Επιστήμη & Ζωή

Διατροφή από φυτικές πηγές είναι πιθανό να προστατεύει από καρκίνο μαστού

Γναίκες μετά την εμμηνόπαυση που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή κυρίως από φυτικές πηγές, είχαν μείωση του κινδύνου κατά 14%.


Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022, 14:53

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που ακολουθούν υγιεινή διατροφή με βάση τις φυτικές τροφές, φαίνεται πως έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο μαστού, αναφέρει νέα έρευνα.

Αφού παρακολούθησαν 65.000 γυναίκες για δυο δεκαετίες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσες ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή κυρίως από φυτικές πηγές, είχαν μείωση του κινδύνου καρκίνου στο μαστό κατά 14%.

Ο κίνδυνος υποχώρησε μόνο στις γυναίκες που η διατροφή τους περιλάμβανε σημαντική ποσότητα ολικής άλεσης, φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και τσαγιού ή καφέ– παρόλο που περιστασιακά έτρωγαν κόκκινο κρέας και πουλερικά.

Δεν φάνηκε προστατευτική επίδραση σε αυτές που η διατροφή τους με βάση φυτικές τροφές ήταν σχετικά ανθυγιεινή λόγω της κατανάλωσης σακχαρούχων χυμών, επεξεργασμένων σιτηρών, πατατών, σακχαρούχων ροφημάτων και/ή επιδορπίων.

Αυτές είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 20%.

Η Sanam Shah του Paris-Saclay University δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών φυτικών τροφών και η μείωση λιγότερο υγιεινών φυτικών τροφών θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου στο μαστό.

Ωστόσο δεν είναι όλες οι φυτικές τροφές το ίδιο υγιεινές, δήλωσε.

Οι ερευνητές δεν εστίασαν σε γυναίκες που δεν έτρωγαν καθόλου κρέας. Καμία δεν ήταν χορτοφάγος ή vegan.

Επέλεξαν γυνάικες που περιλάμβαν στη διατροφή τους κάποιες ποσότητες κόκκινου κρέατος και πουλερικών αλλά που κυρίως ακολουθούσαν φυτική διατροφή.

Εξέτασαν αν πιο υγιεινές φυτικές τροφές είχαν διαφορετική επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε σύγκριση με λιγότερο υγιεινές επιλογές.

Οι γυναίκες είχαν μέση ηλικία τα 53 έτη και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια το 1993 και το 2005.

Χωρίστηκαν σε ομάδες που είτε ακολουθούσαν διατροφή κυρίως με κρέας είτε κυρίως από φυτικές πηγές.

Σε 21 χρόνια κατά μέσον όρο, 4.000  από αυτές εμφάνισαν καρκίνο στο μαστό.

Οσες έτειναν να τρώνε τις πιο υγιεινές φυτικές τροφές είχαν χαμηλότερο κίνδυνο και όσες έτρωγαν τις λιγότερο υγιεινές τροφές με βάση φυτικές πηγές, είχαν ανεβασμένο κίνδυνο.

Tα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο American Society for Nutrition και θεωρούνται προκαταρκτικά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων