Μέχρι το 2050, 153 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να έχουν διαγνωστεί με άνοια παγκοσμίως, από 57 εκατομμύρια το 2019 λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της γήρανσης. Αυτά αναφέρει η μελέτη Global Burden of Disease που πραγματοποιήθηκε σε 195 χώρες, ενώ ειδικότερα για την Ελλάδα, η πρόβλεψη είναι ότι τα αυξηθούν τα νέα περιστατικά κατά 45%.
Οι μικρότερες αυξήσεις των νέων κρουσμάτων θα είναι στην Ασία-Ειρηνικό (53%) και στη Δυτική Ευρώπη (74%), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή (367%) και στην ανατολική υποσαχάρια Αφρική (357%).
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η βελτιωμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε 6 εκατομμύρια λιγότερες περιπτώσεις άνοιας παγκοσμίως έως το 2050. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι αυτή η μείωση θα αντισταθμιστεί από προβλεπόμενα 7 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις άνοιας που συνδέονται με τα αναμενόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και το κάπνισμα.
Άνοια: η έβδομη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως
Η άνοια είναι επί του παρόντος η έβδομη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας και εξάρτησης μεταξύ των ηλικιωμένων, με το παγκόσμιο κόστος το 2019 να υπολογίζεται σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Ωστόσο, έως και το 40% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν εάν εξαλειφθούν οι 12 γνωστοί παράγοντες κινδύνου.
Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου είναι οι:
- χαμηλή μόρφωση,
- υψηλή πίεση του αίματος,
- πρόβλημα ακοής,
- κάπνισμα,
- παχυσαρκία μέσης ηλικίας,
- κατάθλιψη,
- φυσική αδράνεια,
- διαβήτης,
- κοινωνική απομόνωση,
- υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ,
- τραύμα στο κεφάλι,
- ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η μελέτη προέβλεψε ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις περιπτώσεις διάγνωσης άνοιας θα εμφανιστούν στην ανατολική υποσαχάρια Αφρική. Αναμένεται να αυξηθεί κατά 357%, από σχεδόν 660.000 το 2019 σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια περιπτώσεις το 2050.
Περαιτέρω ευρήματα έδειξαν ότι η Ασία-Ειρηνικός θα έχει τη μικρότερη αύξηση 53%, από 4,8 εκατομμύρια το 2019 σε 7,4 εκατομμύρια το 2050. Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να αποδοθεί σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ομοίως, στη Δυτική Ευρώπη, ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας αναμένεται να αυξηθεί κατά 74%, από σχεδόν 8 εκατομμύρια το 2019 σε σχεδόν 14 εκατομμύρια το 2050.
Σχετικά μικρές αυξήσεις στα κρούσματα αναμένονται στην Ελλάδα (45%), στην Ιταλία (56%) ), Φινλανδία (58%), Σουηδία (62%) και Γερμανία (65%). Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δει τον αριθμό των περιπτώσεων άνοιας να αυξάνεται κατά 75%, από 907.000 το 2019 σε σχεδόν 1,6 εκατομμύρια το 2050.
Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα καθηγητή Theo Vos, από το IΠανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, «οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ειδικότερα, θα πρέπει να εφαρμόσουν εθνικές πολιτικές τώρα που μπορούν για να μετριάσουν τους παράγοντες κινδύνου άνοιας για το μέλλον, όπως η προτεραιότητα στην εκπαίδευση και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Η διασφάλιση ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διαρθρωτικές ανισότητες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής περίθαλψης και ότι οι υπηρεσίες μπορούν επιπλέον να προσαρμοστούν στις πρωτόγνωρες ανάγκες ενός αυξανόμενου ηλικιωμένου πληθυσμού με περίπλοκες ανάγκες φροντίδας, θα απαιτήσει σημαντικό σχεδιασμό τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο».
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}