Δύο ακόμα κρούσματα μηνιγγίτιδας καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο. Πρόκειται για δύο αγοράκια Αφγανικής καταγωγής που διέμεναν στο Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης της Μόριας, και μεταφέρθηκαν στο Γενικό νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», όπου διαγνώστηκαν με βακτηριακή μηνιγγίτιδα.
Και τη χρονιά που μας πέρασε σημειώθηκαν κρούσματα μηνιγγίτιδας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τον Νοέμβριο έφτασαν στα 3. Νόσησε ένα τρίχρονο παιδάκι στην Κρήτη, ένα κοριτσάκι Νηπιαγωγείου στην Ηγουμενίτσα και ενα βρέφος 6 μηνών στην Καρδίτσα. Τον Δεκέμβριο ένα από τα κρούσματα ήταν βρέφος 5 μηνών, στη Λέσβο, που έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή, ενώ στο Βόλο νοσηλεύτηκε έφηβη με μηνιγγίτιδα.
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι μια σοβαρή λοίμωξη που οφείλεται στο βακτήριο Neisseria meningitides, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή και σηψαιμία, σοβαρές επιπλοκές, ακόμα και θάνατο.
Είναι μια επικίνδυνη νόσος. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.Ένας στους δέκα ασθενείς που προσβάλλονται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο χάνει τελικά τη ζωή του, παρόλο που έχει υποβληθεί σε θεραπεία.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αίτια μηνιγγίτιδας αλλά τα κύρια είναι ιοί και βακτήρια. Η μηνιγγίτιδα βρίσκεται σε έξαρση 2 εποχές. Κατά την χειμερινή περίοδο που διανύουμε, η νόσος καταγράφει υψηλότερη κινητικότητα.
Σε ετήσια βάση, καταγράφονται στη χώρα μας περισσότερα από 40 κρούσματα.
Παράγοντες κινδύνου
Στους παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου περιλαμβάνονται:
- Η παράλειψη του εμβολιασμού.
- Η ηλικία. Τα περισσότερα περιστατικά μηνιγγίτιδας από ιό εμφανίζονται σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι συνήθης σε ανθρώπους κάτω των 20.
- Διαβίωση σε μέρος που συγχρωτίζεται πολύς κόσμος.
- Κύηση. Η εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο λιστερίωσης –λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο λιστέρια- που μπορεί ενδεχομένως επίσης να προκαλέσει μηνιγγίτιδα.
- Ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα. Το AIDS, ο αλκοολισμός, ο διαβήτης, η χρήση ανοσοκατασταλτικών και άλλοι παράγοντας που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επίσης καθιστούν κάποιον πιο ευάλωτο στη μηνιγγίτιδα.
Συμπτώματα
Τα αρχικά συμπτώματα μηνιγγίτιδας μπορεί ενδεχομένως να μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν εντός λίγων ωρών ή λίγων ημερών.
Στα πιθανά συμπτώματα σε ανθρώπους άνω των 2 ετών περιλαμβάνονται:
Αιφνίδιος υψηλός πυρετός, δυσκαμψία στον αυχένα, έντονος πονοκέφαλος που φαίνεται διαφορετικός από ό,τι συνήθως, πονοκέφαλος με ναυτία ή εμετό, σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης, σπασμοί, υπνηλία ή δυσκολία να ξυπνήσει κάποιος, ευαισθησία στο φως, έλλειψη όρεξης ή δίψας, εξάνθημα.
Συμπτώματα στα νεογνά
Τα νεογέννητα μπορούν να έχουν ως συμπτώματα υψηλό πυρετό, συνεχές κλάμα, υπερβολική υπνηλία ή ευερεθιστότητα, αδράνεια, έλλειψη όρεξης, δυσκαμψία στο σώμα και τον αυχένα.
Επιπλοκές
Οι επιπλοκές της νόσου μπορούν να είναι σοβαρές. Όσο περισσότερο κάποιος ή το παιδί του έχουν τη νόσο χωρίς θεραπευτική αγωγή, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος σπασμών και μόνιμης νευρολογικής βλάβης όπως απώλεια ακοής, δυσκολίες στη μνήμη, μαθησιακές δυσκολίες, εγκεφαλική βλάβη, προβλήματα βάδισης, νεφρική ανεπάρκεια, σοκ, θάνατο.
Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί ακρωτηριασμός κάποιου μέλους.
Η πιο συχνή, επικίνδυνη και ύπουλη μορφή της νόσου είναι η Μηνιγγίτιδα τύπου Β, που ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών μηνιγγίτιδας στη χώρα μας. Η Μηνιγγίτιδα Β εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόνο 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο, ενώ μπορεί να προκαλέσει σωματικές και νοητικές αναπηρίες.
Στο αρχικό της στάδιο, η μηνιγγίτιδα Β μπορεί εσφαλμένα να εκληφθεί ως απλή ίωση, καθώς εμφανίζεται με παρόμοια συμπτώματα, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή ενός παιδιού.
Μπορούν να νοσήσουν άνθρωποι όλων των ηλικιών, αλλά επειδή δύναται να μεταδοθεί εύκολα σε όσους συγχρωτίζονται, παιδιά, έφηβοι και φοιτητές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η μηνιγγίτιδα τύπου Β προσβάλλει βρέφη, νήπια και εφήβους.
Περίπου ένας στους δέκα νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο της Μηνιγγίτιδας Β χωρίς να το γνωρίζει, καθώς δεν βλέπει συμπτώματα, και μπορεί να το μεταδώσει σε βρέφη και μικρά παιδιά μέσα από τις πιο απλές καθημερινές συνήθεις. Η μηνιγγίτιδα μπορεί να μεταδοθεί μέσω βήχα, φταρνίσματος, φιλιού, μοιράσματος μαχαιροπήρουνων οδοντόβουρτσας ή τσιγάρου.
Πρόληψη
Μοναδικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός κατά της νόσου. Είναι σημαντικός, ιδίως κατά την χειμερινή περίοδο που η νόσος καταγράφει υψηλότερη κινητικότητα.
Επίσης, σημαντική είναι η γνώση των συμπτωμάτων, καθώς και η αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας αν νομίζετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει εμφανίσει τη νόσο. Οι γονείς είναι σημαντικό να ενημερωθούν από τον παιδίατρό τους για τη νόσο και την πρόληψη.
Ο εμβολιασμός κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, με το εμβόλιο που μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη μηνιγγίτιδα Β, ενώ από το 2017 εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
90 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετείχαν στο Workshop ''Δικαιώματα Υγείας στην ΕΕ για την Τρίτη Ηλικία»''
Ο Σύλλογος Αυτισμού Λάρισα συμμετέχει στην ‘’Ημέρα Καριέρας’’ της ΔΥΠΑ
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης- Απεριόριστη ανάσα και 2η ευκαιρία για ζωή