Η διαδικτυακή διημερίδα "Βήματα Ασθενών" του iatronet.gr και της ΑΜΚΕ «Μαθήματα Ζωής» που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή και το Σάββατο 11-12/3/2022 με γενικό τίτλο "Αόρατα πένθη - πένθη Ταμπού", είχε πολλές και ενδιαφέρουσες ομιλίες που διερεύνησαν διεξοδικά την διάσταση της απώλειας και του πένθους.
Ανάμεσα σε αυτές τις ομιλίες ξεχωριστή ήταν αυτή της Νάνσυ Ψημενάτου, συνθετικής θεραπεύτριας, συγγραφέως, επόπτριας συμβούλων και ιδρύτριας της ΑΜΚΕ "Μαθήματα Ζωής" που ήταν και η επιστημονική υπεύθυνος της εν λόγω ημερίδας.
Η κ. Ψημενάτου, που ειδικεύεται στην διαχείριση του πένθους, εστίασε στην ομιλία της με τίτλο "το πένθος στα χρόνια της CoViD" στο γεγονός ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας οι πολλαπλές απώλειες που την συνοδεύουν, επηρεάζουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Οι απώλειες αυτές σχετίζονται, ανάμεσα στα άλλα με τον θάνατο, την ασθένεια, τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την CoViD, την κοινωνική απομόνωση και την έλλειψη ελευθεριών, την εργασία και το εισόδημα.
Πολλοί άνθρωποι, όπως τόνισε η Νάνσυ Ψημενάτου, έφτασαν λόγω της πανδημίας σε μία κατάσταση απόγνωσης και έλλειψης ελπίδας.
Σε δύο διαδικασίες χρειάζεται να εστιάσει κάποιος: στην διαδικασία που είναι προσανατολισμένη στην απώλεια όπου κατά την διάρκειά της προσπαθούμε να εκφράσουμε την θλίψη μέσα από τα αισθήματα που σχετίζονται με την απώλειά μας, και στην διαδικασία της προσαρμογής όπου μας φέρνει αντιμέτωπους με ερωτήματα σχετικά με τις συνέπειες της απώλειας και σε ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν όπως τον ρόλο που επιτελούμε στην ζωή ή γενικότερα για το πως ζούμε από εδώ και μπρος.
Εστιασμένοι στον θάνατο από την CoViD υπάρχει περίπτωση οι άνθρωποι να έρθουν σε επαφή με αυτό που ονομάζουμε στην θεραπευτική διαδικασία "Περιπλεγμένο πένθος". Η κατάσταση αυτή, όπως τόνισε η Νάνσυ Ψημενάτου, περιλαμβάνει το σοκ, την ενοχή, την δυσπιστία και τον θυμό. Η απώλεια ελέγχου του εαυτού και της ζωής μας είναι από τις βασικές επιπτώσεις, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητη η φροντίδα του εαυτού μας.
Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, προστέθηκε και το στίγμα καθώς πολλοί απέφευγαν να πουν ότι κάποιος δικός τους άνθρωπος νόσησε από κορωνοιό γιατί δεν ήθελαν να ακούσουν όλα αυτά που συνοδεύουν την ασθένεια πόσο μάλλον όταν νοσούσαν οι ίδιοι από CoViD.
Η Νάνσυ Ψημενάτου καταλήγει στο ότι αυτή την περίοδο ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξουμε σε παιδιά και εφήβους, σε φυλακισμένους, σε άτομα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σε επαγγελματίες στο χώρο της υγείαw και της ψυχικής υγείας αλλά και σε ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}