Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Τετάρτη, 01 Απριλίου 2009

Η επίδραση του άγχους στην άμυνα του οργανισμού μας

Oταν το άγχος διαρκεί εβδομάδες ή και μήνες, μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να καταστήσει τον οργανισμό ιδιαιτέρως ευπαθή σε ποικίλες ασθένειες.

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2009

Κατάθλιψη και Καρδιά: Αχώριστη Σχέση

‘Είχε πολύ άγχος, γι’ αυτό έπαθε καρδιακή προσβολή’. Είναι μια φράση που ακούμε συχνά από πολλούς ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια, στους διαχρονικά σταθερούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2008

Ο ρόλος του Ψυχοθεραπευτή στην Υπαρξιακή Προσέγγιση

Ο υπαρξιακά προσανατολισμένος ψυχοθεραπευτής βοηθάει τους ανθρώπους που απευθύνονται σ’ αυτόν να αντιμετωπίσουν τις αγωνίες και το άγχος που είναι σύμφυτα με τη ζωή.

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2008

Άγχος και ανοσοποιητικό σύστημα

Το 1977 σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Yale, ονοματίστηκε επίσημα μια νέα αρχή που κλήθηκε Συμπεριφοριακή Ιατρική. Αυτή η ειδικότητα γεννήθηκε από την ανάγκη να λάβουμε σοβαρά υπόψη, την κλινική χρήση και σχέση των αποδείξεων από τις επιστημονικές έρευνες, που αργότερα έγιναν γνωστές ως Ψυχονευροανοσολογία (ΡΝΙ).

Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2008

Το άγχος υπονομεύει το αμυντικό μας σύστημα

Ποιός είναι ο ρόλος του άγχους στο άνοσο σύστημα και τι αναφέρουν οι έρευνες για τον καρκίνο και η νέα επιστήμη της νευροψυχολογικής ανοσολογίας;

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2007

Πού οφείλεται το εργασιακό άγχος

Το άγχος αποτελεί διαρκώς αυξανόμενης σημασίας ζήτημα της υγιεινής της εργασίας. Το ενδιαφέρον που έχει αναπτυχθεί και οι μελέτες που γίνονται έχουν συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του προβλήματος, των αιτιών και των συνεπειών του.

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2005

Υπογονιμότητα - Η αρχή της αντιμετώπισης του προβλήματος

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υπογονιμότητας, είναι να έχει μία σωστή ψυχολογική αντιμετώπιση προς το πρόβλημα αυτό. Δεν θα πρέπει να υπάρχει άγχος, αγωνία, και λάθος αντιλήψεις σχετικά με το πρόβλημα. Το ζευγάρι θα πρέπει να ψάξει πρώτα από όλα να βρει ψυχολογική υποστήριξη, ερχόμενο σε επαφή με άλλα ζευγάρια που μπορεί να έχουν βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση. Είναι σημαντικό να υπάρχουν σωστές ψυχολογικές αντιδράσεις στα προβλήματα υπογονιμότητας και το ζευγάρι θα πρέπει να εξετάσει τρόπους με τους οποίους άλλα ζευγάρια αντιμετώπισαν το πρόβλημα.

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2005

Αντιμετωπίστε το άγχος των σχολικών εξετάσεων

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες των εξετάσεων, μαθητές και γονείς εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιτυχία και την πολυπόθητη θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2004

Το Άγχος στην Παιδική Ηλικία

Ως ενήλικες έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι τα παιδιά ζουν σε έναν κόσμο ανέμελο, απαλλαγμένο από άγχος και στενοχώριες. Στην πραγματικότητα συμβαίνει συχνά το αντίθετο. Ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά αισθάνονται συχνά άγχος και ανησυχούν για πολλούς λόγους, άλλα σε μικρότερο κι άλλα σε μεγαλύτερο βαθμό κι ένταση.

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2003

Ινσουλινοεξαρτώμενος Σακχαρώδης Διαβήτης στα Παιδιά και τους Εφήβους

Τα παιδιά αλλά κυρίως οι έφηβοι με τη διάγνωση του Σ.Δ. βιώνουν δραματικές αλλαγές σε κάθε πτυχή της ζωής του με αποτέλεσμα: κατάθλιψη εναλλασσόμενη με επαναστατικότητα, φόβο ότι δεν είναι φυσιολογικοί, άγχος για τη νόσο. Χρειάζονται και αυτοί και η οικογένειά τους συστηματική ψυχολογική υποστήριξη σε οργανωμένα Διαβητολογικά Κέντρα.