Αντρες με υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών, ιδιαίτερα γάλακτος, έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο προστάτη σε σύγκριση με άντρες με χαμηλότερη πρόσληψη, αναφέρει έρευνα του Loma Linda University Health.
Η έρευνα δεν ανακάλυψε τέτοιες σχέσεις μεταξύ αυξημένου κινδύνου για καρκίνο προστάτη και πρόσληψης ασβεστίου όχι από γαλακτοκομικά.
O Gary Fraser, του Loma Linda University School of Medicine and School of Public Health, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι νέα στοιχεία σε ενδείξεις που συνδέουν τα γαλακτοκομικά με παράγοντα κινδύνου για καρκίνο στον προστάτη.
Tα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι άντρες που κατανάλωναν 430 γρ. γαλακτοκομικών την ημέρα (1 ¾ φλ.γάλα) είχαν 25% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στον προστάτη έναντι αντρών που κατανάλωναν μόνο 20.2 γρ. την ημέρα (1/2 φλ. την εβδομάδα).
Επίσης άντρες που κατανάλωναν περίπου 430 γρ. γαλακτοκομικών την ημερα είχαν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου σε σύγκριση με άντρες με μηδενική πρόσληψη γαλακτοκομικών.
Τα ευρήματα είχαν ελάχιστες διαφορές όταν συγκρίθηκαν τα πλήρη λιπαρά έναντι γάλακτος χωρίς λιπαρά. Δεν αναφέρθηκαν σημαντικές σχέσεις με το τυρί και το γιαούρτι.
Η έρευνα αξιολόγησε τη διατροφική πρόσληψη 28.000 Aμερικανών αντρών με ευρεία έκθεση σε γαλακτοκομικά και ασβέστιο, που αρχικά δεν είχαν καρκίνο.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας- 8 χρόνια- 1.254 νέα περιστατικά καρκίνου προστάτη καταγράφηκαν.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι τα αποτελέσματα δεν δείχνουν ομοιόμορφη αύξηση κινδύνου σε άντρες με σταδιακά περισσότερη καθημερινή κατανάλωση, δηλαδή αύξηση της πρόσληψης γαλακτοκομικών κατά 50 γρ. σταδιακά, δεν οδήγησε στις ίδιες αυξήσεις κινδύνου καθώς οι μερίδες όλο και μεγάλωναν.
Η περισσότερη από τη συνεχιζόμενη αύξηση του κινδύνου συμβαίνει όταν κάποιος λαμβάνει 150 γρ. την ημέρα. Τα στοιχεία έδειξαν μικρές ενδείξεις για σχέση μεταξύ ασβεστίου και εμφάνισης καρκίνου προστάτη.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.
Πηγές:
American Journal of Clinical Nutrition.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}