Αξιοσημείωτη μείωση στη χρήση αντιβιοτικών σε παραγωγικά ζώα καταγράφεται στην Ευρώπη. Η κατανάλωσή τους είναι τώρα χαμηλότερη στα ζώα, από ό,τι στους ανθρώπους.
Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έκθεση της Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFSA), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Οι συντάκτες της έκθεσης μελέτησαν δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση αντιβιοτικών και την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής στην Ευρώπη, το διάστημα 2016 - 2018.
Όπως αναφέρουν, η σημαντική μείωση της χρήσης αντιβιοτικών σε παραγωγικά ζώα υποδηλώνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο χώρας αποδεικνύονται αποτελεσματικά.
Η χρήση μίας κατηγορίας αντιβιοτικών που ονομάζονται πολυμυξίνες και περιλαμβάνει την κολιστίνη, υποχώρησε σχεδόν στο μισό μεταξύ του 2016 και του 2018 σε ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη διατροφή.
Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, καθώς οι πολυμυξίνες χρησιμοποιούνται επίσης σε νοσοκομεία για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί με πολυανθεκτικά βακτήρια.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η εικόνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαφορετική. Η κατάσταση ποικίλλει σημαντικά ανά χώρα και ανά κατηγορία αντιβιοτικών.
Σε σχέση με την Ελλάδα, παρουσιάζονται στοιχεία (πίνακας), σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση σε κατανάλωση αντιβιοτικών σε ανθρώπους, ενώ βρίσκεται αρκετά χαμηλά σε σχέση με την κατανάλωση αντιβιοτικών από παραγωγικά ζώα.
Διαφορές
Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν πως οι αμινοπενικιλλίνες, οι κεφαλοσπορίνες 3ης και 4ης γενιάς και οι κινολόνες (φθοροκινολόνες και άλλες κινολόνες), χρησιμοποιούνται περισσότερο στους ανθρώπους, παρά στα ζώα παραγωγής τροφίμων. Οι πολυμυξίνες (κολιστίνη) και οι τετρακυκλίνες χρησιμοποιούνται περισσότερο στα παραγωγικά ζώα, παρά στους ανθρώπους.
Η έκθεση δείχνει ότι η χρήση καρβαπενεμνών, κεφαλοσπορινών 3ης και 4ης γενιάς στους ανθρώπους, συνδέεται με αντοχή σε αυτά τα αντιβιοτικά στις λοιμώξεις Escherichia coli σε ανθρώπους. Παρόμοιες σχέσεις βρέθηκαν σε ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη διατροφή.
Η έκθεση προσδιορίζει, επίσης, τους δεσμούς μεταξύ της αντιμικροβιακής κατανάλωσης σε ζώα και της μικροβιακής αντοχής στα ίδια βακτήρια σε ανθρώπους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως τα βακτήρια Campylobacter spp, που βρίσκονται σε ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη διατροφή, προκαλούν τροφικές μολύνσεις στον άνθρωπο.
Οι ειδικοί βρήκαν μια σχέση μεταξύ της αντίστασης σε αυτά τα βακτήρια στα ζώα και της αντίστασης στα ίδια βακτήρια στους ανθρώπους. Προειδοποιούν, δε, πως η μικροβιακή αντοχή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, με ανάλογη οικονομική επίπτωση.
Δημ.Κ.
Πηγές:
ΕΜΑ
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}