Επιστήμη & Ζωή

'Ερευνα συνδέει τη μεγάλη κατανάλωση ψαριών με αυξημένο κίνδυνο μελανώματος

Σε σύγκριση με όσους έτρωγαν κατά μέσον όρο καθημερινά 3,2 γρ. ψάρι, ο κίνδυνος μελανώματος ήταν 22% υψηλότερος σε όσους κατανάλωναν καθημερινά 42,8 γρ.


Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022, 13:12

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Η υψηλότερη κατανάλωση ψαριού, περιλαμβανομένου του τόνου και του μη τηγανιτού, φαίνεται σε έρευνα να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο μελανώματος. Η μεγάλη έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cancer Causes & Control.

Τα αποτελάσματα προηγούμενων ερευνών ήταν αντικρουόμενα.

Ερευνητές του Brown University, στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι σε σύγκριση με όσους έτρωγαν κατά μέσον όρο καθημερινά 3,2 γρ. ψάρι, ο κίνδυνος μελανώματος ήταν 22% υψηλότερος σε όσους κατανάλωναν καθημερινά 42,8 γρ.

Επίσης όσοι είχαν καθημερινή κατανάλωση 42.8 γρ. εμφάνιζαν  28% αυξημένο κίνδυνο για μελάνωμα in situ – έναντι όσων κατανάλωναν 3.2 γρ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 491.367 ενηλίκων που συμμετείχαν σε έρευνα το 1995 και 1996, με μέση ηλικία τα 62 χρόνια. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη συχνότητα κατανάλωσης ψαριού τον προηγούμενο χρόνο και το μέγεθος μερίδας.

5.034 συμμετέχοντες  (1.0%) εμφάνισαν μελάνωμα στη διάρκεια της έρευνας και 3.284 (0.7%) εμφάνισαν μελάνωμα σταδίου 0.

Οι ερευνητές ανακάλυψν ότι υψηλότερη πρόσληψη μη τηγανιτού ψαριού και τόνου συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο μελανώματος και μελανώματος σταδίου 0.

Οσοι είχαν μέση καθημερινή κατανάλωση τόνου 14.2 γρ. είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος και 17% υψηλότερο για μελάνωμα σταδίου 0  σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν την ημέρα 0.3 γρ. κατά μέσον όρο.

Μέση πρόσληψη 17.8 γρ. μη τηγανιτού ψαριού ημερησίως συνδεόταν με 18% υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος και 25% υψηλότερο για μελάνωμα σταδίου 0 σε σύγκριση με 0.3 γρ. μη τηγανιτού ψαριού. Δεν εντοπίστηκε σημαντική σχέση μεταξύ τηγανιτού ψαριού και κινδύνου μελανώματος ή μελανώματος σταδίου 0.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η έρευνα παρατήρησης δεν επιτρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα για αιτιατή σχέση.

Χρειάζονται νέες έρευνες, δήλωσαν οι ερευνητές.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων