Η έκθεση εγκύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με πρόωρο τοκετό, λιποβαρή μωρά και επιπλοκές, όπως διαταραχές υπέρτασης.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η επίδραση εκτείνεται στην ψυχική υγεία, με την έκθεση στη ρύπανση να τετραπλασιάζει σχεδόν τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης. Ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να διαρκέσει για 3 χρόνια, έδειξε η έρευνα.

Υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου  και αιωρούμενων σωματιδίων PM10, ιδιαίτερα για μακρές περιόδους είναι γνωστοί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Science of the Total Environment, υποδεικνύει ότι αυτοί οι ρύποι επίσης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.

Παρακολουθήθηκαν 361 έγκυες από την έναρξη της κύησης έως 3 χρόνια μετά τον τοκετό.

Τα συμπτώματα κατάθλιψης συλλέχτηκαν 1,2 και 3 χρόνια μετά τον τοκετό και συγκρίθηκαν με εβδομαδιαίες μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης κοντά στα σπίτια τους το διάστημα που οι γυναίκες ήταν έγκυες.

Ανάλυση έδειξε ότι γυναίκες που εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου μεταξύ της 13ης και 29ης  εβδομάδας κύησης είχαν 3, 86 φορές υψηλότερο κίνδυνο για επιλόχεια κατάθλιψη για έως 3 χρόνια.

Οσες εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα PM10 μεταξύ της 12ης και 28ης εβδομάδας επίσης είχαν παρόμοια υψηλότερο κίνδυνο  (3,88 φορές).

Μετά από 1 χρόνο, το 17,8% των γυναικών είχαν συμπτώματα κατάθλιψης, το 17,5% μετά από 2 χρόνια και το 13,4% μετά από τρία χρόνια,.

Η μελέτη έδειξε υψηλότερο ποσοστό κλινικά σημαντικής κατάθλιψης σε σύγκριση με πρόσφατα στοιχεία του CDC.

Η έρευνα υπέδειξε επίσης ότι η κατάθλιψη μπορεί να υπάρχει πέρα από τους 12 πρώτους μήνες και οι μητέρες θα πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους αν συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΕΦ: Στήριξη των παλαιών οικονομικών φαρμάκων
Ανοσολογικές εξετάσεις κοπράνων: Μεγάλες δυνατότητες για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου και των πρόδρομων μορφών του
Αύξηση 74% των αιτήσεων κλινικών μελετών στη χώρα το 2024