Σήμερα παρουσιάζουμε τον ιατρό - εφευρέτη, Willem Johan Kolff, τον άνθρωπο που το 1943 κατασκεύασε το πρώτο μηχάνημα αιμοκάθαρσης στην ιστορία...
Σήμερα παρουσιάζουμε τον ιατρό - εφευρέτη, Willem Johan Kolff, τον άνθρωπο που το 1943 κατασκεύασε το πρώτο μηχάνημα αιμοκάθαρσης στην ιστορία. Νομίζουμε πως ολόκληρη η ανθρωπότητα, αλλά ειδικά οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια καθώς και οι συγγενείς τους, χρωστάνε πολλά σ’αυτόν τον άνθρωπο.
Ας δούμε λοιπόν στιγμές της ζωής του.
Ο Willem Johan Kolff (14 Φεβρουαρίου 1911 - 11 Φεβρουαρίου 2009), επίσης γνωστός ως Pim Kolff , ήταν πρωτοπόρος της αιμοκάθαρσης καθώς και στον
τομέα των τεχνητών οργάνων . Ο Willem είναι μέλος της οικογένειας Kolff , μιας παλιάς ολλανδικής πατριώτικης οικογένειας. Έκανε τις μεγάλες ανακαλύψεις του στον τομέα της αιμοκάθαρσης για νεφρική ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου . Μετανάστευσε το 1950 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έλαβε αμερικανική υπηκοότητα το 1955, και έλαβε πολλά βραβεία και ευρεία αναγνώριση για το έργο του.
Βιογραφικό
Γεννημένος στο Leiden της Ολλανδίας , ο Kolff ήταν ο μεγαλύτερος από μια οικογένεια 5 αγοριών. Ο Kolff σπούδασε φάρμακο στην πατρίδα του στο πανεπιστήμιο του Leiden και συνέχισε ως κάτοικος εσωτερικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Groningen . Ένας από τους πρώτους ασθενείς του ήταν ένας άνδρας ηλικίας 22 ετών που πέθανε αργά από νεφρική ανεπάρκεια . Αυτό οδήγησε Kolff να εκτελέσει την έρευνα σε τεχνητή υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.
Επίσης, κατά την παραμονή του, η Kolff διοργάνωσε την πρώτη τράπεζα αίματος στην Ευρώπη (το 1940). Ο πρώτος πρωτότυπος διαλύτης του Kolff αναπτύχθηκε το 1943, κατασκευάστηκε από κουτάκια αναψυκτικού, χρησιμοποιούσε εξαρτήματα αυτοκινήτων και μεμβράνη λουκάνικων. Σε διάστημα δύο ετών, ο Kolff είχε προσπαθήσει να θεραπεύσει 15 άτομα με τη μηχανή του, αλλά όλοι είχαν πεθάνει. Το 1945, ο Kolff αντιμετώπισε με επιτυχία τον πρώτο ασθενή του, μια γυναίκα ηλικίας 67 ετών, από νεφρική ανεπάρκεια χρησιμοποιώντας τη μηχανή αιμοδιάλυσης.
Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου , βρισκόταν στο Kampen , όπου δραστηριοποιούταν στην αντίσταση ενάντια στη γερμανική κατοχή. Ταυτόχρονα, η Kolff ανέπτυξε το πρώτο λειτουργικό τεχνητό νεφρό. Εργάστηκε τον πρώτο ασθενή του το 1943, και το 1945 κατάφερε να σώσει τη ζωή ενός ασθενούς με θεραπεία αιμοκάθαρσης. Το 1946 έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα summa cum laude στο Πανεπιστήμιο του Groningen για το θέμα.
Σηματοδοτεί την έναρξη μιας θεραπείας που έχει σώσει μέχρι τώρα τις ζωές εκατομμυρίων ασθενών με οξεία ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια . Ηνωμένες Πολιτείες Όταν τελείωσε ο πόλεμος, ο Kolff έδωσε τις συσκευές τεχνητού νεφρού του σε άλλα νοσοκομεία για να διευρύνει την εξοικείωση με την τεχνολογία. Στην Ευρώπη, ο Kolff έστειλε μηχανές στο Λονδίνο, το Άμστερνταμ και την Πολωνία.
Ένα άλλο μηχάνημα που στάλθηκε στον Δρ. Isidore Snapper στο νοσοκομείο του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη χρησιμοποιήθηκε για να εκτελέσει την πρώτη ανθρώπινη αιμοκάθαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 26 Ιανουαρίου 1948 υπό την επίβλεψη των Δρ. Alfred P. Fishman και Irving Kroop. Το 1950, ο Kolff εγκατέλειψε τις Κάτω Χώρες για να αναζητήσει ευκαιρίες στις ΗΠΑ.
Στην Κλίβελαντ Κλινική , συμμετείχε στην ανάπτυξη μηχανημάτων καρδιάς-πνεύμονα για τη διατήρηση της καρδιακής και πνευμονικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της καρδιοχειρουργικής. Επίσης βελτιώθηκε στη μηχανή αιμοκάθαρσης. Στο Brigham και το γυναικείο νοσοκομείο , με τη χρηματοδότηση από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Νέας Υόρκης David Rose ανέπτυξε τον πρώτο τεχνητό νεφρό παραγωγής, το τεχνητό νεφρό Kolff Brigham, που κατασκευάστηκε από τον Edward A. Olson Co. στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης και αργότερα το Travenol Τεχνητό νεφρό με δύο σπείρες.
Διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Τεχνητών Οργάνων του Πανεπιστημίου της Γιούτα και του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Μηχανικής το 1967, όπου συμμετείχε στην ανάπτυξη της τεχνητής καρδιάς , η πρώτη από την οποία εμφυτεύθηκε το 1982 στον ασθενή Barney Clark , ο οποίος επέζησε για τέσσερις μήνες, ενώ η καρδιά εξακολουθούσε να λειτουργεί τη στιγμή του θανάτου του Clark. Το 1976 ο Kolff έγινε αντίστοιχο μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της Ολλανδίας .
Αντίκτυπος
Ο Kolff θεωρείται ο Πατέρας των Τεχνητών Οργάνων και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς του 20ού αιώνα.
Έλαβε πάνω από 12 επίτιμες διδακτορικές διατριβές σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο και περισσότερα από 120 διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Harvey το 1972,
Βραβείο Επιστημονικής Επιτυχίας AMA 1982,
Βραβείο Ιαπωνίας το 1986,
Βραβείο Albert Lasker Την Κλινική Ιατρική Έρευνα το 2002
και το Βραβείο Russ το 2003.
Το 1990 το Life Magazine τον περιέλαβε στον κατάλογο των 100 σημαντικότερων ατόμων του 20ού αιώνα. Ήταν συν-υποψήφιος με τον William H. Dobelle για το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 2003. Ο Robert Jarvik , ο οποίος εργάστηκε στο εργαστήριο του Kolff στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα ξεκινώντας από το 1971, πίστευε στον Kolff με τον ερεθισμό του να αναπτύξει την πρώτη μόνιμη τεχνητή καρδιά .
Ο Kolff πέθανε τρεις ημέρες μετά τα 98α γενέθλιά του στις 11 Φεβρουαρίου 2009, σε κέντρο φροντίδας στη Φιλαδέλφεια . Στις 29 Φεβρουαρίου 2012, ο Yad Vashem αναγνώρισε στον Willem Johan Kolff και τη σύζυγό του ως δίκαιους μεταξύ των εθνών, από την πλευρά τους να αποκρύψουν έναν εβραϊκό ιατρικό συνάδελφο και τον γιο του.
https://www.nefropatheis.gr/2020/02/willem-johan-kolff.html?m=0