Ένα από τα προγράμματα κοινωνικής υποστήριξης των ασθενών ονομάζεται «Προσωπικός βοηθός Υγείας», που εμπεριέχει αναλυτική πληροφόρηση των δικαιωμάτων Υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που μπορούν να έχουν οι ασθενείς με καρκίνο.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την βιβλιογραφία, μόνο το 4% των ασθενών γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.
Το πρώτο τετράμηνο του 2021, ο σύλλογος ΚΕΦΙ έχει δεχθεί τουλάχιστον 1.500 κλήσεις για ψυχοκοινωνική υποστήριξη, και το 52% αυτών ζητά ενημέρωση για κοινωνικά δικαιώματα.
Η κ. Χριστοδούλου επεσήμανε πως τα προβλήματα σε έναν ασθενή με ουρολογικό καρκίνο είναι πολλά μεταξύ των οποίων η ανασφάλεια και ο φόβος για το άγνωστο, τα προβλήματα στην εργασία, ο κίνδυνος απώλειας βασικών λειτουργειών στην καθημερινότητα, οι σχέσεις με την οικογένεια και το οικείο περιβάλλον αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις.
Το αίσθημα επίσης της απομόνωσης, της μοναξιάς αλλά και του κοινωνικού αποκλεισμού, κάνει ακόμη πιο ευάλωτους τους ασθενείς.
Η παροχή ανακουφιστικής φροντίδας βοηθά τον ασθενή στην λήψη αποφάσεων και στην ένταξή του στον κοινωνικό ιστό. Ο ασθενής δεν θέλει να είναι βάρος και επιθυμεί την συμμετοχή του στην εκπαίδευση.
Η κοινωνική λειτουργός του Κ.Ε.Φ.Ι αναφέρθηκε, τέλος, διεξοδικά στα δικαιώματα του νοσοκομειακού ασθενούς, όπως το δικαίωμα πρόσβασης στις Υπηρεσίες Υγείας του νοσοκομείου, το δικαίωμα συγκατάθεσης ή απόρριψης της όποιας διαγνωστικής πράξης αλλά και το δικαίωμα κατάθεσης ένστασης και διαμαρτυρίας, με παράλληλη ενημέρωση για την πορεία τους.
Η φροντίδα και η ιατρική παρακολούθηση του ασθενούς με καρκίνο του ουροποιητικού αλλά και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που συναντά στην πορεία ο ασθενής, κατέληξε η κ. Χριστοδούλου.
Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιώματα μπορείτε τα βρείτε στην σελίδα https://dikaiomamou.gr/
Ακολουθείστε το #BladderCancerAware
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}