Άνθρωποι που διακόπτουν τη λήψη αντικαταθλιπτικών μετά από μακρά χρήση, μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλή πιθανότητα να υποτροπιάσουν, αναφέρει νέα έρευνα.
Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ ασθενών που διέκοψαν τη λήψη αντικαταθλιπτικών επειδή αισθάνονταν καλά, το 56% υποτροπίασε εντός έτους σε σύγκριση με ποσοστό 39% όσων συνέχισαν τη λήψη.
Η Dr. Christine Crawford, του National Alliance on Mental Illness που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι η νέα μελέτη βοηθά τους ψυχιάτρους να μιλήσουν στους ασθενείς τους για τον κίνδυνο υποτροπής σε περίπτωση διακοπής των αντικαταθλιπτικών.
Οι ερευνητές κοιτούν το μέσο όρο στις ομάδες, επομένως τα ευρήματα δεν δίνουν απάντηση άσπρου/ μαύρου στον κάθε ασθενή.
Η έρευνα εστίασε σε ασθενείς με αρκετά μακρύ ιστορικό κατάθλιψης. Είχαν πολλά επεισόδια και οι περισσότεροι λάμβαναν αντικαταθλιπτικά για περισσότερα από 3 χρόνια.
Η ερευνήτρια Gemma Lewis, του University College London, δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν αφορούν απαραίτητα ανθρώπους που αντιμετωπίζονται για πρώτο επεισόδιο.
Η Lewis δήλωσε ότι τα ευρήματα ενισχύουν τις ενδείξεις ότι για πολλούς ασθενείς είναι κατάλληλη η μακροχρόνια αγωγή αλλά και ότι επίσης ανακάλυψαν ότι πολλοί άνθρωποι μπορούσαν να σταματήσουν αποτελεσματικά την αγωγή σταδιακά σε 2 μήνες.
Το 44% όσων διέκοψαν τα φάρμακα δεν είχαν υποτροπή το επόμενο έτος. Ορισμένοι θα μπορούσαν παρόλα αυτά να αποφασίσουν να σταματήσουν γνωρίζοντας τις πιθανότητες, δήλωσε η Lewis.
Τα ευρήματα προέρχονται από μελέτη 478 ασθενών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά μακροχρόνια. Όλοι είχαν αναρρώσει από το πιο πρόσφατο καταθλιπτικό επεισόδιο και αισθάνονταν αρκετά καλά ώστε να προσπαθήσουν να διακόψουν την αγωγή
Μισοί σταδιακά διέκοψαν τα φάρμακα σε διάστημα 2 μηνών και οι υπόλοιποι συνέχισαν.
Τον επόμενο χρόνο το, 56% των ασθενών που είχαν σταματήσει τα φάρμακα είχαν υποτροπή της κατάθλιψης σε σύγκριση με 39% όσων συνέχισαν την αγωγή. Όσοι σταμάτησαν, έδωσαν επίσης χαμηλότερο σκορ στην ποιότητα ζωής τους
Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι υποτροπές δεν ήταν απαραίτητα σοβαρές. Από τους ασθενείς που υποτροπίασαν. μόνο οι μισοί αποφάσισαν να επιστρέψουν στα προηγούμενα φάρμακά τους.
Επίσης, η συνέχιση της αγωγής με αντικαταθλιπτικά δεν αποτελεί εγγύηση διαρκούς ευεξίας-αφού περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών στην έρευνα εμφάνισαν ούτως η άλλως υποτροπή.
Η Lewis, δήλωσε ότι μόνο μικρό ποσοστό ασθενών λάμβαναν ψυχολογική θεραπεία όταν άρχισε η δοκιμή.
Προηγούμενες έρευνες, δήλωσε, έδειξαν ότι οι άνθρωποι γενικά πάνε καλύτερα με συνδυασμό φαρμάκων και ψυχοθεραπείας σε σύγκριση με το καθένα μόνο του. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες υποτροπής μετά τη διακοπή των αντικαταθλιπτικών.
H έρευνα δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.
Πηγές:
New England Journal of Medicine.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}