Προμήθεια μονάδας παραγωγής ιατρικού οξυγόνου

Ένα χρόνιο πρόβλημα, που απασχολεί το Βοστάνειο Νοσοκομείο και δεν είναι άλλο από την προμήθεια του οξυγόνου, φαίνεται ότι πλησιάζει στη λύση του...

Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016, 15:39
εφημερίδα δημοκράτης

Ένα χρόνιο πρόβλημα, που απασχολεί το Βοστάνειο Νοσοκομείο και δεν είναι άλλο από την προμήθεια του οξυγόνου, φαίνεται ότι πλησιάζει στη λύση του, μετά την επιλογή του Υπουργείου Υγείας να εντάξει το νοσοκομείο μας μαζί με άλλα 22 (ανάμεσά τους και το νοσοκομείο της Σάμου), σε πρόγραμμα προμήθειας μονάδας παραγωγής ιατρικού οξυγόνου.
Η ετήσια δαπάνη αγοράς οξυγόνου για το Νοσηλευτικό Ίδρυμα της Μυτιλήνης, αγγίζει τις 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ το κόστος αγοράς της συγκεκριμένης μονάδας παραγωγής δεν θα ξεπεράσει τις 300 χιλιάδες ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά την προμήθεια του μηχανήματος, το νοσοκομείο μας θα κάνει απόσβεση της δαπάνης σε τρία χρόνια και επιπλέον θα εξοικονομήσει πολλές χιλιάδες ευρώ, που μπορούν να διατεθούν για την κάλυψη άλλων σημαντικών αναγκών του.
Η απόκτηση της μονάδας αυτής, αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των διοικήσεων του Νοσοκομείου μας, αφού εκτός από τη μεγάλη οικονομική αιμορραγία για την προμήθεια του οξυγόνου, συχνά προκύπτουν και λειτουργικά προβλήματα. Ας μην ξεχνάμε και τα εκατομμύρια ευρώ, που πλήρωσε το Βοστάνειο στο περίφημο σκάνδαλο του οξυγόνου.
Σε ρεπορτάζ του «Δ» στις 21 Ιανουαρίου, είχε αναδειχθεί το πρόβλημα, αφού στη διάρκεια 48ωρης απεργίας τις ημέρες εκείνες, ακυρώθηκε η παραλαβή οξυγόνου, με αποτέλεσμα οι ιατρικές υπηρεσίες ν’ αναγκαστούν να προχωρήσουν στην ακύρωση όλων των προγραμματισμένων χειρουργείων εξαιτίας της μη επάρκειας των αποθεμάτων.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου, η προμήθεια των 22 μηχανημάτων θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα ολοκληρωθεί, αν όλα πάνε καλά, εντός του 2017.

Μ.Χ.


ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ