Πριν από λίγες μέρες ο αιματολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στην Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου "Γ.Παπανικολάου", Δαμιανός Σωτηρόπουλος (φωτογραφία), κλήθηκε να μεταβεί στη Βέροια προκειμένου να μιλήσει για τη δωρεά και τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, στο πλαίσιο της "6ης Ιατρικής Εβδομάδας του Αγίου Λουκά του Ιατρού". Η πρόσκληση που είχε λάβει από την συνάδελφό του αιματολόγο Ελένη Μπάμπαλου, είχε τις υπογραφές του μητροπολίτη Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, Πρόδρομου Ισαακίδη, ενώ ως τόπος της εκδήλωσης αναγραφόταν η Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά. Ο ίδιος πίστευε πως θα γινόταν σε κάποια αίθουσα εκδηλώσεων της Μονής.

"Όταν έφτασα γινόταν λειτουργία εσπερινού στον γεμάτο από κόσμο Ιερό Ναό Αγίου Λουκά του Ιατρού. Ρώτησα και μου είπαν πως η εκδήλωση που θα ακολουθούσε θα γινόταν μέσα στον χώρο του Ναού, μετά τη λήξη της λειτουργίας. Φανταστείτε την έκπληξή μου, δεν το είχα ξανακάνει, αλλά το θεώρησα τιμή μου", λέει στο iatronet.gr και συμπληρώνει: "Όταν τελείωσε ο εσπερινός, νεαροί ιερείς με άριστη γνώση της τεχνολογίας, έστησαν οθόνη, προτζέκτορα και λάπτοπ. Περισσότεροι από τους μισούς πιστούς παρέμειναν και άρχισε η εκδήλωση, όπου μίλησα εγώ για την δωρεά μυελού των οστών και η νοσηλεύτρια, εκπαιδεύτρια και συντονίστρια αιμοδοσιών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Μαρία Κουρκουλάκου, με θέμα την εθελοντική αιμοδοσία".

Η ομιλία

Έχοντας επίγνωση πως μιλά σε ένα βαθιά θρησκευόμενο κοινό, αλλά και έχοντας εισπράξει ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης της εθελοντικής προσφοράς από τον τοπικό ιεράρχη και το ποίμνιο, ο κ. Σωτηρόπουλος εξήγησε σε κατανοητή γλώσσα τι είναι ο μυελός των οστών, ποιος ο ρόλος του στην αιμοποίηση, τι είναι η λευχαιμία, πώς δημιουργείται και πώς θεραπεύεται. "Εξήγησα πότε και γιατί χρειάζεται να κάνουμε μεταμόσχευση μυελού των οστών, ενώ ενημέρωσα για τον απλοποιημένο, μη χειρουργικό τρόπο λήψης του μοσχεύματος από τον δότη, που γίνεται από το αίμα, σαν να είναι κάποιος δότης αιμοπεταλίων, με τη διαφορά ότι η διαδικασία κρατάει περισσότερο, περί τις 3 ώρες", σημειώνει.

Ο αιματολόγος μίλησε στο ακροατήριο για τις δύο τράπεζες μυελού των οστών, το ΚΕΔΜΟΠ στην Πάτρα και το "Όραμα Ελπίδας" στην Ελλάδα, καθώς και για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ως προς την αύξηση του αριθμού των δοτών.

"Πριν ξεκινήσει η Πάτρα, πριν 15 χρόνια, ουσιαστικά δεν είχαμε δότες στην πράξη. Εγώ θυμάμαι ένα νούμερο 2.200 δοτών, νούμερα ανύπαρκτα, ενώ σήμερα οι δύο τράπεζες έχουν συνολικά 242.000 δηλωμένους δότες", επισημαίνει, προσθέτοντας: "Ενώ παλιότερα όλα τα μοσχεύματα τα παίρναμε από το εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια όχι μόνο έχουμε μοσχεύματα για τους δικούς μας ασθενείς, αλλά και στέλνουμε συνεχώς μοσχεύματα Ελλήνων δοτών στο εξωτερικό: Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία, Αγγλία και αλλού".

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Σωτηρόπουλος πρόβαλε στην οθόνη εικόνες από την πρόσφατη συγκινητική συνάντηση της γυναίκας από τη Χίο με τον δότη από τη Δράμα που της χάρισε τη ζωή. Η λήψη του μοσχεύματος είχε γίνει στο "Γ. Παπανικολάου" ενώ η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Σημειώνεται πως η Εκκλησία επίσημα ευνοεί και ενθαρρύνει την προσφορά ιστών (δέρματος, μυελού των οστών, αίματος) καθώς και ενός από τα διπλά μας όργανα (νεφρά) από ζώντα δότη.

Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων το 2023

Η Κλινική Μεταμοσχεύσεων Αιμοποιητικών Κυττάρων του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου", με συντονίστρια διευθύντρια την κ. Ιωάννα Σακελλάρη, έκλεισε το 2023 με ρεκόρ 152 μεταμοσχεύσεων.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, διενεργήθηκαν 133 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων (64 αλλογενείς και 69 αυτόλογες), καθώς και 19 κυτταρικές CAR-T θεραπείες σε ασθενείς με ανθεκτικές μορφές λεμφώματος ή οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, λέμφωμα μανδύα και πολλαπλούν μυέλωμα στο πλαίσιο κλινικής μελέτης.

Εντός του 2024 ολοκληρώνεται στη Μονάδα Γονιδιακής Θεραπείας η "in house" παραγωγή CAR-T λεμφοκυττάρων και πρόκειται να ξεκινήσει ανάλογη κλινική μελέτη σε ασθενείς με λέμφωμα.

Κατά το 2023 έχουν συλλεχθεί 175 αιμοποιητικά μοσχεύματα από 157 ασθενείς και δότες. Μεταξύ αυτών υπήρξαν 32 εθελοντές προερχόμενοι από τη Βόρεια Ελλάδα, τα μοσχεύματα των οποίων χορηγήθηκαν σε ασθενείς που νοσηλεύονταν σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού και της χώρας μας.

Στην Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου λειτουργούν από το 2009 η πρώτη στο ΕΣΥ Δημόσια Τράπεζα Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος (ΟΠΑ) ή Βλαστοκυττάρων και το εργαστήριο Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, το πρώτο στην Ελλάδα κλινικού επιπέδου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές