Το ChatGPT-3.5 μπορεί να προσφέρει σε άτομα με πιθανά συμπτώματα οξείας ουρολογικής πάθησης, όπως κολικούς πόνους κ.λπ., μια σχετικά καλή "αρχική συμβουλή".
Γερμανοί και Αυστριακοί ουρολόγοι αξιολόγησαν την ακρίβεια των συμβουλών της ΤΝ σε συνήθεις ερωτήσεις και διαπίστωσαν ότι είναι αρκετά καλές.
"Οι ασθενείς δυσκολεύονται να ταξινομήσουν τα συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει την έγκαιρη ιατρική συμβουλή.
Δεδομένου ότι το 35% έως 75% των ασθενών αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο προτού πάνε στον γιατρό, η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) που βασίζεται στη φωνή, όπως αυτή που προσφέρει το ChatGPT-3.5 (GPT-3.5) του OpenAI, έχει πλέον αναδειχθεί σε σημαντική πηγή", έγραψε μια γερμανοαυστριακή ομάδα μελέτης, κυρίως από ουρολογικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία (μεταξύ των οποίων και το Ιατρικό πανεπιστήμιο του Graz), στο “European Urology Open Science”.
Σκοπός της επιστημονικής μελέτης ήταν να αξιολογηθεί ο πιθανός ρόλος του GPT-3.5 για την ταξινόμηση με βάση την ΤΝ των οξέων ουρολογικών συμπτωμάτων ως αρχική συμβουλή προς τους ασθενείς.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν συνήθη συμπλέγματα οξέων συμπτωμάτων: πόνος στους όρχεις ή ψηλαφητά εξογκώματα στους όρχεις, αποχρωματισμένα ούρα (πρόσμιξη αίματος, πόνος ή καθόλου πόνος), συμπτώματα που θα μπορούσαν να οφείλονται σε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (ανεξήγητος πυελικός ή οσφυαλγία, πυρετός κ.λπ.), κολικός και πριαπισμός (στύση του πέους για περισσότερο από τρεις ώρες).
Μελέτη με ερωτήσεις από φόρουμ ασθενών
Η βάση για συνολικά 472 ερωτήματα στο ChatGPT-3.5 σχηματίστηκε από περιγραφές τέτοιων οξέων ουρολογικών παραπόνων από απλούς ανθρώπους από φόρουμ ασθενών.
Οι ερωτήσεις αυτές καταχωρήθηκαν ανεξάρτητα από εννέα ουρολόγους.
Οι απαντήσεις συγκρίθηκαν, μεταξύ άλλων, με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EAU) και η ποιότητα των πληροφοριών αξιολογήθηκε με ειδικό ερωτηματολόγιο και γλωσσολογική ανάλυση.
Η αξιολόγηση βασίστηκε σε πενταβάθμια κλίμακα.
Τα κύρια αποτελέσματα: "Η μέση βαθμολογία για το GPT-3.5 ήταν 4 στα 5 για τη διαφορική διάγνωση και τη συνιστώμενη προσέγγιση και 3 στα 5 για τη συνολική ποιότητα των πληροφοριών".
Τα αγγλικά αποτελέσματα ήταν σταθερά καλύτερα με 4,27 έως 3,95 (γερμανικά) για τη "διάγνωση" και για τις συστάσεις για δράση (4,27 έως 4,05).
Ωστόσο, σύμφωνα με τους συγγραφείς: "Δεν υπήρχε διαφορά στις επιδόσεις μεταξύ επειγουσών και μη επειγουσών περιπτώσεων".
Από την άλλη πλευρά, η διαφάνεια (πληροφορίες πηγής), η εκτίμηση του κινδύνου και τα θέματα ποιότητας ζωής άφησαν κάτι που θα μπορούσε να είναι επιθυμητό.
Καλό συνολικά, αλλά χρειάζονται βελτιώσεις
Ως το πρώτο σύστημα διαλογής, το ChatGPT-3.5 έχει επομένως δυνατότητες "για την παροχή εξατομικευμένων, ενσυναισθητικών συμβουλών που συμμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό με τις κατευθυντήριες γραμμές της EAU και υπερτερούν έναντι άλλων διαδικτυακών πληροφοριών", σύμφωνα με τους επιστήμονες.
"Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι σχετικές ελλείψεις όσον αφορά την ποιότητα των πληροφοριών, ιδίως όσον αφορά την εκτίμηση του κινδύνου, ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία".
Ο βαθμός στον οποίο το ChatGPT προέρχεται από ένα πρωτότυπο αμερικανικό περιβάλλον καταδείχθηκε, για παράδειγμα, από τη συμβουλή να αναζητήσει κανείς έναν γιατρό ακόμη και αν δεν έχει ασφάλιση υγείας.
Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχει πρόσβαση σε τεράστιο όγκο δεδομένων έχει προφανώς θετική επίδραση, αλλά η απλή έρευνα στο διαδίκτυο από μη ειδικούς μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε απλά αμφίβολες πηγές.
Οι επιστήμονες συνόψισαν: "Το ChatGPT-3.5 είχε καλή απόδοση, παρέχοντας έναν πλήρη κατάλογο πιθανών διαγνώσεων και συνιστώντας μια πορεία δράσης που σε μεγάλο βαθμό ήταν σύμφωνη με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές.
Η συνολική ποιότητα των πληροφοριών ήταν καλή, αλλά οι ελλείπουσες και ασαφείς πηγές των πληροφοριών μπορεί να αποτελούν πρόβλημα".
Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούν να απαιτούνται βελτιώσεις.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΣΑ: Greek Health Tourism Forum στην καρδιά της Νέας Υόρκης
Νεκρό 10χρονο παιδί στο "Γ. Γεννηματάς" Θεσσαλονίκης - Είχε υποστεί ανακοπή
Παρουσιάζεται το βιβλίο ''Θ. Δρίτσας. Συνομιλίες με πρόσωπα της υγείας''