Στη δημιουργία Δικτύου Μελέτης Αντισωμάτων έναντι του νέου κορωνοϊού, προχωρεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σκοπός είναι να αποτυπώνονται όσο το δυνατό πιο ρεαλιστικά επίπεδα ανοσίας - φυσικής ή με εμβολιασμό - στον ελληνικό πληθυσμό.
Για τον σκοπό αυτό, εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγείας επιχορήγηση του Οργανισμού με ποσό 1 εκατομμυρίου ευρώ. Σε πρώτη φάση, το πολύτιμο αυτό επιστημονικό "εργαλείο" θα αξιοποιηθεί για την πανδημία και σε επόμενη φάση για άλλους μεταδοτικούς ιούς.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο θα αποτυπώνει - με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια - την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Αναβαθμίζει το σύστημα επιτήρησης, σε επίπεδα προηγμένων χωρών, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, στο οποίο είχε αναφερθεί τον περασμένο Ιούλιο ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος.
Επιστήμονες του ΕΟΔΥ ανέφεραν στο Iatronet πως Δίκτυο δημιουργείται πλέον και στη χώρα μας. Σκοπός του - σημειώνουν - είναι η συστηματική καταγραφή του ποσοστού του πληθυσμού που έχει αναπτύξει ανοσία (μέσω φυσικής νόσησης ή/και τεχνητής ενεργητικής ανοσοποίησης) έναντι λοιμογόνων παραγόντων.
Όπως επισημαίνουν, πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο επιτήρησης. Μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη στρατηγικών για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, αποτελώντας τον πιο αξιόπιστο οδηγό για τη λήψη εθνικών αποφάσεων, ιδιαίτερα σε καιρούς επιδημίας. Για τον λόγο αυτό, ο ΕΟΔΥ δημιουργεί Εθνικό Δίκτυο Μελέτης Αντισωμάτων.
Σκοπός του Δικτύου θα είναι η διαχρονική εκτίμηση του επιπέδου της ανοσίας (φυσικής και τεχνητής) σε μεταδοτικούς ιούς στην κοινότητα. Παράλληλα, θα πραγματοποιείται καταγραφή του ρυθμού εξάπλωσης του εκάστοτε ιού καθώς και εκτίμηση του επιπέδου "ανοσίας της αγέλης", όπως αυτή προκαλείται φυσικά ή μέσω των εμβολιασμών.
Το Εθνικό Δίκτυο θα συνδράμει την ελληνική Πολιτεία με χρήσιμα δεδομένα για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων πρόληψης μεταδοτικών νοσημάτων στον πληθυσμό. Επιπρόσθετα, διεθνείς Οργανισμοί Υγείας θα ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ, καθιστώντας την Ελλάδα ισχυρό σύμμαχο στην ανάδειξη νέας επιστημονικής γνώσης για τα μεταδοτικά νοσήματα.
Επαναλαμβανόμενα δείγματα
Σε πρώτη φάση, προτείνεται η μελέτη να επικεντρωθεί στον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί την πανδημία της COVID-19. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ διοργανώνει ορο-επιδημιολογική μελέτη σε τυχαία, επαναλαμβανόμενα δείγματα από το γενικό πληθυσμό της Ελλάδας, 18 και άνω. Η διάρκεια της μελέτης αντισωμάτων για τον ιό SARS-CoV-2 θα καλύψει το χρονικό διάστημα της πανδημίας.
Τα δείγματα θα προέρχονται από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, αξιοποιώντας τα υφιστάμενα δίκτυα των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) με αιμολήπτες νοσηλευτές και ιατρούς του ΕΟΔΥ. Επιπρόσθετα, δειγματοληψίες δύνανται να πραγματοποιούνται και από Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, κλπ), τηρώντας πάντα τα επιδημιολογικά κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων (τυχαιοποίηση/διαστρωμάτωση του δείγματος).
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη Αντισωμάτων θα είναι άτομα 18 ετών και άνω, προσερχόμενα εθελoντικά, μετά από προηγούμενη αναλυτική ενημέρωση για τους σκοπούς του Δικτύου και ενυπόγραφη συγκατάθεσή τους.
Οι εργαστηριακές αναλύσεις για την ανίχνευση των αντισωμάτων θα πραγματοποιούνται στα Εργαστήρια του Εθνικού Δικτύου και συγκεκριμένα:
- Στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΕΟΔΥ.
- Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
- Στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
- Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
- Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
- Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
- Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}