Οι ασθενείς με αιματολογικές νεοπλασίες που υποβάλλονται σε θεραπεία χωρίς αντι-CD20 παράγοντες εμφανίζουν ισχυρή απόκριση με αντισώματα (χυμική ανοσία) στον αναμνηστικό εμβολιασμό με CoViD-19. Αυτό ίσχυε ακόμη και αν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία λίγο πριν από τον εμβολιασμό, όπως έδειξε μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Γερμανικής, της Αυστριακής και της Ελβετικής Εταιρείας Αιματολογίας και Ιατρικής Ογκολογίας στη Βιέννη.
Αντίθετα, οι ασθενείς με θεραπεία απομάκρυνσης των Β-κυττάρων πριν από τον αναμνηστικό εμβολιασμό παρουσίασαν χαμηλά ποσοστά ανταπόκρισης και τίτλους αντισωμάτων, ακόμη και μήνες μετά τη θεραπεία του καρκίνου, ανέφερε ο Evgenii Shumilov από την Ιατρική Κλινική Α (Αιματολογία, Αιμοστασιολογία, Ογκολογία και Πνευμονολογία) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Münster.
Η ερευνητική ομάδα του Shumilov ανέλυσε πώς ανταποκρίθηκαν ορολογικά οι ασθενείς με κακοήθεις αιματολογικές νόσους που νοσηλεύονταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Münster σε έναν αναμνηστικό εμβολιασμό με βάση το mRNA CoViD-19. Όλοι οι ασθενείς έλαβαν τον αναμνηστικό εμβολιασμό το νωρίτερο 14 ημέρες πριν από την ένταξη στη μελέτη. Η ορομετατροπή ορίστηκε ως συγκέντρωση SARS-CoV-2 IgG II > 100 AU/ml στο αίμα.
Μονοκλωνικά αντισώματα
Από τους 200 ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη, το 90% είχε λέμφωμα από Β-κύτταρα. Οι υπόλοιπες ασθένειες περιλάμβαναν οξείες λευχαιμίες, μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα και Τ-κυτταρικά λεμφώματα. Συνολικά 140 ασθενείς (70%) υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εξάντληση των Β-κυττάρων με βάση το αντίσωμα CD20 (με ή χωρίς κυτταροτοξική θεραπεία). Άλλοι 52 ασθενείς (26%) έλαβαν συμβατική χημειοθεραπεία ή/και στοχευμένη θεραπεία, ενώ 8 ασθενείς (4%) απλά παρακολουθήθηκαν.
Ο ενδιάμεσος χρόνος μεταξύ της τελευταίας θεραπείας και του αναμνηστικού εμβολιασμού CοViD-19 ήταν 17 μήνες (εύρος 0-186 μήνες). Πιο συγκεκριμένα, το 45% των ασθενών έλαβαν τον αναμνηστικό εμβολιασμό για την CoViD-19 λιγότερο από 3 μήνες μετά την τελευταία θεραπεία, το 17,5% εντός 3-12 μηνών και το 34% περισσότερο από 12 μήνες μετά.
Καλύτερη ανταπόκριση
Οι ασθενείς που έλαβαν συμβατική θεραπεία είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ορομετατροπή και τίτλους αντισωμάτων μετά τον αναμνηστικό εμβολιασμό CοViD-19 από ό,τι εκείνοι στην ομάδα αντι-CD20: 88,3 έναντι 42,1% (p < 0,01) και 10.166 έναντι 5.820 AU/ml (p = 0,021).
Αυτό που ήταν εντυπωσιακό, σύμφωνα με τον Shumilov, ήταν ότι ο χρόνος που μεσολάβησε μεταξύ της τελευταίας θεραπείας και του αναμνηστικού εμβολιασμού είχε καθοριστική επίδραση στην ισχύ της χυμικής ανοσολογικής απάντησης.
Εάν ο αναμνηστικός εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε λιγότερο από 3 μήνες μετά την τελευταία θεραπεία, η διάμεση συγκέντρωση αντισωμάτων SARS-CoV-2 ήταν 1.590 AU/ml στην ομάδα αντι-CD20 και 8.779 AU/ml στην ομάδα συμβατικής θεραπείας.
Εάν η τελευταία θεραπεία γινόταν πριν από 3-12 μήνες, οι συγκεντρώσεις αντισωμάτων αυξάνονταν σε 2.371 AU/ml στην ομάδα με αντι-CD20 και σε 11.710 AU/ml στην ομάδα με συμβατική θεραπεία. Η χυμική ανοσολογική απόκριση ήταν ισχυρότερη στους ασθενείς με το μεγαλύτερο ιστορικό θεραπείας (> 12 μήνες), με συγκέντρωση αντισωμάτων 11.149 AU/ml στην ομάδα αντι-CD20 και 16.225 AU/ml στην ομάδα συμβατικής θεραπείας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}