Όταν αγοράζετε καινούργια ρούχα, να φροντίζετε να τα πλένετε πρώτα καλά, διότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή τους μπορεί να προκαλέσουν κάθε είδους αλλεργία και δερματικό ερεθισμό. Τα χημικά που χρησιμοποιούνται για να διατηρούν τα ρούχα ατσαλάκωτα, μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα, κνησμό και αλλεργικές αντιδράσεις.
Από τις βαφές των υφασμάτων, εξάλλου, μπορεί να προκληθούν ήπιες ή σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στους ευαίσθητους ανθρώπους, ιδίως στα τμήματα του δέρματος όπου αναπτύσσεται τριβή και ιδρώτας, όπως στον αυχένα, τη μέση, ανάμεσα στα πόδια και στις μασχάλες.
Επιπλέον, τα υφάσματα μπορεί να φιλοξενούν μύκητες από τη χώρα προελεύσεως ή μικρόβια ή ακόμα και... ψείρες από τους ανθρώπους που τα έχουν δοκιμάσει στα καταστήματα, αφού ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι σχέση έχει με την καθαριότητα κάθε πελάτης.
Στην πραγματικότητα, κανείς δεν γνωρίζει την διαδρομή ενός...ρούχου. Ακόμα και τα ρούχα που αναγράφουν χώρα προελεύσεως μπορεί να έχουν κατασκευαστεί σε τρεις ή περισσότερες. Και αυτό, διότι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο αλλού να παράγονται τα υφάσματα, αλλού να βάφονται και αλλού να συναρμολογούνται - και κάθε χώρα έχει τις δικές της προδιαγραφές όσον αφορά τον χειρισμό των υφασμάτων και την επιτρεπόμενη χρήση χημικών.
Για να προστατευθεί κανείς από όλα αυτά, πρέπει οπωσδήποτε να πλένει τα καινούργια ρούχα του τουλάχιστον μία φορά στο πλυντήριο πριν φορεθούν.
Και μην ξεχνάτε: Τα βακτήρια δεν σκοτώνονται επειδή τα βάζουμε στο πλυντήριο, ούτε τα ρούχα είναι αυτομάτως καθαρά επειδή μυρίζουν καθαριότητα και φαίνονται καθαρά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι καλές για τα ρούχα και το περιβάλλον, αλλά όχι κατ’ ανάγκην για την υγεία μας. Οι ειδικοί λένε πως πρέπει να πλένουμε τα ρούχα σε τουλάχιστον 60 βαθμούς Κελσίου. Όσοι, όμως, δεν το θέλουν, θα πρέπει να απλώνουν στον ήλιο, διότι μελέτες έχουν δείξει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου