Η γαστρεντερίτιδα είναι μια συχνή λοίμωξη της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων. Οι εορταστικοί μπουφέδες, στους οποίους τα πιάτα παραμένουν επί μακρόν σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρισμα, είναι από τους βασικούς παράγοντες που ευθύνονται για γαστρεντερίτιδα της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων.

Το φαινόμενο συχνά επιτείνεται σε χρονιές κατά τις οποίες ο χειμώνας είναι ήπιος, με δεδομένο ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη των παθογόνων. Τα λοιμογόνα που εμπλέκονται είναι πολλά : Τα Escherichia coli, Shigella Campylobacter, Salmonella, Aeromonas Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, ιοί είναι ορισμένα μόνο από αυτά.

Τα συμπτώματα ποικίλουν από απλό φούσκωμα έως σοβαρό κοιλιακό άλγος με πυρετό και διάρροια.

Η πρόληψη της ‘εορταστικής’ γαστρεντερίτιδας, προϋποθέτει την τήρηση ορισμένων βασικών κανόνων, που προστατεύουν τα τρόφιμα από μικροβιακές επιμολύνσεις κατά την παρασκευή των μπουφέδων και κατά την εστίαση:

  • Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά πριν και μετά την παρασκευή του φαγητού, πριν και μετά τη μεταφορά των πιάτων, πριν και μετά το φαγητό.
  • Μαγειρεύετε επαρκώς τα τρόφιμα και να μην τα καταναλώνετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες.
  • Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται πριν και αμέσως μετά τη χρήση και πριν ξαναχρησιμοποιηθούν, με καυτό νερό και σαπούνι.
  • Τα φαγητά πρέπει να σερβίρονται καυτά ή απευθείας από το ψυγείο και να διατηρούνται στις θερμοκρασίες αυτές κατά την τοποθέτησή τους στο μπουφέ. Σύμφωνα με μελέτες, ο κίνδυνος επιμόλυνσης με λοιμογόνα αυξάνεται σημαντικά μετά το δίωρο παραμονής του φαγητού σε θερμοκρασία δωματίου. Σερβιριστείτε εγκαίρως και μην περνάτε πολλές φορές από τον μπουφέ.

Η χρήση πιατέλας στον μπουφέ πρέπει να ακολουθεί ορισμένους κανόνες:

  • Τα φαγητά πρέπει να τοποθετούνται σε καθαρές πιατέλες. Μην ξαναγεμίζετε πιατέλες που έχουν τελειώσει, αλλά χρησιμοποιείτε καθαρές από την αρχή. Γεμίζετε την πιατέλα με ζεστό φρέσκο φαγητό απευθείας από τον φούρνο ή την κατσαρόλα ή με κρύα εδέσματα από το ψυγείο.
  • Η αβαθής πιατέλα είναι προτιμότερη για τη σωστή διασπορά της θερμοκρασίας και την αύξηση της ταχύτητας της εναλλαγής των πιάτων. Η παραμονή επί μακρό χρονικό διάστημα μιας φορτωμένης με φαγητό πιατέλας, από την οποία σιτίζονται αρκετά άτομα και στην οποία εναλλάσσονται αρκετά χέρια, αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς των μικροβίων.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης διάρροιας, σημαντική είναι η άφθονη λήψη νερού και η επαρκής τροφοδότηση με ηλεκτρολύτες για την αποφυγή αφυδάτωσης. Σε ήπιες περιπτώσεις, ο ζωμός κότας και λαχανικών είναι μια εξαίρετη επιλογή. Επί σοβαρών ή επίμονων συμπτωμάτων, η σωστή ιατρική εξέταση επιβάλλεται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο  7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας