του Νικόλα Γεωργιακώδη

Έχοντας μπει επίσημα πλέον σε... φορολογική περίοδο, είναι σημαντικό να ξέρουμε τις αλλαγές που έχουν γίνει στον τρόπο με τον οποίο θα συμπληρώσουμε φέτος τις φορολογικές μας δηλώσεις.

Τι αλλάζει

Κατ’ αρχήν, το νέο έντυπο Ε1 πρέπει να υποβληθεί φέτος ηλεκτρονικά από όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, δηλαδή ακόμη και από τους συνταξιούχους, με εξαιρέση τις περιπτώσεις που υπάρχει τεχνική ή αντικειμενική αδυναμία. Οι πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν μεταξύ άλλων την υποχρεωτική αναγραφή όλων σχεδόν των εισοδημάτων, την υποχρεωτική υποβολή δήλωσης για όλους όσους είναι 18 και άνω, την υποχρεωτική αναγραφή των αριθμών παροχής της ΔΕΗ για όλες τις κατοικίες και την αναγραφή του ΑΜΚΑ για όλα τα προστατευόμενα τέκνα.

Η προθεσμία υποβολής είναι η 30 Ιουνίου μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών στις ιστοσελίδες http://www.gsis.gr/ και http://www.taxisnet.gr/ .

Δέκα σημεία 'παγίδες'

1. Μην ξεχάσετε την εισφορά αλληλεγγύης (κωδικοί 333-334 στον πίνακα 8 της 4ης σελίδας). Σε αυτούς τους κωδικούς όσοι απέκτησαν το 2012 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πρέπει να αναγράψουν τα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4%, τα οποία παρακρατήθηκαν από τις αποδοχές τους κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, προκειμένου τα προκαταβληθέντα αυτά ποσά να αφαιρεθούν από τα ποσά εισφοράς που αναλογούν στα συνολικά εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 από όλες τις πηγές. 

2. Προσοχή στο… ρεύμα (κωδικοί 204-205-206 στον πίνακα 5 της 3η σελίδας). Στους νέους αυτούς κωδικούς πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά οι «αριθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος» όλων των κατοικιών τις οποίες έχετε δηλώσει ότι χρησιμοποιείτε.

3. Τα τεκμήρια των 18 και άνω (κωδικοί 327-328 στον πίνακα 2 της 1ης σελίδας). Τους κωδικούς αυτούς θα πρέπει να συμπληρώσουν οι νέοι ηλικίας 18 ετών και άνω που για πρώτη φορά φέτος είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση, ανεξάρτητα από το εάν απέκτησαν ή όχι εισόδημα το 2012, με εξαίρεση μόνο τα προστατευόμενα τέκνα έως 25 ετών (φοιτητές, στρατιώτες κ.ά.). Η υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από φορολογούμενους ηλικίας άνω των 18 ετών κρύβει «φοροπαγίδα», αφού η εφορία ακόμα και σε μηδενικά εισοδήματα θα υπολογίσει φόρο με βάση το ατομικό ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και τα υπόλοιπα τεκμήρια αν υπάρχουν, όπως κατοικία που έχει παραχωρηθεί δωρεάν από τους γονείς και για την οποία υπολογίζεται τεκμήριο διαβίωσης.

4. Οι… εμπλουτισμένοι κωδικοί 659-660 (πίνακας 6 στην 3η σελίδα). Όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες, εισοδηματίες) για πρώτη φορά υποχρεούνται να δηλώσουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα ποσά που απαλλάσσονται από το φόρο. Επίσης, στους κωδικούς αυτούς θα αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογούμενων το 2012 εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 250 ευρώ, κέρδη από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, REPOS, κέρδη από μερίσματα καθώς και τα επιδόματα των πολύτεκων και τρίτεκνων οικογενειών, τα επιδόματα με τα οποία προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών (όχι όμως των ολικά τυφλών) και προσώπων με απόλυτη αναπηρία (όχι όμως με κινητική αναπηρία άνω του 80%), συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή, σύνταξη και επιδόματα πολύτεκνης μητέρας, ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας.

5. Τα «μπλοκάκια» (κωδικοί 019-020 στον πίνακα 2 της 1ης σελίδας). Όσοι φορολογούμενοι εισέπραξαν το 2012 αμοιβές για τις οποίες εξέδωσαν αποδείξεις από δελτίο παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να αναγράψουν το σημείο «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» το οποίο βρίσκεται δίπλα από τον κωδικό 019 ή 020, ώστε κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης να υπολογιστεί το τέλος επιτηδεύματος στο ποσό των 500 ευρώ κι όχι στο αυξημένο επίπεδο των 650 ευρώ.

6. Δαπάνες αποκατάστασης κτιρίων σε Μεταξουργείο και Γεράνι (κωδικοί 037-038 στον πίνακα 7 στην 4η σελίδα). Στους κωδικούς αυτούς πρέπει να αναγραφούν οι δαπάνες αποκατάστασης κτιρίων στις περιοχές του Γερανίου ή του Μεταξουργείου, που πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών. Οι συγκεκριμένες δαπάνες θα αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημα.

7. Μην ξεχνάτε το όφελος για τα παιδιά (κωδικοί 003-004 στον πίνακα 3). Στους κωδικούς αυτούς συμπληρώνεται ο αριθμός των παιδιών που είναι προστατευόμενα μέλη προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν πρόσθετο αφορολόγητο το οποίο ανέρχεται συνολικά σε: 7.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 1 παιδί, 9.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 2 παιδιά, 12.000 ευρώ για τους τρίτεκνους και 15.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 4 παιδιά και περισσότερα.

8. Εισόδημα από ενοίκια (κωδικοί 177-178 στον πίνακα 4Ε στην 2η σελίδα του Ε1). Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται από όσους φορολογούμενους εισέπραξαν το 2012 ενοίκια από την εκμίσθωση κατοικιών επιφάνειας μέχρι 300 τ.μ. (για κάθε κατοικία), αποθηκών και χώρων στάθμευσης. Με την συμπλήρωσή του κωδικού, το ακαθάριστο εισόδημα από τις εκμισθώσεις αυτές θα επιβαρυνθεί με συμπληρωματικό φόρο 1,5% κι όχι 3% που ισχύει για τις υπόλοιπες μισθώσεις.

9. Προσοχή στην απαλλαγή εμπόρων άνω των 62 ετών από το τέλος επιτηδεύματος (κωδικοί 027-028 στον πίνακα 2 της πρώτης σελίδας). Όσοι φορολογούμενοι ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν γεννηθεί μέχρι το τέλος του 1950, δηλαδή έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 62 ετών θα πρέπει να αναγράψουν το σημείο «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» που βρίσκεται δίπλα από τον κωδικό 027 ή 028, προκειμένου να απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος.

10. Μην ξεχάσετε τον ΑΜΚΑ (κωδικοί 846 - 849 στον πίνακα 9 στην 4η σελίδα). Σε κάθε έναν από τους κωδικούς αυτούς πρέπει να δηλωθεί ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) κάθε προστατευόμενου τέκνου του φορολογούμενου.

Ευχαριστούμε τον κ.Τσαλκούτη Μιλτιάδη για τις συμβουλές του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
Συναντήσεις του προέδρου του ΕΦΕΤ στην Κύπρο
‘’Πλημμύρισε’’ παιδικά χαμόγελα το Γ.Ν. Παπαγεωργίου