Η βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία μπορεί προφανώς να προστατεύει από τα εγκεφαλικά επεισόδια ανεξάρτητα από τον γενετικό κίνδυνο. Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση από τη μελέτη "Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC)", κερδίζονται 6 χρόνια ζωής χωρίς εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρουν οι συγγραφείς στο "Journal of the American Heart Association".
"Γνωρίζουμε ότι οι καλά ελεγχόμενοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, κυρίως η υπέρταση, μπορούν να μειώσουν αισθητά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου", δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Myriam Fornage.
Η καθηγήτρια μοριακής ιατρικής και ανθρώπινης γενετικής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον πρόσθεσε: "Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι μπορεί να είναι δυνατόν να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της ζωής με την τροποποίηση άλλων παραγόντων κινδύνου - και αυτό είναι ανεξάρτητο από τη γενετική, είτε έχουμε υψηλή είτε χαμηλή πολυγονιδιακή βαθμολογία κινδύνου.
Η Fornage και η ομάδα της ανέλυσαν δεδομένα από 11.568 μεσήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη ARIC. Κανένας από αυτούς δεν είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την έναρξη της μελέτης. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν συνολικά για 28 χρόνια.
Η πολυγονιδιακή βαθμολογία κινδύνου προβλέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Οι επιστήμονες προσδιόρισαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής χρησιμοποιώντας μια πολυγονιδιακή βαθμολογία κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Η βαθμολογία - χαμηλή, μεσαία, υψηλή - εξαρτάται από το πόσους πολυμορφισμούς ενός νουκλεοτιδίου που σχετίζονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο έχει ένα άτομο.
Όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία, η Fornage και οι συνεργάτες της χώρισαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη σε 3 κατηγορίες: βέλτιστη, μέση ή ανεπαρκής. Το σε ποια κατηγορία ανήκε κάποιος, εξαρτιόταν από το πώς τα πήγαινε σε 7 παράγοντες που η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έχει προσδιορίσει ως βασικούς για την καρδιαγγειακή υγεία (Life's Essential 7):
Μη κάπνισμα, επαρκής σωματική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή και επίπεδα ΔΜΣ, χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και γλυκόζης στο εύρος αναφοράς (εν τω μεταξύ ο ύπνος προστέθηκε ως 8ος παράγοντας, αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί υπόψη στη μελέτη).
Αποδείχθηκε ότι στην ηλικία των 45 ετών, οι συμμετέχοντες στη μελέτη με τις χαμηλότερες βαθμολογίες πολυγονιδιακού κινδύνου είχαν επίσης τον χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της ζωής τους: 9,6%. Τα άτομα με ενδιάμεση βαθμολογία πολυγονιδιακού κινδύνου είχαν κίνδυνο ζωής 13,8% και τα άτομα με υψηλή βαθμολογία πολυγονιδιακού κινδύνου 23,3%.
Τα άτομα με υψηλή βαθμολογία πολυγονιδιακού κινδύνου και χαμηλή καρδιαγγειακή υγεία είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της ζωής τους, φθάνοντας το 24,8%.
Σε όλες τις κατηγορίες της πολυγονιδιακής βαθμολογίας κινδύνου, τα άτομα με βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία παρουσίασαν τη σημαντικότερη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Οι συμμετέχοντες με υψηλές βαθμολογίες πολυγονιδιακού κινδύνου και βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία μπόρεσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της ζωής τους έως και 43% σε σύγκριση με εκείνους με ανεπαρκή καρδιαγγειακή υγεία. Αυτό μεταφράζεται σε 6 επιπλέον χρόνια ζωής χωρίς εγκεφαλικό επεισόδιο.
"Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς τη χρήση γενετικών πληροφοριών για την ταυτοποίηση ατόμων που μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και προς την παρακίνηση των ατόμων να κάνουν προληπτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους", δήλωσε η Fornage.
Μέχρι στιγμής, είπε, η μελέτη δείχνει πιθανές επιλογές για το μέλλον. Οι πολυγονιδιακές βαθμολογίες κινδύνου δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στην πράξη μέχρι σήμερα.
Η Fornage και οι συν-συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι η πολυγονιδιακή βαθμολογία κινδύνου πρέπει ακόμη να βελτιωθεί προτού χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα.
Πηγές:
Journal of the American Heart Association
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}