Πριν από δύο καλοκαίρια ο Έλληνας καθηγητής του Χάρβαρντ και διευθυντής του φημισμένο Κέντρου Τραύματος της Βοστώνης, Γεώργιος Βέλμαχος (φωτογραφία), βρισκόταν στην Πάρο για διακοπές με την οικογένειά του, όταν έγινε μάρτυρας ενός τροχαίου με δίκυκλο, στο οποίο δύο νέοι 30 ετών τραυματίστηκαν σοβαρά.
Όπως θυμάται, το ασθενοφόρο έφτασε μετά από 40 λεπτά, οι τραυματίες διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας του νησιού, όπου έμειναν αβοήθητοι ανάμεσα σε άλλα σοβαρά περιστατικά. "Ένας ηρωικός γενικός γιατρός και δύο ηρωικές νοσοκόμες έκαναν ό,τι μπορούσαν", λέει. Ο κ. Βέλμαχος επικοινώνησε με επαφές του στην Αθήνα για να μεταφερθούν οι τραυματίες το ταχύτερο δυνατό, γιατί θα πέθαιναν. "Εδώ αρχίζει η Οδύσσεια του πρωτοκόλλου, που προέβλεπε ότι έπρεπε να διακομιστούν πρώτα στη Σύρο, όπου όμως δεν υπήρχαν ειδικοί γιατροί και θα χάνονταν 5 - 6 πολύτιμες ώρες", αναφέρει. Τελικά οι τραυματίες έφτασαν με ελικόπτερο στην Αθήνα, 12 ώρες μετά το τροχαίο.
"Αυτό που στην Αμερική φτάνει σε μισή ώρα, εδώ φτάνει σε 12 ώρες. Οι νεαροί έζησαν από τύχη, επειδή η γυναίκα μου κι εγώ βρεθήκαμε στο σημείο και δώσαμε τις πρώτες βοήθειες", επεσήμανε ο κ. Βέλμαχος, ο οποίος μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται για τις εργασίες του Εθνικού Συνεδρίου Τραύματος.
"Το σύστημα τραύματος στην Ελλάδα βρίσκεται σε εμβρυϊκό επίπεδο", είπε, τονίζοντας πως είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ανθρώπους ηλικιών 1 ως 44 ετών. Με το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος μπήκε ο θεμέλιος λίθος. "Από τη δημιουργία του νόμου μέχρι την υλοποίησή του υπάρχει μεγάλη απόσταση", παρατήρησε, υποστηρίζοντας πάντως, πως η υλοποίησή του σε βάθος χρόνου μπορεί να ξεπεράσει τον στόχο της βελτίωσης της επιβίωσης των τραυματιών κατά 30%.
Περιγράφοντας τους τρεις άξονες δημιουργίας του Εθνικού Συστήματος, είπε πως αφορούν:
- Την αναμόρφωση της υλικοτεχνικής υποδομής των μελλοντικών κέντρων τραυμάτων.
- Τη στελέχωσή τους.
- Την εκπαίδευση των ανθρώπων που θα τα στελεχώσουν.
Αεροδιακομιδές
Μεγάλο στοίχημα για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η δημιουργία δικτύου βάσεων ελικοπτέρων, που θα έχουν τη δυνατότητα να διακομίζουν σε ελάχιστο χρόνο τους τραυματίες, με τη νησιωτική χώρα να δυσκολεύει την προσπάθεια. "Η ομορφιά της Ελλάδας, τα νησιά της, είναι το πιο τρωτό σημείο στη δημιουργία του συστήματος", ανέφερε ο κ. Βέλμαχος, αναγνωρίζοντας πως δεν γίνεται να δημιουργηθούν κέντρα τραύματος σε κάθε νησί. "Πέραν της παροχής των πρώτων βοηθειών στον τραυματία, στα νησιά που στηρίζονται σε κέντρα υγείας, πρέπει να δώσουμε κάποια στοιχειώδη εκπαίδευση στους γενικούς γιατρούς που υπάρχουν εκεί και μετά να δημιουργήσουμε ένα επαρκές σύστημα διακομιδής με ελικόπτερα που δεν είναι εύκολο", είπε, προσθέτοντας πως υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση με την κυβέρνηση και με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Χειρουργικής στο ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής, Παντελή Βασιλείου, σε ένα σύνολο 700.000 διακομιδών που γίνονται κατ΄ έτος, περίπου 7.000 αφορούν βαρύτερα τραυματίες που χρειάζεται να διακομιστούν με ελικόπτερο.
Ειδικοί από χώρες που έχουν δημιουργήσει αντίστοιχα δίκτυα, όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Ουγγαρία, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, προτείνοντας μεταξύ άλλων να γίνει η αρχή με 16 - 17 ελικόπτερα, γεωγραφικά κατανεμημένα σε κατάλληλες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά, η Γερμανία έχει 82 κύκλους εμβέλειας 60 χιλιομέτρων ο καθένας, ενώ στην Ελβετία γίνονται 60.000 διακομιδές ετησίως.
Στρατιωτικό Κέντρο Τραύματος
Εκτός από τα 17 (+2 παιδιατρικά) Κέντρα Τραύματος Επιπέδου 1 που προβλέπει το πρόσφατο νομοσχέδιο, πρόκειται να δημιουργηθεί και το πρώτο στρατιωτικό, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. "Είναι ένα πρωταρχικό θέμα εθνικής ασφάλειας", τόνισε ο κ. Βέλμαχος, σημειώνοντας πως αυτή είναι και η προσέγγιση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. "Η δυνατότητα του στρατιώτη να πάει στο πεδίο της μάχης και να προβάλει το σώμα του ή το σώμα της μπροστά στο πεδίο της μάχης, με τον κίνδυνο να τραυματιστεί, έγκειται στην ασφάλεια που πρέπει να αισθάνεται αυτός ο στρατιώτης ότι εάν τραυματιστεί θα τύχει καλής ιατρικής φροντίδας. Το χρωστάμε στον Έλληνα στρατευμένο", υπογράμμισε.
Η τρομοκρατική επίθεση στη Βοστώνη
Ο Έλληνας καθηγητής μοιράστηκε και την εμπειρία του από την αντιμετώπιση των εκατοντάδων τραυματιών της τρομοκρατικής επίθεσης του Απριλίου του 2013 στη διάρκεια του 117ου Μαραθώνιου της Βοστώνης. Εκτός από τους 3 νεκρούς των εκρήξεων κοντά στον τερματισμό, υπήρξαν 236 τραυματίες, εκ των οποίων πολλοί ακρωτηριάστηκαν στα πόδια. "Πολλούς τους χειρουργήσαμε πάνω σε φορεία για να μην πεθάνουν. Έζησαν όλοι, θάνατοι μηδέν", είπε και πρόσθεσε: "Είδα αυτούς τους ανθρώπους που ήταν διαλυμένοι, να γίνονται πάλι παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Όσα χρήματα δαπανήθηκαν για την αποκατάστασή τους επεστράφησαν, επειδή έγιναν και πάλι εργασιακά λειτουργικοί".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χωρίς γιατρό το Κέντρο Υγείας Αμοργού - Παιδίατρος εξετάζει παθολογικά περιστατικά στην Τήνο
Φιλανθρωπική συναυλία της Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος
‘’Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου’’