"Η Ελλάδα είναι τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην δωρεά οργάνων. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να το δούμε διαφορετικά και να γίνει συνείδηση ότι η δωρεά οργάνων σώζει ανθρώπινες ζωές". Το μήνυμα αυτό θα εκπέμψει το απόγευμα της Κυριακής ο 55χρονος αιμοκαθαιρόμενος αθλητής, μέλος του Συλλόγου Αθλούμενων Νεφροπαθών, Βασίλης Μάρκου, σε μια σύντομη ομιλία του έπειτα από μια εξαιρετικά απαιτητική και επίπονη κολυμβητική προσπάθεια 2,5 ως 3 ωρών στα νερά της λίμνης Πλαστήρα, στην Καρδίτσα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, ούτε ευαισθητοποιήθηκε λόγω της πάθησής του. Ο ίδιος ήταν μόλις 20 ετών, αρκετά χρόνια πριν αρρωστήσει, όταν έπεσε στα χέρια του ένα ενημερωτικό έντυπο για την αξία της δωρεάς οργάνων, στο νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας, τόπου καταγωγής του, όπου εργαζόταν τότε ως ειδικευόμενος. Χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά δήλωσε εθελοντής δότης. Με την ασθένειά του, 9 χρόνια μετά, βίωσε προσωπικά και με επώδυνο τρόπο την σημασία μιας τέτοιας κίνησης. Έκτοτε, επί 26 χρόνια μέχρι σήμερα, υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση μέρα παρά μέρα σε μονάδα τεχνητού νεφρού της Λάρισας, όπου διαμένει. Το ίδιο κάνουν και οι σχεδόν 12.000 αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς σήμερα στην Ελλάδα.
"Και αν εμείς οι νεφροπαθείς έχουμε τη δυνατότητα με τα μηχανήματα και την εξέλιξη της επιστήμης να ζούμε και με μια καλή ποιότητα ζωής, υπάρχουν άνθρωποι που η ζωή τους εξαρτάται από τη δωρεά οργάνων. Άνθρωποι που πάσχουν από ηπατικές παθήσεις και χρειάζονται τη μεταμόσχευση γιατί αλλιώς θα πεθάνουν. Καρδιοπαθείς που περιμένουν με αγωνία κάποιο μόσχευμα καρδιάς και ως τότε συντηρούνται με το περίφημο μηχάνημα. Όπως και με τους πνεύμονες που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν υπήρχε η δυνατότητα μεταμόσχευσης πνευμόνων στην Ελλάδα και γίνονταν σε συνεργασία με κάποια κέντρα της Αυστρίας", λέει στο iatronet o κ. Μάρκου και προσθέτει: "Και όταν λέμε δωρεά οργάνων, δεν μιλάμε μόνο για τα συμπαγή όργανα, νεφρούς, ήπαρ, καρδιά, πνεύμονες. Μιλάμε για μυελό των οστών, ακόμα και για την αιμοδοσία".
Ο κολυμβητικός διάπλους
Ο Βασίλης Μάρκου ασχολείται εντατικά με τον αθλητισμό τα τελευταία δέκα χρόνια, υπό της οδηγίες των γιατρών του και του προπονητή του. Η άσκηση αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες της αιμοκάθαρσης (αρνητική διάθεση, κατάπτωση) και τον βοηθά να διατηρεί ένα πολύ καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.
Ως μέλος του Συλλόγου Αθλούμενων Νεφροπαθών έχει συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες, σε πισίνα, ανοικτή θάλασσα και λίμνη, ενώ έχει κερδίσει έξι χρυσά μετάλλια σε πανελλήνιους αγώνες νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων.
Η σημερινή συμμετοχή του στον 22ο Κολυμβητικό Διάπλου της Λίμνης Πλαστήρα, θα έχει πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας, που θα επιβαρυνθεί περισσότερο, λόγω του καύσωνα. «Ο αγώνας ξεκινά στις 12 το μεσημέρι. Περιμένουμε θερμοκρασία περιβάλλοντος γύρω στους 37 βαθμούς. Λόγω γλυκού νερού δεν υπάρχει επαρκής άνωση όπως στη θάλασσα και ο βαθμός δυσκολίας πολύ αυξημένος. Σημαντική αξία έχει και η πνευματική προετοιμασία, πέρα από την σωματική. Θα πρέπει να μείνεις στο νερό από 2,5 ως 3 ώρες. Εκείνη την ώρα παλεύεις με τους δαίμονές σου. Είσαι εσύ και το νερό και λες τι κάνω τώρα», λέει. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, θα υπάρχει σκάφος συνοδείας για υποστήριξη με υγρά και ό,τι άλλο χρειαστεί.
Η ζωή με την COVID-19
Η πανδημία έχει δυσκολέψει πολύ την καθημερινότητα του Β. Μάρκου, όπως και όλων των νεφροπαθών, που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. "Ζούμε με το άγχος της μη έκθεσης στον ιό γιατί αν γίνει αυτό θα μπούμε σε άλλες διαδικασίες. Οι περισσότεροι έχουμε εμβολιαστεί. Εγώ είμαι εμβολιασμένος και με τις δύο δόσεις. Αυτό βέβαια δεν μου διασφαλίζει κάτι. Στις μονάδες είμαστε με μάσκες, εγώ κυκλοφορώ με μάσκα και έξω, οι επαφές μου προσπαθώ να είναι συγκεκριμένες και με συγκεκριμένα άτομα, όσο μπορώ. Ο γιατρός μου, Δημήτρης Καραθανάσης, και το προσωπικό της μονάδας αιμοκάθαρσης με στηρίζουν και με βοηθούν σε όλα όσα κάνω", καταλήγει.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}