Το πρώτο τρισδιάστατο τεχνητό μόσχευμα για τον μηνίσκο είναι πλέον γεγονός και προσφέρει χαμόγελα ελπίδας σε εκατομμύρια ασθενείς που υποφέρουν από...
Το πρώτο τρισδιάστατο τεχνητό μόσχευμα για τον μηνίσκο είναι πλέον γεγονός και προσφέρει χαμόγελα ελπίδας σε εκατομμύρια ασθενείς που υποφέρουν από κακώσεις των οστών και των αρθρώσεων. Η ερευνητική ομάδα του δρα Benjamin Wiley από το Πανεπιστήμιο του Duke στη Ν. Καρολίνα των ΗΠΑ κατασκεύασε ένα νέο υλικό, αρκετά ελαστικό και ανθεκτικό, και όπως αναφέρει η σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “ACS Biomaterials Science and Engineering”, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για τρισδιάστατες εκτυπώσεις, οι οποίες αναπαριστούν το ακριβές σχήμα του χόνδρου. Το τρισδιάστατο τεχνητό μόσχευμα προσαρμόζεται με ακρίβεια στην ανατομική δομή του μηνίσκου και συνιστά μία λύση αποτελεσματική και κυρίως εύκολη στην εφαρμογή της με μικρό οικονομικό κόστος, σύμφωνα με τους ερευνητές.Η ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών στη σύγχρονη ιατρική χειρουργική, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, σύμφωνα με ειδικούς ιατρούς ερευνητές, ανοίγει το δρόμο σε νέες πρωτοποριακές μεθόδους που συνδέονται με την αναγεννητική ιατρική. Οι ερευνητές ήδη προσανατολίζονται στη δημιουργία τεχνητών οργάνων που θα βελτιώσουν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που έχουν ακρωτηριαστεί ή υποφέρουν από δυσμορφίες, καθώς και πολλών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, όπως είναι η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
Προσεχώς και βιονικό νεφρό
Πρόσφατα, η ερευνητική ομάδα του δρα Victor Gura από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο κατόρθωσε μετά από επίμονες προσπάθειες να αναπτύξει ένα βιονικό νεφρό, το οποίο αποτελείται από μικροτσίπς, κινείται από την καρδιά και είναι τέλειο αντίγραφο των ανθρώπινων νεφρών και μελλοντικά θα μπορεί να εμφυτευτεί σε νεφροπαθείς για να αντικαταστήσει κατεστραμμένα νεφρά. Όπως και τα κανονικά νεφρά, είναι σε θέση να φιλτράρει τα απόβλητα και τις τοξίνες από το αίμα, να ισορροπήσει τα επίπεδα νατρίου και καλίου στο σώμα και να ρυθμίζει και την αρτηριακή πίεση. Στο πλαίσιο της παρουσίασης αυτού του μικρού ιατρικού θαύματος που έχει το μέγεθος ενός φλιτζανιού καφέ, οι επιστήμονες δήλωσαν απολύτως βέβαιοι ότι οι πιθανότητες απόρριψής του από τον ασθενή είναι μηδενικές, καθώς το βιονικό νεφρό είναι κατασκευασμένο από νεφρικά κύτταρα.
Στην αναμονή μεταμόσχευσης οι νεφροπαθείς
Το βιονικό νεφρό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας θα είναι έτοιμο προς διάθεση σε περίπου 2 χρόνια. Έως τότε οι νεφροπαθείς ανά τον κόσμο θα συνεχίσουν να υποβάλλονται στην επίπονη διαδικασία αιμοκάθαρσης και να ελπίζουν στο ενδεχόμενο εύρεσης συμβατού δότη για μεταμόσχευση μετά από χρόνια. Στην Ελλάδα, οι περίπου 10.000 νεφροπαθείς όχι μόνο βιώνουν χρόνια ταλαιπωρία, μιας και πολλοί από αυτούς αναγκάζονται ακόμα και να ταξιδέψουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους για αιμοκάθαρση, αλλά βλέπουν και τη σωτηρία της μεταμόσχευσης νεφρού μόνο ως όνειρο. Η αδυναμία ανάπτυξης του τομέα των μεταμοσχεύσεων στο ΕΣΥ, με αποτέλεσμα σε εποχές ισχνών αγελάδων να δαπανώνται ετησίως €50-60.000 για αιμοκάθαρση ανά ασθενή, όταν το κόστος της μεταμόσχευσης νεφρού ανέρχεται μόλις στο 1/10, στερεί στους περισσότερους νεφροπαθείς την ευκαιρία μιας φυσιολογικής ζωής. Αυτή τη στιγμή στο Εθνικό μητρώο ληπτών νεφρικού μοσχεύματος είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 1.000 νεφροπαθείς και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν εκπρόσωποί τους, χωρίς εθνική μεταμοσχευτική πολιτική και εθνικό μεταμοσχευτικό κέντρο είναι καταδικασμένοι σε αιμοκάθαρση εφ’ όρου ζωής.
Ένα εθνικό μεταμοσχευτικό κέντρο, όπως εξηγούν, καταρχάς θα αποσυμφόριζε τις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη που στο Λαϊκό νοσοκομείο υπολογίζεται στα δύο χρόνια και θα προσέφερε σύγχρονες υπηρεσίες σε όλα τα στάδια μεταμόσχευσης, από την εύρεση κατάλληλου μοσχεύματος έως τη μεταμόσχευση και την παρακολούθηση του μεταμοσχευμένου. Παράλληλα θα έδινε τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων οργάνων που δεν πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την τεράστια ταλαιπωρία βαριά πασχόντων που πρέπει να μεταβούν για μεγάλο διάστημα στο εξωτερικό, αλλά και αυξημένο κόστος για τον ΕΟΠΥΥ και τις ίδιες τις οικογένειες των ασθενών.
Δημιουργία οργάνων: το μέλλον της ιατρικής
Η ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής έρευνας αναμένεται σύντομα να προχωρήσει και σε άλλα σημαντικά επιτεύγματα -μικρά ή και μεγαλύτερα ιατρικά θαύματα- που συνδέονται με την αναγεννητική ιατρική και θα φέρουν επανάσταση στην ιατρική πρακτική, σύμφωνα με ειδικούς ιατρούς ερευνητές, με στόχο να δοθεί ένα τέλος στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση. Οι διαβητικοί αναμένουν ως μάννα εξ ουρανού το βιονικό πάγκρεας, το οποίο αν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε πιλοτικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται στις ΗΠΑ, ενδέχεται να εγκριθεί εντός του 2018. Πολύ πρόσφατα αίσθηση προκάλεσε και η είδηση ότι Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν στην πλάτη ποντικιού ένα ανθρώπινο αυτί. Με την περαιτέρω ανάπτυξη της μεθόδου που χρησιμοποίησαν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι θα μπορούν σε λιγότερο από 5 χρόνια να δημιουργήσουν μέσα σε σώματα ζώων, ανθρώπινα μέλη που θα μεταμοσχεύονται. Η δημιουργία οργάνων αποτελεί το μέλλον της ιατρικής και τη σωτηρία εκατομμυρίων ασθενών, ιδίως νεαρής ηλικίας που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, υποστηρίζουν ιατρικοί κύκλοι, εντούτοις υπογραμμίζουν ότι για να προχωρήσει ταχύτατα η έρευνα και να δημιουργηθούν πλήρως λειτουργικά όργανα απαιτείται η χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων και ο εξοπλισμός ειδικών εργαστηρίων.