Κυκλοθυμία, πονοκέφαλοι και στομαχικές διαταραχές είναι μόνο μερικές από τις καταγεγραμμένες παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών. Η μαζική συνταγογράφηση φαρμάκων κατά της κατάθλιψης, όπως οι λεγόμενοι αναστολείς της επαναπρόσληψης της ουσίας σεροτονίνης -η έλλειψη της οποίας μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, κατάθλιψη- έχει οδηγήσει πολλούς ασθενείς σε κατάχρηση.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που εστίασαν σε διάφορα είδη φαρμακευτικής αγωγής κατά της κατάθλιψης, πολλά νέα φάρμακα για ελαφρές κυρίως εκφάνσεις της ασθένειας επιφέρουν μεν θετικά αποτελέσματα στους ασθενείς, λειτουργούν όμως ως ήπια ναρκωτικά.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες Αμερικανών επιστημόνων, το αν θα χορηγούνται αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη ή αν αυτοί θα παραπέμπονται σε ψυχοθεραπεία, θα είναι έργο μιας σάρωσης (scan) του εγκεφάλου και όχι μιας απλής ιατρικής γνωμάτευσης.

Γιατροί από το Πανεπιστήμιο Έμορυ στην Ατλάντα των HΠΑ πιστεύουν ότι μέσω της σάρωσης και ειδικότερα της μελέτης του νησαίου φλοιού του εγκεφάλου μπορούν να αντλήσουν σημαντικά συμπεράσματα. Το τμήμα αυτό του εγκεφάλου επηρεάζει τη συναισθηματική ζωή, ενώ στην περίπτωση ασθενών με κατάθλιψη υπολειτουργεί.

Η έρευνα δείχνει ότι οι μισοί από τους ασθενείς που εξετάστηκαν, και των οποίων ο νησαίος φλοιός υπερκαταναλώνει γλυκόζη, έχουν ανάγκη ψυχοθεραπείας. Αντιθέτως, σε ασθενείς των οποίων η ίδια εγκεφαλική περιοχή είναι λιγότερο δραστήρια και καταναλώνει λιγότερη γλυκόζη, φαίνεται να είναι καταλληλότερη η χρήση αντικαταθλιπτικών χαπιών.

Για την ώρα πάντως δεν μπορεί κανείς με απόλυτη σιγουριά να αποφανθεί για το ποια θεραπεία θα ταίριαζε στην περίπτωση κάθε ασθενή. Η επιλογή της κάθε θεραπείας γίνεται εμπειρικά με βάση τα συμπτώματα: ο γιατρός επιλέγει μια θεραπεία και σε περίπτωση που αυτή δεν έχει αποτελέσματα δοκιμάζει άλλη.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια