Το 1977 σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Yale, ονοματίστηκε επίσημα μια νέα αρχή που κλήθηκε Συμπεριφοριακή Ιατρική. Αυτή η ειδικότητα γεννήθηκε από την ανάγκη να λάβουμε σοβαρά υπόψη, την κλινική χρήση και σχέση των αποδείξεων από τις επιστημονικές έρευνες, που αργότερα έγιναν γνωστές ως Ψυχονευροανοσολογία (ΡΝΙ).
Οι έρευνες του ΡΝΙ συνεχίζουν να εξετάζουν τις σχέσεις μεταξύ νου, νευρο-ενδοκρινολογικού (νεύρα και ορμόνες) και ανοσοποιητικού συστήματος, και οι αρχές της Συμπεριφοριακής και Νου/Σώματος Ιατρικής εργάζονται για να εφαρμόσουν αυτή την γνώση σε θεραπευτικό επίπεδο.
Οι έρευνες του ΡΝΙ μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ νοητικής και συναισθηματικής κατάστασης, λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, και κατ’ επέκταση της υγείας. Στη σημερινή ιατρική, περάσαμε από τη χειρουργική επανάσταση μέσω της χημικής επανάστασης, για να εισαχθούμε στη συμπεριφοριακή επανάσταση.
H επιστήμων νευρολογίας Candice Pert, που διεύθυνε έρευνα σχετικά με το πώς τα χημικά του σώματός μας δημιουργούν ένα δυναμικό δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ νου και σώματος, είπε ‘δεν μπορώ πλέον να έχω έναν καθαρό διαχωρισμό μεταξύ νου και σώματος.
Πολλοί ερευνητές πλέον μιλάνε για το ‘νουσώμα’.
Στον πραγματικό κόσμο, αυτό που αποδεικνύει το ΡΝΙ, είναι ότι αυτό που συμβαίνει στο μυαλό μας στο επίπεδο της αντίληψής μας (η συναισθηματική μας αντίδραση σ’ αυτήν την αντίληψη) μπορεί να έχει πραγματικές επιρροές στη φυσιολογία μας (η σωματική μας αντίδραση) και πιο συγκεκριμένα, στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Αυτή είναι μια κάθε άλλο παρά νέα αντίληψη, και η αρχαία γνώση ανέκαθεν μας ενθάρρυνε να εστιαστούμε στη διατήρηση ενός ‘υγιούς’ νου ώστε να διατηρήσουμε τη σωματική μας υγεία. Είναι όμως τώρα που μπορούμε να αποδείξουμε και να κατανοήσουμε αυτές τις συνδέσεις.
Αυτό που έχει σημασία, δεν είναι το εάν έχουμε συναισθηματικά ‘πάνω και κάτω’, αλλά το ότι όταν παρατείνουμε τα συναισθηματικά αδιέξοδα και χρησιμοποιούμε άκαμπτες στρατηγικές αντιμετώπισης, μπορούμε να προκαλέσουμε χρόνιο άγχος χαμηλού επιπέδου, που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Αυτό, δεν είναι απαραίτητο να προκαλέσει ασθένεια, αλλά, με τα κατάλληλα γενετικά, να αποδυναμώσει τη φυσική μας κατάσταση ή να επιδεινώσει μια ήδη υπάρχουσα ασθένεια και τελικά να ‘καθόμαστε σε μπόμπα έτοιμη να σκάσει’.
Ο Robert Ader του Πανεπιστημίου Rochester, ένας από τους πλέον γνωστούς ερευνητές στον χώρο του ΡΝΙ, λέει ‘δεν μιλάμε για την αιτία της ασθένειας, αλλά για την αλληλεπίδραση μεταξύ ψυχοκοινωνικών γεγονότων και προηγούμενες βιολογικές καταστάσεις’.
Η Ιατρική Νου-Σώματος μας δίνει να καταλάβουμε πως η κατάσταση του νου μπορεί να επηρεάσει την υγεία.
Το ‘άγχος’ συχνά κατηγορήθηκε ως αιτία ασθένειας. Αυτή η θεωρία δεν τεκμηριώθηκε από τις έρευνες του ΡΝΙ. Πολλοί άνθρωποι υπερνικούν το άγχος και αντιδρούν πολύ καλά και υγιεινά απέναντι σε καταστάσεις που άλλοι θα αντιμετώπιζαν ως ανυπέρβλητη δυσκολία.
Πολλοί άνθρωποι σε έρευνες ΡΝΙ, προτιμούν να αποφεύγουν τον όρο ‘άγχος’ και προτιμούν να μιλάνε για ψυχοκοινωνικούς παράγοντες στην ασθένεια. Το ‘άγχος’ δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, μα αυτό που είναι σημαντικό είναι να αντιδρούμε ελεγχόμενα στους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ζωή μας.
Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με ‘ασθένειες που έχουν προκληθεί από την προσωπικότητα’, μα κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στο ΡΝΙ. Αντιθέτως γίνεται λόγος για ΣΧΕΔΙΟ ‘πρόκλησης από καταστολή/δυσλειτουργία ανοσοποιητικού’. Λέγοντας σχέδιο, εννοούμε τον τρόπο συμπεριφοριακής αντίδρασης σε καταστάσεις, που ίσως επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να αντιστέκεται σε ασθένειες.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε θύματα της προσωπικότητάς μας ή των καταστάσεων, αλλά ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα υγεία, υιοθετώντας σχέδια που θα τραβήξουν την προσοχή μας μακριά από την ασθένεια, σε μια γεμάτη ζωή.
Η ερώτηση λοιπόν που χρειάζεται απάντηση είναι ‘τι μπορώ να κάνω γι αυτό;’. Έρευνες στο χώρο της ιατρικής νου-σώματος, αποκάλυψαν μια σειρά από ‘γνωρίσματα ενδυνάμωσης ανοσοποιητικού’. Αυτές οι ‘υγιείς συνήθειες’ φάνηκαν μετά από εξονυχιστικές μελέτες των ερευνητών, που τα άτομα μπορούν να αναπτύξουν ώστε να λειτουργήσουν ως προστατευτικά από κλονισμό του ανοσοποιητικού και προοδεύσει ασθένειας.
Αυτοί οι τρόποι συμπεριλαμβάνουν την συνειδητοποίηση της σχέσης νου-σώματος, την εκμάθηση του πώς να βλέπουμε τη ζωή με αίσθηση δέσμευσης, ελέγχου και πρόκλησης, ανάπτυξη δύναμης ανάκαμψης μετά από κάποια απώλεια και δυνατότητα να αποκαλύπτουμε τα τραυματικά μας συναισθήματα στον εαυτό μας και σε άλλους.
Η ‘Δύναμη Ανοσίας’ αποδεικνύεται από ένα άτομο που είναι ικανό να βρει χαρά, νόημα, ακόμα και υγεία, όταν η ζωή χτυπά με τις μεγαλύτερες προκλήσεις της - Henry Dreher.
Τότε πως εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος; Δεν βασίζεται σε μονάχα ένα σύστημα θεραπείας. Είναι εκλεκτική και χρησιμοποιεί τεχνικές και θεραπείες που προτείνονται από ποικιλία αρχών. Πολλές από τις τεχνικές θα είναι ήδη οικείες, μα κανείς ερευνητής ΡΝΙ ή πρακτικός Συμπεριφοριακής Ιατρικής δεν θα ισχυρισθεί καμία από αυτές ως ‘την απάντηση’ ή την απόλυτη ΡΝΙ συνταγή.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις.
Το ΡΝΙ δίνει ερευνητική έμφαση πέραν των παραδοσιακών θεραπειών και απόψεων της αλλοπαθητικής φαρμακευτικής (αν και δεν τις αποκλείει). Έκανε την τέχνη και επιστήμη της θεραπείας πιο ολοκληρωμένη και πιο πολύπλοκη. Γι αυτούς που ακολουθούν αυτό το θεραπευτικό ταξίδι, γίνεται μια περιπέτεια μέσα στη συνειδητοποίηση και διαρκής αποκάλυψη της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης κατάστασης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα