Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009

Ο δεκάλογος του κατάλευκου χαμόγελου

Αν θέλετε να έχετε κατάλευκο χαμόγελο, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009

Ένα τηλεφώνημα, μια ζωή και η μαστογραφία...

Μια ζωή αξίζει όσο τα 'ψιλά γράμματα' μιας εξέτασης; Όσο το τηλεφώνημα σε έναν γιατρό; Ή όσο η καλόπιστη επιμονή του γιατρού; Αν ο αντίπαλος είναι ο καρκίνος του μαστού, η απάντηση είναι 'ναι'.

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009

Quiz Αισθητικής Οδοντιατρικής

Πολλοί είναι γύρω μας ευνοημένοι από τη φύση με όμορφα και λαμπερά δόντια. Πόσοι όμως από εμάς αισθάνονται άβολα όταν χαμογελούν;

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009

Ψυχοθεραπεία: Η φιλοσοφία επιστρέφει

Μια νέα τάση αναπτύσσεται στον κλάδο της ψυχολογίας τον τελευταίο καιρό, τάση η οποία συνδυάζει τις επιστημονικές κατακτήσεις της δυτικής επιστήμης με τις ανατολικές παραδόσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για την επανασύνδεση της ψυχολογίας με τη φιλοσοφία.

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009

1. Σκολίωση: Διάγνωση και συμπτώματα

Σύμφωνα με τον ορισμό της Scoliosis Research Society (SRS), σκολίωση είναι το μεγαλύτερο των 11 μοιρών κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης με ταυτόχρονη στροφή των σπονδύλων.

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009

Πνευμονιόκοκκος και προληπτικός εμβολιασμός

Ο πνευμονιόκοκκος είναι μία από τις συχνότερες αιτίες της πνευμονίας, και μάλιστα στην πιο σοβαρή μορφή της. Πότε, όμως, πρέπει να γίνεται αυτός και ποιοι επιβάλλεται να τον κάνουν;

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009

2. Σκολίωση: Μη χειρουργική αντιμετώπιση

Η απόφαση για τη θεραπεία της σκολίωσης εξαρτάται από τη σκελετική ωριμότητα του παιδιού (πόση ανάπτυξη υπολείπεται από τη στιγμή της διάγνωσης) και από τη θέση και το μέγεθος του κυρτώματος (σε μοίρες).

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009

3. Χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης

Ο σκοπός του χειρουργείου στην ιδιοπαθή σκολίωση είναι η σπονδυλοδεσία, δηλαδή το δέσιμο των επιμέρους σπονδύλων που συμμετέχουν στο κύρτωμα, ούτως ώστε να σταματήσει η επιδείνωση της σκολίωσης, ενώ ταυτόχρονα με την τοποθέτηση ισχυρών ράβδων επιτυγχάνεται και η διόρθωση εν μέρη των κυρτωμάτων και άρα ένα καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα.

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009

4. Σκολίωση: Κίνδυνοι και επιπλοκές της επέμβασης

Ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι η παραπληγία. Είναι πολύ σπάνια επιπλοκή και είναι αποτέλεσμα διεγχειρητικής διαταραχής του νωτιαίου μυελού, είτε από την παρενόχληση από κάποιο από τα υλικά αγκίστρωσης, είτε από πτώση της πίεσης και άρα της παροχής αίματος σ’αυτόν, είτε από την αλλαγή του σχήματος της σπονδυλικής στήλης και συνεπώς του νωτιαίου μυελού.

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009

Εξελίξεις στη γενετική

Η μοριακή διάγνωση αποτελεί τον τομέα της Γενετικής ο οποίος έχει ωφεληθεί περισσότερο από την εξέλιξη της γενετικής τα τελευταία χρόνια.