Ποιο το σκεπτικό της νέας απόφασης 3/2022 του Αρείου Πάγου;
Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου επί της Αίτησης Αναίρεσης της 1ης Δ.Υ.Π.Ε. έκρινε αντισυνταγματικές και συνεπώς, ανεφάρμοστες τις περικοπές των Ιατρών του ΕΣΥ που επεβλήθηκαν με βάση το Ν. 4093/2012 για τα έτη 2013-2016.
Με την εν λόγω κρίση της, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι ο εν λόγω νόμος περί μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής δεν ήταν σύμφωνος με το Σύνταγμα και τούτο διότι:
- Ο νομοθέτης αντιμετώπισε όλα τα ειδικά μισθολόγια ως ένα ενιαίο οικονομικό μέγεθος το οποίο και μείωσε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμα και το δημόσιο χρέος της χώρας,
- Δεν λήφθηκε υπόψη το κριτήριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης των Ιατρών,
- Δεν υπήρξε προηγούμενη εκτίμηση αντικτύπου για τις επιπτώσεις των συγκεκριμένων μειώσεων, με αποτέλεσμα οιμειώσεις που υιοθετήθηκαν να προκαλέσουν ζημία εις βάρος των Ιατρών καθώς οι τελευταίοι υπεβλήθησαν και στο σύνολο της γενικής φύσης των οικονομικών και φορολογικών μέτρων της Πολιτείας,
- Ο εθνικός νομοθέτης δεν απαλάσσεται κατά την άσκηση της εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής στο πλαίσιο εκπλήρωσης των διεθνών υποχρέωσεων της χώρας από την τήρηση των συνταγματικών διατάξεων και αρχών,
- Δεν υπήρξε προηγούμενη στάθμιση για λήψη μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος, βασικά αίτια των μεταρρυθμίσεων αυτών εκ μέρους του Κράτους, με συνέπεια τα μέτρα αυτά να υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη, δεδομένης μάλιστα και της χρονίζουσας αδυναμίας προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.
Ποιους αφορά και τι ποσά πρόκειται να λάβουν οι Ιατροί του ΕΣΥ που είχαν ήδη προσφύγει;
Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά τους Ιατρούς και Οδοντιάτρους του ΕΣΥ, οι οποίοι είχαν ήδη προσφύγει με αγωγή τους ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων και οι οποίοι θα λάβουν αναδρομικά τα ποσά των παράνομων περικοπών της μισθοδοσίας τους. Στα ως άνω ποσά συμπεριλαμβάνονται: α) το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, β) το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών, γ) το νοσοκομειακό επίδομα, δ) η πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης, στ) η οικογενειακή παροχή καθώς και στ) το επίδομα θέσης ευθύνης.
Τι αναμένεται εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος;
Αναμένεται τώρα πια με ενδιαφέρον η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νέο μισθολόγιο η οποία θα κρίνει ως προς την αντισυνταγματικότητα του Ν. 4472/2017 ο οποίος επέβαλε τις πρόσφατες περικοπές στους Ιατρούς. Για τις επιβαλλόμενες μάλιστα μειώσεις που απορρέουν από το συγκεκριμένο νόμο, υπάρχουν πάμπολες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων που δικαίωσαν Ιατρούς του ΕΣΥ οι οποίοι με αγωγές τους διεκδίκησαν διαφορές αποδοχών τους για τη διετία 2017-2018.
Η θετική κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ της αντισυνταγματικότητας του εν λόγω νόμου θα δώσει έτσι, το πράσινο φως σε χιλιάδες Ιατρούς του ΕΣΥ αλλά και σε άλλες κατηγορίες λειτουργών του Δημοσίου που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια, ενδεικτικά στους πανεπιστημιακούς καθηγητές, ερευνητές, στρατιωτικούς, αστυνομικούς να διεκδικήσουν τα αναδρομικά τους για την πενταετία 2017-2021. Τα ποσά μπορούν να φθάσουν αναλόγως βαθμού ιεραρχίας τους έως και 50.000 ευρώ.
Πώς μπορεί ένας Ιατρός, Οδοντίατρος του ΕΣΥ, Πανεπιστημιακός ή Ερευνητής να διεκδικήσει αναδρομικά περικοπές μισθού που έχει υποστεί;
Οι Ιατροί που δεν είχαν υποβάλει αγωγή νωρίτερα μπορούν τώρα να διεκδικήσουν αναδρομικά αποδοχών τους με ανώτερο χρονικό διάστημα αυτό της πενταετίας, αξιώνοντας την επιστροφή αναδρομικών ποσών για το διάστημα από το έτος 2017 έως και τα τέλη 2021. Οι Δημόσιοι Λειτουργοί που υπάγονται στα Ειδικά Μισθολόγια των κατηγοριών που προανέφερα, θα πρέπει οπωσδήποτε να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη πριν τη δημοσίευση της αναμενόμενης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ έτσι ώστε να μπορέσουν να λάβουν αναδρομικά τις διαφορές συνολικά επί των αποδοχών τους.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}