Ένας στους τέσσερις ανθρώπους κινδυνεύει να προσβληθεί από την πνευμονική πάθηση COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease).

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πνευμονική πάθηση COPD είναι η τέταρτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από την πνευμονική πάθηση και τις εκφάνσεις της, βρογχίτιδα και πνευμονικό εμφύσημα, έχουν όσοι καπνίζουν.

Σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90% προκαλείται από την εισπνοή βλαβερών ουσιών, όπως συμβαίνει στο κάπνισμα και την εισπνοή μολυσμένου αέρα που περιέχει επικίνδυνα μικροσωματίδια.

Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, με την οικονομική κρίση, η χρήση τζακιών, σομπών κλπ το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο, ιδίως στα αστικά κέντρα επιδεινώνοντας τα συμπτώματα των ασθενών.

Οι γιατροί προτείνουν στους ασθενείς εμβόλια κατά της γρίπης και των πνευμονόκοκκων, φυσιοθεραπείες και σωστή διατροφή. Όλα αυτά όμως συμβάλλουν μόνο στην ανακούφιση. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Τα συμπτώματα (βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στη μυϊκή προσπάθεια) χαρακτηρίζονται από ύπουλη εμφάνιση και σταδιακή επιδείνωση.

Το πρόβλημα με τα συμπτώματα είναι ότι έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση ώστε οι πάσχοντες για κάποια χρόνια να τα θεωρούν λανθασμένα σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται, με αποτέλεσμα να μην καταφεύγουν στον πνευμονολόγο για να εξεταστούν και να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση που είναι η εξέταση που αποκαλύπτει τη νόσο.

Η νόσος αποφράζει τους βρόγχους (τους αεραγωγούς που αναπνέουμε) και καταστρέφει κυριολεκτικά τους ιστούς των πνευμόνων. Οι βλάβες αυτές από ένα σημείο και μετά είναι μη αναστρέψιμες. Δυστυχώς, μόνο αφού καταστραφεί το 50-60% των πνευμόνων ο ασθενής αρχίζει να έχει σοβαρά συμπτώματα και 2-3 κρίσεις επιδείνωσης της αρρώστιας τον χρόνο, οι οποίες συχνά τον οδηγούν να εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Οι πάσχοντες που δεν το γνωρίζουν, διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρού εμφράγματος ή και εγκεφαλικού επεισοδίου, συχνή επιπλοκή-συνοσηρότητα της ΧΑΠ και θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για αυτό.

Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και να καπνίζει αφήνει την αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή. Σε αυτήν, ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει καθημερινές οικιακές δουλειές, να κοιμηθεί, να μετέχει σε οικογενειακές διασκεδάσεις και να έχει σεξουαλική ζωή. Τελικώς ο ασθενής καθηλώνεται σε μια αναπηρική μορφή διαβίωσης στο σπίτι, απόλυτα εξαρτημένος από την οικογένειά του και από την λήψη οξυγόνου καθ’ όλο το 24ωρο.

Οι ερευνητές-γιατροί συμφωνούν ότι η πρόληψη παραμένει ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της COPD. Σε αρχικά στάδια είναι δυνατή είτε η επιβράδυνση της ασθένειας είτε ακόμα και η υπό προϋποθέσεις θεραπεία της. Το σίγουρο είναι ότι όποιος δεν καπνίζει έχει τις λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί από την πνευμονική πάθηση COPD.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Merging Medicine, Law & IT for Humanity 
Ο Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ενδυναμώνει τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού
Ανεμοβολογιά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε