοι δεν βρίσκουν τελικά τα στέκια τους, αλλά όταν έχεις την δυνατότητα να χαλαρώσεις στο μπαλκόνι του δωματίου με την δροσιά του όρους Νήριτο να υπόσχεται όνειρα γλυκά, το τρίτο Mojito μπορεί να περιμένει για μια άλλη μέρα.
Είναι κοινό μυστικό ότι η Ιθάκη δεν προσφέρεται για ξέφρενες καλοκαιρινές διακοπές, ούτε για κοσμοπολίτικες βουτιές σε αμμουδερές οργανωμένες παραλίες με beach bars και ρακετομαχίες.
Δεν είναι τυχαίο ότι το νησί προτιμάται από οικογενειάρχες, πολλοί εκ των οποίων το επισκέπτονται με ιδιωτικά σκάφη, προκειμένου να προσεγγίσουν με αυτά τις εντυπωσιακές σχεδόν παρθένες ακτές του και τα κοντινά νησιά. Ούτε ότι μεγαλύτερη ζήτηση για διαμονή εκεί έχουν τα σπίτια και όχι τα ξενοδοχεία –τα οποία, παρεμπίπτοντως, χρεώνουν στην πλειοψηφία τους αρκετά τσουχτερές τιμές.
Βόλτες και διαδρομές
Προσφέρεται, όμως, το νησί για ήσυχα μπάνια σε καταπράσινες ακρογιαλιές με βότσαλο και λίγες έως καθόλου ξαπλώστρες. Για βόλτες στα χωριά του όρους Νήριτο, στην πανέμορφη Μονή Καθαρών, με την αξέχαστη θέα από ψηλά, στο Βαθύ, την Κεφαλονιά και την Αιτωλοακαρνανία και την θαυματουργή, όπως λένε οι ντόπιοι, εικόνα της Θεοτόκου με τα εκατοντάδες τάματα.
Στο καταπράσινο κεφαλοχώρι Σταυρός, με τις παραδοσιακές ταβέρνες για ψητό, οι οποίες φορούν τα γιορτινά τους κάθε 5 και 6 Αυγούστου για το σημαντικότερο πανηγύρι του νησιού, και τα Πηλικάτα, λίγο έξω από τον Σταυρό, όπου βρίσκονται τα ερείπια αυτού που φέρεται ως παλάτι του Οδυσσέα.
Κι αν έχετε όρεξη για διαδρομές, τα παραθαλάσσια ψαροχώρια Φρίκες και Κιόνι, στην βόρεια πλευρά του νησιού, πέρα από αμέτρητους Ιταλούς ιστιοπλόους διαθέτουν και εξίσου πολλές ταβέρνες για φρέσκο ψάρι, καθώς και μικρούς κολπίσκους για δροσερές βουτιές.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή σας στις Φρίκες, αξίζει να ανηφορήσετε μέχρι τον ανεμόμυλο για να απολαύσετε την όμορφη θέα και να κολυμπήσετε στην καταπράσινη παραλία που βρίσκεται στην διαδρομή προς Κιόνι. Στο δε Κιόνι, πέρα από φαγητό και βόλτα στο λιμανάκι, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το κοσμηματοπωλείο Τέχνημα, όχι μόνο για να θαυμάσετε τα κομψοτεχνήματα από πολύτιμα μέταλλα και λίθους, καθώς και τα λοιπά διακοσμητικά, αλλά και για να βρεθείτε σε ένα παλιό πατητήρι 500 ετών, με καταπληκτική διακόσμηση.
Η ζωή στην Ιθάκη
Πέρα από το πολύβουο, κατά την διάρκεια της ημέρας, Βαθύ όπου η εμπορική ζωή του νησιού τρυπώνει σε στριμωγμένα στενά με μικρά μαγαζάκια και σπίτια γνήσιας επτανησιακής αρχιτεκτονικής με αυλές και ψηλές βεράντες, το νησί, αν και μόλις είκοσι λεπτά με το καραβάκι, απέχει πολύ από την πιο τουριστική Κεφαλονιά ή την Λευκάδα.
Οι κάτοικοι, φιλόξενοι και ζεστοί όσο σε λίγα μέρη της Ελλάδας τον Αύγουστο, καταφέρνουν να διατηρούν τους δικούς τους ρυθμούς και τις παραδόσεις τους, σεβόμενοι τους επισκέπτες τους όσο οι δεύτεροι σέβονται την Ιθάκη.
Ωστόσο, δεν παύει το νησί να σου δίνει την αίσθηση ότι είναι στενά συνδεδεμένο με την Κεφαλονιά από πολλές άλλες απόψεις. Το αντιλαμβάνεται κανείς όχι μόνο από το γεγονός ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες θα το επισκεφτούν ως μέρος των βασικών διακοπών τους στη μεγαλύτερη Κεφαλονιά, αλλά και από το ότι μη διαθέτοντας κάποιο θιακιώτικο τοπικό προϊόν ή κάποια ιδιαίτερη σπεσιαλιτέ, η Ιθάκη δανείζεται, διαφημίζει και διαθέτει αμέτρητα κεφαλονίτικα προϊόντα, από τρόφιμα έως τουριστικά αναμνηστικά.
Εντύπωση δημιουργεί, άλλωστε, το γεγονός ότι στο νησί δεν διατίθεται φρέσκο γάλα, παρά μόνο μακράς διαρκείας, καθώς, όπως μας ενημέρωσε ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ, κάποια στιγμή πριν έναν χρόνο περίπου απλά σταμάτησαν να τους στέλνουν, ενώ λιγότερο παραξένεψε το γεγονός ότι δεν πίνεται το νερό της βρύσης.
Γαλαζοπράσινες βουτιές
Αν ανήκετε στους τυχερούς που διαθέτουν ιδιωτικό σκάφος, τότε θα έχετε την δυνατότητα να κολυμπήσετε σε κάποιες από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, όπως το ξακουστό Γιδάκι, στα ανατολικά και οι πιο αμμουδερές Αφάλες, στα βόρεια.
Μπορείτε, επίσης, να βρεθείτε πανεύκολα στο Λαζαρέτο, το μικρό πευκόφυτο νησάκι στο κέντρο του λιμανιού στο Βαθύ με το μικρό εκκλησάκι. Πριν πολλά χρόνια το νησάκι υπήρξε λοιμοκαθαρτήριο και αργότερα φυλακές. Σήμερα το εκκλησάκι επιλέγεται από πολλούς για την τέλεση μυστηρίων.
Λίγα μόνο λεπτά από την Ιθάκη απέχουν τα καταπράσινα αλλά ακατοίκητα νησάκια Άτοκος και Αρκούδι, με τους απάνεμους κόλπους και τα κρυστάλλινα νερά, όπου μπορείτε να προσαράξετε και να απολαύσετε βουτιές και σπηλαιολογικές αναζητήσεις.
Τέλος, πολύ κοντά στην Ιθάκη βρίσκονται το γραφικό Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, το Μεγανήσι, ο Σκορπιός και οι Εγκρεμνοί της Λευκάδας.
Για τους λιγότερο προνομιούχους, οι λύσεις είναι είτε να νοικιάσετε βάρκα με μηχανή δέκα-δεκαπέντε ίππων (απευθυνθείτε σε κάποιο τουριστικό γραφείο στο Βαθύ ή το Κιόνι), είτε να βρεθείτε στις παραπάνω παραλίες με το καΐκι που ξεκινά τακτικά από το Βαθύ και εκτελεί ημερήσιες κρουαζιέρες, είτε, απλά, να «συμβιβαστείτε» με τις παραλίες που προσεγγίζονται οδικώς.
Αν, βέβαια, θεωρείτε συμβιβασμό τους μικρούς κολπίσκους με το λευκό βότσαλο, τα καταπράσινα νερά και την δροσιά των δέντρων στο Σαρακήνικο (φωτο) και το Φιλιατρό, την πιο «οργανωμένη» παραλία του νησιού με καντίνα που ψήνει χοιρινά καλαμάκια στα οποία δύσκολα μπορείς να αντισταθείς αργά το απόγευμα και αρκετές ξαπλώστρες με ομπρέλες (10 ευρώ το σετ).
Όμορφα για μπάνιο είναι επίσης στον Σκίνο και στα Μνήματα, βορειοανατολικά και κοντά στο Βαθύ, στις Φρίκες ή στην «άγρια» παραλία του Αη-Γιάννη, απέναντι ακριβώς από την Κεφαλονιά, με το κατάλευκο βότσαλο και τις λίγες ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Μπορεί οι παραλίες της Ιθάκης να μην αποτελούν το σήμα κατατεθέν της, όμως σίγουρα ανάμεσά τους θα βρείτε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στα γούστα σας. Πολλοί ελεύθεροι κατασκηνωτές, άλλωστε, δείχνουν να μην τις αλλάζουν με τίποτα.
Ουσίες και οινοπνεύματα
Οι περισσότερες ταβέρνες, όπως και τα περισσότερα καταστήματα και η βραδινή ζωή της Ιθάκης, βρίσκονται στην πρωτεύουσά της, το λιμάνι Βαθύ. Ωστόσο, θα σας συστήναμε να αποφύγετε τα «τουριστικά» παραθαλάσσια ταβερνάκια που βρίσκονται κατά μήκος του λιμανιού και να προτιμήσετε είτε αυτά της πλατείας, π.χ.
την ψησταριά «Γύρο-Γύρο Όλοι» για πολύ νόστιμο χοιρινό γύρο, τον «Σπαθή» για τυρόπιτες, πρωινά και παγωτά ή όσα βρίσκονται στην αριστερή μεριά του λιμανιού, από το Μέγαρο Drakouli και μετά.
- Στο «Liberty» προς το τέλος του λιμανιού στο Βαθύ (περιοχή Μύλος), για ρομαντική ατμόσφαιρα με αίσθηση πολυτέλειας, φρέσκα ψάρια, μεσογειακές γεύσεις και hit το καταπληκτικό ριζότο (τιμές: 25 με 40 ευρώ κατ’άτομο).
- Στο «Πεινακοθήκη», επίσης στο λιμάνι, για ψαρομεζέδες με ούζο ή ψητούρα (ποικιλία κρεατικών) και δροσερό κρασί και χαλαρή ατμόσφαιρα, σε ένα μεζεδοπωλείο που θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται π.χ. στο Γκάζι (τιμές: 15 με 25 ευρώ κατ’άτομο).
- Στον Καππάτο για σπιτικό, χειροποίητο παγωτό που όμοιό του δύσκολα έχετε δοκιμάσει, το οποίο μεταφέρεται καθημερινά στο Βαθύ απευθείας από Κεφαλονιά.
- Στον «Μύλο», επίσης στο Βαθύ, ο οποίος αποτελεί στέκι των νεώτερων, για την καλύτερη κρέπα του νησιού, πεντανόστιμες fajitas, καθώς και εξαιρετικά κοκτέιλς.
- Στην «Δροσιά», στον δρόμο με κατεύθυνση προς Σαρακήνικο και Φιλιατρό. Μία εξαιρετική ταβέρνα για παραδοσιακή κουζίνα… with a Venezuela twist καθώς η ιδιοκτήτρια από την Βενεζουέλα δεν δίστασε να προσθέσει μερικά βραζιλιάνικα πιάτα στο μενού, όπως η φοβερή «ασάδα» που είναι μοσχαρίσια φιλετάκια με μαύρη ζάχαρη και κόκκινο κρασί. Η θέα προς το Βαθύ από την δροσερή αυλή της ταβέρνας ενισχύει την ευχάριστη ατμόσφαιρα (τιμή: 20 με 30 ευρώ κατ’άτομο).
- Στο «Μέγαρο Drakouli» (φωτο), ανοιχτό από το πρωί για καφέ μέχρι τις 2.00 το βράδυ για ποτό και ελαφρύ φαγητό, όπως πίτσες και σνακ. Το café στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτήριο -το πρώην αρχοντικό του εφοπλιστή Δρακούλη- το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν στο Βαθύ, όχι μόνο λόγο του μεγέθους του αλλά και χάρη στην εντυπωσιακή λιμνούλα στην είσοδό του, στην οποία εισέρχεται θαλασσινό νερό από το λιμάνι. Σε μία από τις αίθουσες του Μεγάρου παρουσιάζονται κατά καιρούς εκθέσεις γνωστών εικαστικών.
- Στο «Χάνι», στον δρόμο με κατεύθυνση προς Σταυρό, για μακράν την καλύτερη θέα προς το Βαθύ, αλλά και για ολόφρεσκο ψάρι, αστακομακαρονάδες και εξαιρετικές μεσογειακές γεύσεις. Στον ίδιο, πολυεπίπεδο, χώρο μπορείτε να απολαύσετε και το ποτό σας (τιμή: 25 με 45 ευρώ κατ’άτομο).
- Στον Βένο, στο ορεινό χωριό Περαχώρι, το οποίο δεσπόζει αμφιθεατρικά πάνω από το Βαθύ, απέχοντας από αυτό δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Τα τραπεζάκια της ταβέρνας κρέμονται σχεδόν από το ασβεστωμένο μπαλκόνι με την εκπληκτική θέα προς τα φιορδ του λιμανιού και τις καταπράσινες πλαγιές. Εκεί θα δοκιμάσετε ντόπια ψητά κρέατα και δροσερό κρασί.
- Στο Κιόνι θα ήταν άδικο να ξεχωρίσουμε κάποια ταβέρνα από αυτές που συγκεντρώνονται στο γραφικό λιμανάκι, καθώς όλες προσφέρουν φρέσκο ψάρι και νόστιμους ψαρομεζέδες.
- Στην «Μαργαρίτα» στον Σταυρό, θα δοκιμάσετε καταπληκτικά γλυκά ταψιού, καθώς και το περίφημο ροβανί, το οποίο μοιάζει οπτικά με το γνωστό σε όλους μας ραβανί, με την διαφορά ότι αυτό φτιάχνεται με ρύζι, μέλι και λάδι.
Η βραδινή ζωή στο Βαθύ είναι αρκετά ήσυχη, καθώς τα περισσότερα μαγαζιά κλείνουν μέχρι τις 2.00 το βράδυ. Ωστόσο, αν κατευθυνθείτε προς την περιοχή Μύλος θα συναντήσετε ορισμένα bars που μένουν ανοιχτά μέχρι πιο αργά, όπως το «Soulatso» και το «Century Club», καθώς και το περίφημο «Muppet», το οποίο είναι μάλλον το μοναδικό after club του νησιού που μένει ανοιχτό έως τις 6 το πρωί με δυνατή, upbeat μουσική.
Διαμονή
- Περαντζάδα 1811: Το πανέμορφο art hotel στο Βαθύ συνδυάζει μοντέρνο ντιζάιν και παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Οι τιμές τον Αύγουστο ξεκινούν από 150 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό.
- Hotel Familia: Σε ένα παλιό λιοτρίβι δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια το όμορφο αυτό συγκρότημα επτά δωματίων, με την καλόγουστη διακόσμηση, το οποίο απέχει λίγα μόνο λεπτά από το κέντρο του λιμανιού στο Βαθύ. Οι τιμές του αυτή την εποχή ξεκινούν από 150 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό.
- Odyssey Apartments: Για μεγαλύτερες των δύο ατόμων παρέες, το συγκρότημα αυτό διαθέτει studios που μπορούν να φιλοξενήσουν ως έξι άτομα, με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Η τιμή για το studio των δύο έως τεσσάρων ατόμων είναι στα 150 ευρώ.
- Korina Gallery Hotel: Πρωτολειτούργησε φέτος τον Μάιο και έχει ήδη λάβει εξαιρετικές κριτικές. Το πανέμορφο αυτό ξενοδοχείο στο Βαθύ διαθέτει αυτή την εποχή το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό προς 160 ευρώ ανά βραδιά.
- Ενοικίαση σπιτιού: Πολύ πιο οικονομικά θα σας «βγει» η ενοικίαση κάποιας βίλλας ή μεζονέτας στην Ιθάκη. Τέτοια σπίτια διατίθενται συνήθως προς ενοικίαση σε περισσότερα των δύο άτομα και οι τιμές τους δύσκολα ξεπερνούν τα 150 ευρώ ανά ημέρα για ένα σπίτι με δύο κρεβατοκάμαρες, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα –χωρίς φυσικά πρωινό. Τουριστικά γραφεία όπως το Greek Islands Club ή το Dendrinos Ithaki Villas θα εξυπηρετήσουν την αναζήτησή σας.
Το ταξίδι
Στην Ιθάκη θα βρεθείτε με πλοίο, το οποίο μπορείτε να πάρετε είτε από Πάτρα -διάρκεια ταξιδιού τέσσερις ώρες- είτε από Αστακό –διάρκεια ταξιδιού τρεις ώρες, με ferry boat. Φυσικά, στο νησί μπορείτε να βρεθείτε με καράβι και από την Κεφαλονιά, η οποία απέχει περίπου είκοσι λεπτά.
Τα εισιτήρια από Αστακό για Ιθάκη κοστίζουν περί τα 90 ευρώ για δύο άτομα και αυτοκίνητο μετ’επιστροφής. Μπορείτε να τα κλείσετε τηλεφωνικά καλώντας στο 26740 23405. Το δρομολόγιο από Πάτρα για Ιθάκη εκτελείται από πλοία της Strintzis Ferries και το κόστος των εισιτηρίων για δύο άτομα και αυτοκίνητο μετ’επιστροφής ανέρχεται στα 180 ευρώ περίπου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι