Tο δικαίωμα έκδοσης αδειών για τη χρήση του CGT (cross grain trademark – εμπορικό σήμα με το διαγεγραμμένο στάχυ) από εταιρείες τροφίμων των οποίων τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στην Ελλάδα, εξασφάλισε η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης – ΕΕΚ (Hellenic Coeliac Society - HCS).
Το CGT είναι η πιο ευρέως αναγνωρισμένη και αξιόπιστη πιστοποίηση χωρίς γλουτένη στην Ευρώπη και βασίζεται στο πρότυπο της Association of European Coeliacs Societies (AOECS), που εδρεύει στις Βρυξέλλες, της οποίας η Ελληνική Εταιρεία είναι μέλος από το 1987.
Η ΕΕΚ θα ξεκινήσει την έκδοση αδειών για προϊόντα χωρίς γλουτένη στην Ελλάδα μαζί με τους συνεργάτες της και οι άδειες θα καλύψουν όλες τις πωλήσεις που πραγματοποιούνται τόσο στη χώρα του μέλους της AOECS, εν προκειμένω την Ελλάδα, καθώς και τις πωλήσεις σε περισσότερες από τριάντα ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα επιτρέψει στην ΕΕΚ να βελτιώσει την προσφορά ασφαλών τροφίμων για τους πάσχοντες από Κοιλιοκάκη στην Ελλάδα, να παρέχει έγκυρες πληροφορίες στους παραγωγούς τροφίμων σχετικά με τον τρόπο παραγωγής προϊόντων «χωρίς γλουτένη» και να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση και την κατάχρηση λογότυπων χωρίς γλουτένη στην Ελλάδα.
Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρες μέλη του AOECS έδειξαν ότι το 78% των πασχόντων καταναλωτών εμπιστεύονται περισσότερο ένα προϊόν χωρίς γλουτένη όταν φέρει το εμπορικό σήμα με το διαγεγραμμένο στάχυ (CGT) και όχι μόνο έναν ισχυρισμό «χωρίς γλουτένη». Μεταφέρει το μήνυμα ότι ένα προϊόν είναι ασφαλές για κατανάλωση για πάσχοντες λόγω των μέτρων που απαιτούνται για την απόκτηση άδειας. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα με άδεια έχουν περιεκτικότητα σε γλουτένη το πολύ 20 mg/kg ή μέρη ανά εκατομμύριο (ppm).
Η γλουτένη μπορεί να βρεθεί στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, ενώ μερικοί άνθρωποι είναι επίσης ευαίσθητοι στη βρώμη. Η αποφυγή της γλουτένης στα τρόφιμα είναι δύσκολη, καθώς πολλά βασικά τρόφιμα στην Ευρώπη είναι φτιαγμένα από δημητριακά που περιέχουν γλουτένη όπως ψωμί, ζυμαρικά, κέικ και μπισκότα. Η γλουτένη μπορεί επίσης να υπάρχει σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα ως διογκωτικά και φορείς γεύσης, ενώ φυσικά τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη μπορεί να περιέχουν ακούσια γλουτένη λόγω επιμόλυνσης κατά την παραγωγή. Έτσι, η ταχεία και εύκολη αναγνώριση τροφίμων που έχουν πιστοποιηθεί ως ασφαλή για κατανάλωση μέσω του CGT είναι πολύ σημαντική για τους πάσχοντες από Κοιλιοκάκη.
Το CGT είναι κατοχυρωμένο από την AOECS ως ευρωπαϊκό εμπορικό σήμα υπό τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (EUIPO), καθώς και παγκοσμίως στο σύστημα εμπορικών σημάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO).
Η Κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Για όσους έχουν την πάθηση, ενεργοποιείται κατά λάθος το ανοσοποιητικό σύστημα και παράγει αντισώματα που επιτίθενται στο λεπτό έντερο όταν καταναλώνεται γλουτένη, οδηγώντας σε μια ποικιλία βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας. Στους περισσότερους ασθενείς εκδηλώνεται με άτυπο τρόπο και πρέπει ο γιατρός να έχει μεγάλη οξυδέρκεια για να την υποψιαστεί και να την επιβεβαιώσει. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, η Κοιλιοκάκη έχει βαπτιστεί από τον Richard Logan (1992) ως «παγόβουνο», ό,τι δηλαδή βρίσκεται έξω από την επιφάνεια του νερού και φαίνεται αντιπροσωπεύει το μικρό ποσοστό των ασθενών που έχουν διαγνωστεί. Κάτω όμως από την επιφάνεια του νερού, βρίσκεται ένα τεράστιο ποσοστό αδιάγνωστων ασθενών. Προς το παρόν, η μόνη θεραπεία είναι δίαιτα χωρίς γλουτένη.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}