Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2008

Παχυσαρκία και γονιμότητα

Η παχυσαρκία βλάπτει σοβαρά τη γονιμότητα. Το αποδεικνύουν όλες οι σύγχρονες μελέτες που συνδέουν το υπερβολικό βάρος με την υπογονιμότητα. Ακόμα και η μη νοσογόνος παχυσαρκία προκαλεί επιπλοκές στο γυναικείο ορμονικό σύστημα και διαταραχές στην έμμηνο ρύση.

Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2008

Αϋπνία: Εφιάλτης χωρίς ύπνο…

Με τον όρο αϋπνία ή με τον ευρύτερο όρο διαταραχές του ύπνου εννοούμε όχι μόνο την μερική ή παντελή έλλειψη ύπνου αλλά και την κακή ποιότητα αυτού.

Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2008

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο αυτό είναι αρκετά συχνό, εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες και συνήθως σε ηλικίες από 30-60 ετών.

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008

Όταν η κύστη υπερλειτουργεί…

Η υπερδραστήρια κύστη είναι μία νόσος που προκαλεί συχνουρία και ακράτεια ούρων, με αποτέλεσμα το άτομo να στερείται ποιότητας ζωής. Όπως φανερώνει και η ονομασία της, πρόκειται για μία κατάσταση που προκαλείται από την υπερδραστηριότητα της ουροδόχου κύστης.

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008

Εμμηνόπαυση και οστεοπορωτικά κατάγματα

Πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση παρουσιάζουν απώλεια οστικής μάζας, οπότε και αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων.

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008

Λαπαροσκοπική χειρουργική χωρίς ορατή ουλή

Μία νέα χειρουργική µέθοδος, η ‘χειρουργική µέσω ενός µόνο σηµείου εισόδου (Single-Access Surgery)’, δοκιµάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σε τι συνίσταται, όµως, αυτή και ποια είναι τα οφέλη για τον ασθενή;

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008

Ιατρικό σφάλµα και ιατρική ευθύνη: Ορια και υποχρεώσεις

Η ιδιαίτερα απαιτητική φύση του ιατρικού επαγγέλµατος συχνά µεγεθύνει τα όποια σφάλµατα µπορεί να συµβούν. Παράλληλα, όµως, θα ήταν παράλογο να πιστέψουµε ότι οι γιατροί είναι αλάνθαστοι. Πώς ορίζεται, λοιπόν, η ιατρική ευθύνη και ποια σηµεία καλύπτει ακριβώς;

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008

Αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας

Η μη ικανότητα σύλληψης μετά από ένα ολόκληρο χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών, ενός ζευγαριού χαρακτηρίζει την υπογονιμότητα.

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008

Λιγότερο στρες ... για γερή καρδιά

Έχει αποδειχθεί πλέον ότι το στρες ευθύνεται σε µεγάλο βαθµό για διάφορες καρδιακές παθήσεις. Έτσι, το βάρος δίνεται στην πρόληψη, η οποία αποσκοπεί ακριβώς στο να εξαλειφθούν οι παράγοντες που το προκαλούν.

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008

Αποτελεσματική αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών

Η ανάγκη που ανακύπτει στα άτομα με διαταραχές ελέγχου πρόσληψης τροφής (βουλιμία, ανορεξία, παχυσαρκία) αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο με μια ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.