Μια από τις παθήσεις που εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και κατέχει σημαντική δυναμική τόσο στην αισθητική, όσο και στη λειτουργικότητα του οργανισμού, είναι σίγουρα οι κιρσοί των φλεβών των κάτω άκρων.

Για να είμαστε δε ακριβέστεροι, θα λέγαμε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στους κιρσούς των επιπολής φλεβών, που αποτελούν το ένα από τα τρία φλεβικά συστήματα των κάτω άκρων και έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά, το παχύ τοίχωμα και το μεγάλο αριθμό μυϊκών ινών.



Κύριο χαρακτηριστικό των φλεβών είναι η ύπαρξη βαλβίδων, που κατευθύνουν το αίμα από την περιφέρεια προς το κέντρο, αλλά και από το ένα φλεβικό σύστημα στο άλλο. Κάθε λοιπόν ανεπάρκεια των εν λόγω βαλβίδων, θα μπορούσε να οδηγήσει αυτόματα σε ευρυαγγείες (που είναι οι μικροί κιρσοί κάτω από το δέρμα με τοξοειδή εμφάνιση) και κιρσούς.

Άλλοι λόγοι εμφάνισης του προβλήματος είναι η κληρονομικότητα, η μείωση των μυϊκών ινών του τοιχώματος των φλεβών, η ορθοστασία, η καθιστική ζωή, η εγκυμοσύνη, το κάπνισμα, η υψηλή συστολική πίεση.

Στη φαρέτρα του θεραπευτή υπάρχουν σήμερα διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τους κιρσούς, ανάλογες με το στάδιο της κατάστασης, ξεκινώντας από τις απλές συστάσεις για αλλαγή του τρόπου ζωής (και άρα καταπολέμηση της παχυσαρκίας, της καθιστικής ζωής, του καπνίσματος), μέχρι τη σκληροθεραπεία (σκληρυντικές ενέσεις που εφαρμόζονται τοπικά στους κιρσούς), τη χειρουργική θεραπεία, αλλά και τη χρήση βοτανικών εκχυλισμάτων και διατροφικών στοιχείων, που αξίζει να δούμε εκτενέστερα.



Ένα από τα βότανα που έχουν πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες μελέτες για τους κιρσούς είναι η Centella Asiatica. Η Centella φαίνεται πως έχει τη δυναμική να προάγει την ακεραιότητα του συνδετικού ιστού, να συμπεριφέρεται αντιοξειδωτικά και να βελτιώνει τη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων.

Τυχαιοποιημένη, πολυκεντρική μελέτη σε ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια, των Pointel et al που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο Angiology, επιβεβαίωσε την αξία του θεραπευτικού αυτού φυτού.

Παράλληλα άλλη μελέτη των Arpaia et al, έδειξε πως η Centella Asiatica μειώνει τα επίπεδα ενζύμων που διασπούν ένα από τα βασικά συστατικά που ενεπλέκονται στην υγεία των αγγειακών τοιχωμάτων, τους μουκοπολυσακχαρίτες.



Η Centella Asiatica έχει χορηγηθεί και τοπικά-επιδερμικά ως εκχύλισμα, σε ασθενείς με κιρσούς, δίνοντας και πάλι θετικά αποτελέσματα.

Εξέχουσες θεραπευτικές επιδράσεις σε περιπτώσεις κιρσών και γενικότερα φλεβικής ανεπάρκειας φαίνεται να κατέχουν και τα βιοφλαβονοειδή ή αλλιώς βιταμίνη Ρ.

Τα βιοφλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες με ουσιαστική συμβολή στη διατήρηση της ακεραιότητας των αγγείων και ανευρίσκονται σε σημαντικά ποσά στο κίτρο, το πορτοκάλι, το λεμόνι, το κρεμμύδι, το κακάο, το τσάι, το κρασί κ.α.

Από τα φλαβονοειδή των οποίων η δράση επικεντρώνεται περισσότερο στη θεραπεία των κιρσών είναι η διοσμίνη, η εσπεριδίνη και οι προανθοκυανιδίνες. Μάλιστα τα δυο πρώτα, αποτελούν τη βάση για ιδιοσκεύασμα που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για φλεβικές ανεπάρκειες!!

Οι προανθοκυανιδίνες προάγουν την ελαστικότητα των ιστών, την περιφερική κυκλοφορία, επιδιορθώνουν το κολλαγόνο ενώ παράλληλα εμφανίζουν και έντονη αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα τελευταία χρόνια έχουν λανσαριστεί στην αγορά σκευάσματα με υψηλή περιεκτικότητα προανθοκυανιδίνων, που προέρχονται είτε από το κουκούτσι του σταφυλιού, είτε από πευκοβελόνες !!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ορμόνη του έρωτα περνάει από το στομάχι: Νέα προσέγγιση στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Συνεργασία του Οφθαλμο-Ογκολογικού Κέντρου Παίδων & Ενηλίκων του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ με το Children’s Hospital Los Angeles (CHLA)
Πότε οι γιατροί του ΕΣΥ καλούνται να κάνουν πρόσθετη ασφάλιση στον ΕΦΚΑ