Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ”Ρευμαζήν” μας πληροφορεί για την παγκόσμια...
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ”Ρευμαζήν” μας πληροφορεί για την παγκόσμια ημέρα σκληροδέρματος, εξηγώντας μας παράλληλα για την ίδια την ασθένεια .
Πρόκειται λοιπόν για ένα σπάνιο ρευματικό νόσημα που ωστόσο δεν πρέπει διόλου να υποτιμηθεί, καθώς εκτός από το δέρμα και τις αρθρώσεις, προσβάλλει τους τένοντες, τους μυς, αλλά και εσωτερικά όργανα του σώματος (πνεύμονες, γαστρεντερικός σωλήνας, νεφροί, ήπαρ, κ.ά.).
Ο λόγος για το Σκληρόδερμα, του οποίου ως Παγκόσμια Ημέρα έχει καθιερωθεί η 29η Ιουλίου, μια σημαδιακή ημερομηνία, καθώς στις 29 Ιουλίου απεβίωσε ο διάσημος ζωγράφος Paul Klee, ο οποίος υπέφερε από την εν λόγω νόσο και προς τιμήν του οποίου επελέγη η συγκεκριμένη ημέρα. (Πίνακας - φωτό)
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Σκληρόδερμα εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών (4 φορές συχνότερα απ’ό,τι στους άνδρες) ενώ πιο σπάνια διαπιστώνεται η εμφάνισή του σε παιδιά, κυρίως σε κορίτσια και τις περισσότερες φορές με τη μορφή του τοπικού Σκληροδέρματος. Μόνο 10επί τοις εκατό ή και λιγότερο από τα παιδιά, προσβάλλονται από συστηματική σκλήρυνση. Συνολικά, ο αριθμός των νοσούντων μόνο στην Ελλάδα εκτιμάται περίπου στις 2500.
Η ακριβής παθογένεια της νόσου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή στην επιστημονική κοινότητα, παρότι έχουν «ενοχοποιηθεί» εν γένει περιβαλλοντικά και γενετικά αίτια. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, δεν υπάρχει προσώρας μια οριστική θεραπεία για το Σκληρόδερμα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το νόσημα και οι συννοσηρότητες που προκαλεί, δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Σήμερα είναι διαθέσιμες αρκετές θεραπευτικές αγωγές, μέσω των οποίων μπορούν να κατασταλούν τα συμπτώματα της νόσου, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.