Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση που συμβαίνει όταν εμφανίζονται συμπτώματα πόνου και μουδιάσματος στο χέρι, λόγω βλάβης του μέσου νεύρου. Τα καλά νέα είναι ότι η πάθηση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί – και σε πολλές περιπτώσεις θεραπεύεται μόνη της. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε ακόμα πιο ασφαλείς;

Δεν λυγίζουμε τους καρπούς μας

Όταν λυγίζουμε και στρέφουμε τους καρπούς μας σε περίεργες γωνίες, ασκείται πίεση στο μέσο νεύρο. Για να προστατεύσουμε τα χέρια μας, είναι σωστό να προσπαθήσουμε να κρατάμε τους καρπούς μας ίσιους, όταν κάνουμε χειρωνακτικές δουλειές.

Ανοίγουμε βάζα με ολόκληρο το χέρι

Πρέπει να σταματήσουμε να ανοίγουμε βάζα χρησιμοποιώντας μόνο τον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο, καθώς αυξάνεται η πίεση στον καρπό.

Προσαρμόζουμε το πληκτρολόγιό μας

Αν δουλεύουμε σε υπολογιστή, φροντίζουμε τα δάχτυλά μας να βρίσκονται πιο χαμηλά από τον καρπό μας. Δεν πρέπει η βάση της παλάμης μας να ακουμπάει στο πληκτρολόγιο, καθώς αυτό αναγκάζει το χέρι να γυρίζει προς τα πίσω. Επιπλέον, πληκτρολογούμε απαλά, χωρίς να χτυπάμε έντονα τα πλήκτρα, καθώς αυτό αυξάνει την πίεση που ασκείται στο μέσο νεύρο.

Σηκώνουμε βάρη προσεκτικά

Προσπαθούμε να σηκώνουμε βάρη χρησιμοποιώντας ολόκληρο το χέρι (ή ακόμα και τα δύο χέρια) για να μην ασκούμε υπερβολική πίεση στον καρπό. Χρειάζεται προσοχή ακόμα και με τις σακούλες του σούπερ μάρκετ.

Κάνουμε διάλειμμα

Κάνουμε τακτικά διαλείμματα όταν χρειάζεται να δουλεύουμε με τα χέρια μας, όταν γυμναζόμαστε και όταν κάνουμε δουλειές του σπιτιού. Το να δουλεύουμε χωρίς να σταματάμε μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Ξέρουμε πότε να σταματήσουμε

Αν νιώσουμε πόνο οποιαδήποτε στιγμή, σταματούμε αυτό που κάνουμε—για παράδειγμα, όταν γυμναζόμαστε. Πρέπει, επίσης, να είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε γυμναστική με βάρη.

Δεν πιάνουμε σφιχτά το τιμόνι

Όταν κρατάμε οποιοδήποτε αντικείμενο σφιχτά για πολλή ώρα, ο καρπός ερεθίζεται. Συνεπώς, για να μειώσουμε την πίεση, κρατάμε το τιμόνι απαλά ενώ οδηγούμε.

Δεν ντρεπόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια

Αν η δουλειά μας γίνεται υπερβολικά δύσκολη για να τη διαχειριστούμε, ζητάμε βοήθεια από τους συνεργάτες μας. Ή μπορούμε να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα που αναλαμβάνουμε κάτι διαφορετικό κάθε μέρα.

Φοράμε νάρθηκα

Αν παρατηρήσετε ότι λυγίζετε τους καρπούς σας υπερβολικά και ανησυχείτε, ίσως θα ήταν καλό να μιλήσετε στον γιατρό σας για την πιθανότητα να φοράτε ένα μικρό νάρθηκα στον ύπνο.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι