Είναι το γνωστό σε όλους μας έκζεμα, πρόβλημα και ταλαιπωρία για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μία χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή του δέρματος, που προσβάλει παιδιά και ενήλικες (σε αναλογία 15-30% τα παιδιά και 2-10% τους ενήλικες) και προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην καθημερινότητα των ατόμων που πάσχουν.

Η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζει συμπτώματα μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής των πασχόντων, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό. Στο σύνολό τους, τα άτομα που πρόκειται να εκδηλώσουν το πρόβλημα, θα εμφανίσουν συμπτώματα της νόσου πριν τα πέντε χρόνια της ζωής τους. Σε πολλά άτομα, αυτά τα προβλήματα εξαφανίζονται ή εξασθενούν με την ενηλικίωση, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις παραμένουν επιμένοντας, παρόλες τις θεραπείες, προκαλώντας μεγαλύτερο βάρος και ταλαιπωρία στους πάσχοντες, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους.

Στη νόσο αυτή τα επεισόδια εκδηλώνονται με φλεγμονές του δέρματος, έντονο κνησμό και χαρακτηρίζονται από εξάρσεις και υφέσεις. Η προσοχή των πασχόντων είναι απαραίτητη όσον αφορά τον κνησμό, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει άλλες μολύνσεις, που μπορεί να προσβάλλουν επιπρόσθετα το δέρμα.

Η ατοπική δερματίτιδα παρουσιάζεται σε διάφορα σημεία του σώματος και σε κάποια από αυτά παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση, ανάλογα με το άτομο και την ηλικία. Στα παιδιά συνήθως εμφανίζεται σε πρόσωπο, χέρια και πόδια, αλλά και στην κοιλιά ή την πλάτη. Στους ενήλικες ή τα μεγάλα παιδιά, μπορεί να εμφανίζεται σαν κόκκινες κηλίδες στα χέρια, στους καρπούς, στα πόδια και ίσως γύρω από τα μάτια.

Οι ειδικοί δεν έχουν απόλυτα κατανοήσει τα ακριβή αίτια αυτής της πάθησης, αλλά είναι γνωστό ότι η ατοπική δερματίτιδα σχετίζεται κυρίως με ανοσολογικά προβλήματα, περιβαλλοντικούς παράγοντες, τη λειτουργία του δέρματος και τη γενετική προδιάθεση.

Η αντιμετώπιση των πασχόντων θα πρέπει να εστιάσει στην αποφυγή των μάλλινων ρούχων και των συνθετικών υφασμάτων σε απευθείας επαφή με το δέρμα, να περιορίζεται η επαφή με τα φυτά, τη γύρη, τα απορρυπαντικά και να δίνεται μεγάλη προσοχή στους κλειστούς χώρους με θέρμανση το χειμώνα, ώστε η ατμόσφαιρα να είναι σχετικά δροσερή και όχι ιδιαίτερα ξηρή.

Σε καταστάσεις με σοβαρό πρόβλημα, ο γιατρός θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με κορτικοστεροειδή, τα οποία θα ανακουφίσουν τον ασθενή από τις εξάρσεις της νόσου. Καλό είναι όμως να αποφεύγεται η συνεχής και μακροχρόνια χορήγησή τους, ιδιαίτερα σε μεγάλες δόσεις, γιατί από αυτά μπορεί ίσως να προκληθούν παρενέργειες, όπως αλλαγές στο δέρμα ή ο ασθενής να αρχίσει να μην αντιδρά με τον ίδιο τρόπο σε ανάλογες θεραπείες.

Σήμερα, οι θεραπείες που προτείνονται είναι περισσότερες και μπορούν να δώσουν στον ασθενή καλύτερη ποιότητα ζωής, προλαβαίνοντας τις εξάρσεις της νόσου. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις εξάρσεις μπορεί να μεσολαβήσουν διαστήματα ελεύθερα εντελώς συμπτωμάτων.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι