Aσθενείς με κίρρωση ήπατος λόγω αλκοόλ έχουν χειρότερη πορεία μετά την έξοδο από τη ΜΕΘ σε σύγκριση με ασθενείς των οποίων η κίρρωση συνδέεται με άλλα αίτια, αναφέρει νέα έρευνα της Mayo Clinic.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings, αναφέρει ότι ασθενείς με κίρρωση λόγω αλκοόλ είχαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θνητότητας στο νοσοκομείο μετά την έξοδο από τη ΜΕΘ ― 10% έναντι 6.5% ― καθώς και υψηλότερο ποσοστό θνητότητας στο όριο των 30 ημερών μετά την έξοδο από τη ΜΕΘ ― 18.7% έναντι 11.2% ― σε σχέση με ασθενείς που είχαν κίρρωση από άλλα αίτια.
Ο Douglas Simonetto, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι αν και δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στη θνητότητα εντός ΜΕΘ σε ασθενείς με κίρρωση λόγω αλκοόλ συγκριτικά με κίρρωση από άλλα αίτια, υπάρχει σημαντική διαφορά στη θνητότητα ασθενών που επιζούν μετά τη ΜΕΘ έως 30 ημέρες.
Προηγούμενες έρευνες απέδωσαν τη μεγαλύτερη εμφάνιση λοίμωξης ως αιτία αυξημένης θνητότητας σε ασθενείς με κίρρωση λόγω αλκοόλ σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς σχετιζόμενη με το αλκοόλ κίρρωση.
Ο Dr. Simonetto, δήλωσε ότι στη νέα έρευνα τα ποσοστά λοίμωξης ήταν παρόμοια στις 2 ομάδες. Όμως, όταν ήταν παρούσα λοίμωξη, συνδεόταν με μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς που είχαν κίρρωση λόγω αλκοόλ.
Η έρευνα ανέλυσε φακέλους ασθενών που εισήχθησαν στη ΜΕΘ μεταξύ Ιανουαρίου 2006 και Δεκεμβρίου 2015. Χωρίστηκαν περίπου στη μέση- σε όσους έπαθαν κίρρωση λόγω αλκοόλ και σε όσους έπαθαν από άλλα αίτια. Οι ερευνητές εστίασαν στα ποσοστά επιβίωσης εντός ΜΕΘ, μετά τη ΜΕΘ και εντός νοσοκομείου, καθώς και μετά από 30 μέρες από την έξοδο από τη ΜΕΘ.
Η μέση ηλικία των ασθενών στην έρευνα ήταν 59, και το 60% ήταν άντρες. Μεταξύ ασθενών με κίρρωση λόγω αλκοόλ ,το 69.2% είχε την πάθηση λόγω χρήσης αλκοόλ και το 30.8% λόγω αλκοόλ και ακόμα μιας αιτίας.
Περίπου μισοί από αυτούς που την εμφάνισαν λόγω αλκοόλ συνέχισαν να πίνουν μέχρι την εισαγωγή στη ΜΕΘ ενώ το 36.7% σταμάτησε 6 μήνες ή περισσότερο πριν εισαχθεί.
Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην επιβίωση σε ασθενείς που απείχαν από το αλκοόλ 6 μήνες ή περισσότερο πριν μπουν στη ΜΕΘ και όσων δεν απείχαν.
Έγκαιρη διάγνωση σήψης είναι ζωτικής σημασίας σε ασθενείς με κίρρωση που εισάγονται στη ΜΕΘ.
Το Quick Sequential (Sepsis-Related) Organ Failure Assessment (qSOFA) έχει προταθεί ως απλό εργαλείο για έγκαιρο εντοπισμό της σήψης, αλλά η έρευνα της Mayo Clinic βρήκε ότι το qSOFA έχει περιορισμένη κλινική χρησιμότητα και εφαρμογή σε ασθενείς με κίρρωση.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}