Επιστήμη & Ζωή

Συνεχείς προσπάθειες για σημαντικές βελτιώσεις στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

Ολοκληρώθηκε το 7ο διήμερο συνέδριο για τον καρκίνο.


Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2022, 16:49

Με μεγάλη επιτυχία και τη διαδικτυακή παρουσία περισσοτέρων από 300 συμμετεχόντων και 45 σημαντικών ομιλητών σε Ελλάδα και Ευρώπη – εκπρόσωπων της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικών φορέων, διακεκριμένων ακαδημαϊκών και στελεχών της φαρμακευτικής αγοράς - ολοκληρώθηκε το ετήσιο συνέδριο για τις Πολιτικές Υγείας του Καρκίνου με τίτλο: “Cancer Conference: ‘Όλες οι Εξελίξεις γύρω από τον Καρκίνο, που διοργανώθηκε και φέτος διαδικτυακά από το Health Daily και τη BOUSSIAS 1-2  Νοεμβρίου 2022 υπό την αιγίδα σημαντικών φορέων καθώς και του Υπουργείου Υγείας Κύπρου.

Για 7η συνεχόμενη χρονιά κορυφαίοι ειδικοί από Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη ενημέρωσαν το κοινό για τις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις σε όλες τις βασικές κακοήθειες (καρκίνος του πνεύμονα, καρκίνος του μαστού, καρκίνος των ωοθηκών, αιματολογικές κακοήθειες, νεοπλάσματα του πεπτικού συστήματος κλπ), ενώ οι εργασίες εστίασαν και σε θέματα πολιτικής υγείας προς όφελος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και των ασθενών.

500-600 εκατ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης αφορούν φάρμακα για τον καρκίνο

Η πρόληψη, η θεραπεία και οι κλινικές μελέτες για τον καρκίνο, αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας, δήλωσε ο Μπάμπης Καραθάνος, Φαρμακοποιός, Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής Υπουργού Υγείας, ο οποίος άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου. Αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά», κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 40.000 μαστογραφίες, ενώ έχουν εντοπιστεί έγκαιρα 2.500 περιπτώσεις γυναικών με καρκίνο του μαστού. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος και για άλλα είδη καρκίνου θα συνεχιστεί όπως ανέφερε ο κ Καραθάνος, ενώ όπως τόνισε το Υπουργείο έχει προχωρήσεις και σε άλλες δράσεις προκειμένου να βελτιωθεί η έρευνα, η ανάπτυξη και τα θεραπευτικά εργαλεία που έχουμε για την αντιμετώπιση της νόσου. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά η μεταρρύθμιση του συστήματος clawback και ο συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη εγκριθεί 53 φαρμακευτικές επενδύσεις ύψους 519 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023, γεγονός που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία. Παράλληλα, προχωράει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της  Υγείας, επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Επιπλέον, συστάθηκε το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Παιδικής Ηλικίας με Νεοπλασματικά Νοσήματα που έχει στόχο τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στα άτομα παιδικής ηλικίας με νεοπλασματικά νοσήματα, ως διακριτής κατηγορίας ασθενών. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης  προχώρησε στην υπογραφή της Χάρτας της Κοινωνικής Πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής», ενισχύοντας το σκοπό της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τη δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από καρκίνο του πνεύμονα.

Τέλος, το Υπουργείο με μια σειρά μέτρων στην πολιτική φαρμάκου, όπως η ενίσχυση του θεσμού της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας,  οι  κλειστοί προϋπολογισμοί για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), διασφαλίζει πόρους για νέες καινοτόμες θεραπείες για τους ασθενείς με καρκίνο, ανέφερε ο κ Καραθάνος, επισημαίνοντας ότι 500-600 εκατ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης, αφορούν φάρμακα για τον καρκίνο.

Ξεκινούν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου

Τη σημασία της ευρείας συμμαχίας όλων των φορέων στη μάχη για τη Δημόσια Υγεία, τόνισε η ΓΓ Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Επισήμανε επίσης τη σημασία της εφαρμογής των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, που όπως είπε διαφέρουν κατά πολύ από τον ατομικό προληπτικό έλεγχο, αφού παρέχουν  πληθυσμιακά δεδομένα ώστε να βελτιωθούν οι δείκτες υγείας στη χώρα. Την επόμενη βδομάδα ξεκινά το Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που αφορά περίπου 2,5 εκατ. γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει και το Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου που αφορά 3.840.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών. Μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια μέσω αυτών των προγραμμάτων θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για τα χρόνια νοσήματα στη χώρα μας όπως είπε η κ. Αγαπηδάκη. Η ΓΓ Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία του ψηφιακού εργαλείου My Health Data, με τη χρήση του οποίου, οι πολίτες θα βελτιώσουν τις γνώσεις για την Υγεία, κατανοώντας ζητήματα όπως π.χ. του εμβολιασμού, συμπεριφορών που βοηθούν ή χειροτερέυουν την υγεία τους κλπ. «Η μάχη για τη Δημόσια Υγεία μας αφορά όλους, αποτελεί καθολική δέσμευση της Πολιτείας και απαιτεί ευρεία συμμαχία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γιατί μόνο με ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεταπανδημικές προκλήσεις» κατέληξε η κ Αγαπηδάκη.

Δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στην Κύπρο

Εάν δεν δράσουμε άμεσα, ο καρκίνος θα αποτελέσει σύντομα την κύρια αιτία θανάτου στις χώρες της ΕΕ, τόνισε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλα. Μέχρι το 2035, αναμένεται αύξηση κατά 25% των περιπτώσεων καρκίνου, ωστόσο όπως σημείωσε το 40% αυτών μπορούν να προληφθούν. Στην Κύπρο, εντοπίζονται περίπου 3700 νέα περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνο, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ Χατζηπαντέλα, τα περισσότερα αντιμετωπίζονται επιτυχώς και η θνησιμότητα είναι χαμηλή. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της νόσου, που αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας της χώρας, εφαρμόζονται προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως π.χ. για τον καρκίνο του μαστού που αφορά γυναίκες μέχρι και την ηλικία των 74 ετών, στο πλαίσιο του οποίου, πρόσφατα αντικαταστάθηκαν οι παλαιότεροι μαστογράφοι με ψηφιακούς. Επίσης, αναμένεται η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, το οποίο θα έχει την ευθύνη να προχωρήσει με την αξιολόγηση, τη διαπίστευση και την οργάνωση όλων των ογκολογικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου και του Αρχείου Καρκίνου. Παράλληλα, θα έχει την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των εθνικών κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπιση του καρκίνου και στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι πάροχοι των υπηρεσιών αυτών, καθώς και εξωτερικοί ειδικοί σύμβουλοι, όπου κρίνεται αναγκαίο. Επιπλέον, στο ΓΕΣΥ έχουν ενταχθεί, τόσο η ανακουφιστική φροντίδα ασθενών με καρκίνο όσο και η κατ’ οίκον νοσηλεία.

Αυξημένα κονδύλια για την έρευνα στον τομέα του καρκίνου

Η καταπολέμηση της μάστιγας του καρκίνου αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες της Ε.Ε. στον τομέα της υγείας, τόνισε ο Ευρωβουλευτής της Κύπρου και Πρόεδρος της Επιτροπής κατά του καρκίνου (MAC), Λουκάς Φουρλάς. Όπως ανέφερε, με τη συνεργασία της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου δημιουργήθηκε μια ειδική επιτροπή για την καταπολέμηση του καρκίνου (PEGA), με κύριο έργο τη μεγιστοποίηση της εμπλοκής των επιστημόνων στην έρευνα και καινοτομία, το συντονισμό τους και την παροχή κονδυλίων. Η σχετική έκθεση που εκπονήθηκε εστιάζει στην πρόληψη, τη διασυνοριακή περίθαλψη, τη φαρμακευτική πολιτική, την ηλεκτρονική υγεία. Τέλος, υποστηρίζει την παροχή αυξημένων κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα για έρευνα στον τομέα του καρκίνου, ενώ παράλληλα ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών.

«Στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2023, ζητήσαμε να ενισχυθεί το επίπεδο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας επιπλέον του προγράμματος ακολουθώντας την προσέγγιση «Μία υγεία» και επιδιώκοντας την ουσιαστική ενσωμάτωση της διάστασης της υγείας σε όλες τις πολιτικές. Στο πρόσφατο ψήφισμά μας τον προηγούμενο μήνα, αποκαταστήσαμε συγκεκριμένα  την περικοπή που πραγματοποίησε το Συμβούλιο ύψους €200 εκ. στο πρόγραμμα EU4Health και ζητήσαμε την ενίσχυσή του με  €25 εκατ., καθώς η πανδημία δεν έχει ακόμη λήξει. Γνωρίζουμε καλά ότι παραμένει άκρως αναγκαία η  ανάγκη στήριξης των εθνικών συστημάτων υγείας, ώστε να καταστούν πιο ανθεκτικά, και αυτό σχετίζεται άμεσα με την ευρωπαϊκή πολιτική για τον καρκίνο», δήλωσε η Ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Europa Donna Greece, Έλενα Κουντουρά στο πλαίσιο της ομιλίας της. Επιπλέον, όπως επεσήμανε η κα Κουντουρά: «Πρέπει να επιταχύνουμε απέναντι στις ανισότητες και αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών, καθώς  η διακύμανση στα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των Κρατών Μελών υπερβαίνει ακόμη και το 25%, αλλά ακόμη και μέσα στην ίδια τη χώρα». Επίσης, αναφέρθηκε στη δράση για το Μητρώο Ανισοτήτων Καρκίνου, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική για την εξάλειψη των αποκλίσεων στο ζήτημα της περίθαλψης αλλά και στην πρόληψη. Σήμερα με τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, που πλήττουν δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους πολίτες, η άμεση και καθολική πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο, έχει καταστεί πιο επείγουσα από ποτέ.

Την ανάγκη να μειωθεί το «χάσμα» φροντίδας για τον καρκίνο μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου επεσήμανε και η Αμάντα Ψυρρή, Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας, ΕΚΠΑ, Ιατρική Σχολή, Διευθύντρια της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», Πρόεδρος του Nomination Committee της European Society of Medical Oncology. H κ. Ψυρρή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη δημιουργία του International Cancer Foundation από το ESMO τον Σεπτέμβριο του 2021, με στόχο την υποστήριξη των γιατρών και των ασθενών με καρκίνο σε όλες τις χώρες του κόσμου και τη μείωση των νέων περιστατικών καρκίνου με την εκπαίδευση των γιατρών σε θέματα πρόληψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2040 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν 29,5 περιστατικά με καρκίνο παγκοσμίως, καθώς και 16, 3 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο.

Για μια καλύτερη ζωή για τους ασθενείς με Καρκίνο μίλησε η Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και πρ. Πρόεδρος & Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ECPC. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην 8η εμβληματική δράση του Ευρωπαϊκού. προγράμματος για τον καρκίνο που αφορά σε Καλύτερη ζωή για τους ασθενείς, τους επιβιώσαντες και τους φροντιστές τους. Στην Ευρώπη ο αριθμός  των επιβιωσάντων υπολογίζεται σε 12 εκατ., ενώ στην χώρα μας σε περίπου 1.1 εκατ. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι η ανεπαρκής διαχείριση των μακροχρόνιων επιπτώσεων της ασθένειας και του καρκίνου όπως οι μη καλυπτόμενες ψυχολογικές ανάγκες, η έλλειψη συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ ασθενών και γιατρών κ.α. Η εμβληματική πρωτοβουλία «Καλύτερη ζωή για τους ασθενείς με καρκίνο» περιλαμβάνει δύο μεγάλα έργα: Α) Την έξυπνη κάρτα επιβίωσης από τον καρκίνο «cancer smart card», η οποία θα αναφέρει το σύντομο ιστορικό του ασθενούς και β) το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Κέντρο για ασθενείς με καρκίνο, μια πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης για ασθενείς με καρκίνο.

Τα ανωτέρω έργα συμπληρώνονται με την πλήρη εφαρμογή της Οδηγίας για  την εξισορρόπηση της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής για ασθενείς και φροντιστές, και την πρόσβαση των ασθενών και επιβιωσάντων σε οικονομικά προϊόντα όπως δάνεια και ασφάλιση ζωής κ.α.

Μόλις 17% των ασθενών έχει πρόσβαση σε ογκολογικά φάρμακα μέσα από μια ολοκληρωμένη διαδικασία αξιολόγησης και αποζημίωσης

Για τα εμπόδια στην ταχύτερη πρόσβαση στην ογκολογική καινοτομία μίλησε η Γιώτα Κοτσεκίδου, External Affairs Director Ελλάδας και Κύπρου, AstraZeneca. Yπάρχει μεγάλη εξέλιξη στην ογκολογική καινοτομία και ήδη το 2021 από τα 84 στο σύνολο νέα φάρμακα το 1/4 ήταν ογκολογικά. Σε ότι αφορά το κόστος για την αντιμετώπιση του καρκίνου, το οποίο αυξάνεται σταθερά, μόνο το 30% αφορά στην φαρμακευτική αγωγή. Η κα Κοτσεκίδου επικεντρώθηκε στα νέα δεδομένα που καθιστούν την πρόσβαση στην καινοτομία στη χώρα μας πολύ δύσκολη. Αναφέρθηκε στη νέα υπουργική απόφαση που κυκλοφόρησε πρόσφατα και καθορίζει τα όρια του προϋπολογισμού για τις σοβαρές παθήσεις, η οποία θα οδηγήσει – χωρίς καμία διαπραγμάτευση – σε συνολικές επιστροφές μέσω rebate & clawback της τάξης του 60% για τα καινοτόμα φάρμακα. Αυτό απειλεί τη ίδια την βιωσιμότητα της καινοτομίας και θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει ιδιαίτερη προσοχή.

Για την αξία και τις δυνατότητες που δίνει η έγκαιρη διάγνωση στα θεραπευτικά αποτελέσματα  του Καρκίνου του Πνεύμονα, μίλησε ο Χρήστος Αντωνόπουλος, MD, PhD, EMBA, Διευθυντής Τμήματος Ογκολογίας- Αιματολογίας, μέλος Δ.Σ. AstraZeneca Ελλάδας. Όπως ανέφερε, τόσο οι θεραπευτικές εξελίξεις όσο και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αλλάξουν την πορεία στον καρκίνο του πνεύμονα προκειμένου κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον να μπορούμε να μιλάμε για χρόνιο νόσημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το ¼ των ασθενών διαγιγνώσκονται όταν πλέον βρίσκονται στο στάδιο 3 της νόσου, ενώ το 40%  όταν βρίσκονται στο στάδιο 4. Αναφερόμενος στην αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης (LDCT) για τη διάγνωση της νόσου, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης NLST  το 63% των ασθενών που την έκαναν διαγιγνώστηκαν  στο στάδιο 1, ενώ η χρήση της μείωσε τη θνησιμότητα από τη νόσο κατά 20%. Αν η έγκαιρη διάγνωση φθάσει στο 48% η 5ετής επιβίωση μπορεί να αγγίξει το 40% των ασθενών, σημείωσε ο κ Αντωνόπουλος. Σύμφωνα με τη μελέτη NELSON, στην Ελλάδα θα μπορούσαν να σωθούν 2.000 ζωές με τη χρήση της  LDCT σε άτομα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα.

Θεσμικό πλαίσιο για τους βιοδείκτες

Στην προοπτική ενός ολιστικού επανασχεδιασμού της ογκολογικής φροντίδας και στον ρόλο της φαρμακευτικής καινοτομίας στο κρίσιμο αυτό ζήτημα της αποτελεσματικής και δίκαιης πρόσβασης στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, αναφέρθηκε η κα Ζέφη Βλαχοπιώτη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της εταιρείας Bristol Myers Squibb Ελλάδας & Κύπρου. O καρκίνος αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή δημόσιας υγείας στη χώρα μας  με αναμενόμενη την επιδείνωση των δεικτών τα επόμενα χρόνια. Με  τη μείωση της δημόσιας δαπάνης υγείας κατά 36% την τελευταία δεκαετία και τα 1 στα 2 φάρμακα στο νοσοκομείο  να καλύπτονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, η βιωσιμότητα παραμένει το ζητούμενο, τόνισε η κα. Βλαχοπιώτη. Με δεδομένο ότι οι προκλήσεις παραμένουν σε όλο το φάσμα της ογκολογικής φροντίδας: θα πρέπει να υπάρξει επέκταση για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, αντιστοίχιση του προϋπολογισμού φαρμάκου των νοσοκομείων στις πραγματικές ανάγκες, άρση εμποδίων όπως η μη αποζημίωση βιοδεικτών και ένα ολοκληρωμένο υποστηρικτικό πλαίσιο που αφορά πάνω από 120.000 ασθενείς. Κοινός παρονομαστής βέβαια όλων η ανάγκη επιπρόσθετων πόρων και η διασφάλιση της βέλτιστης κατανομής τους. Επιπλέον, η κα Βλαχοπιώτη παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της πολιτικής υγείας της Bristol Myers Squibb σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας  για ένα ειδικό Ταμείο για τον Καρκίνο με σκοπό μεταξύ άλλων την τεκμηρίωση του κόστους της διαχείρισης του καρκίνου στην Ελλάδα, την πρόταση για τη θέσπιση ενός ταμείου με έσοδα από ειδικούς φόρους σε προϊόντα που επιβαρύνουν τον επιπολασμό του καρκίνου, έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή της πρότασης, την κατανομή του προϋπολογισμού ανά στάδιο φροντίδας κτλ. Η πρωτοβουλία της εταιρείας συνεχίζεται με ένα άλλο φιλόδοξο έργο: ένα θεσμικό πλαίσιο για τους βιοδείκτες που θα περιλαμβάνει χαρτογράφηση του τρέχοντος περιβάλλοντος στην Ελλάδα, καταγραφή – ανάλυση βέλτιστων πρακτικών στην Ευρώπη, εφαρμογή μεθοδολογίας συνεντεύξεων με θεσμικούς εταίρους, εκπόνηση προτεινόμενου θεσμικού πλαισίου για τη συστηματική αξιολόγηση και αποζημίωση βιοδεικτών, καθώς και προτάσεις συγχρηματοδότησης της πρόσβασης από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Πάνω από 2 εκατ. κλινικές δοκιμές το 2021

Μια σύντομη επισκόπηση των διεθνών τάσεων που αφορούν στην έρευνα, την ανάπτυξη και τις κλινικές μελέτες στον τομέα της ογκολογίας, παρουσίασε η Μαρία Καλογεροπούλου, Head of HTA, IQVIA Hellas. Σε ό,τι αφορά στις κλινικές δοκιμές ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός τους ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια για πρώτη φορά το 2021, με τις μισές από αυτές να αφορούν την COVID- 19. Ο αριθμός των ογκολογικών δοκιμών έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2021, και επικεντρώθηκε κυρίως σε σπάνιους τύπους καρκίνου η πλειονότητα των οποίων είναι μεταστατικοί. Επιπλέον, τόνισε ότι η καινοτομία έχει πολύ μεγάλη προτεραιότητα. Σημείωσε ότι καταγράφηκε ένα ρεκόρ 84 νέων θεραπευτικών δραστικών ουσιών (NAS) με 30 νέα σκευάσματα σε σχέση με τον καρκίνο. Παρατήρησε ότι υπάρχει αυξανόμενη τάση χρήσης καινοτόμων θεραπειών και στοχευμένων θεραπειών επόμενης γενιάς σχολιάζοντας ότι ενώ η ανάπτυξη των καινοτόμων θεραπειών ξεκίνησε με πολύ αργούς ρυθμούς, εντούτοις μέχρι το 2026 εκτιμάται ότι ο όγκος εργασιών θα φτάσει τα 15 δισ. δολάρια- με την πρόβλεψη ότι η δαπάνη στην ογκολογία το 2026 θα αγγίξει τα 307 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη δημιουργίας βάσης δεδομένων για κλινικές μελέτες και πρόσθεσε ότι το ενθαρρυντικό γεγονός είναι ότι αυξάνονται συνεχώς οι κλινικές μελέτες που εγκρίνονται από τον ΕΟΦ.

Τέλος, σημαντικά ήταν τα νεότερα δεδομένα καθώς και οι επιστημονικές εξελίξεις και θεραπευτικές επιλογές γύρω από τους βασικούς καρκίνους [τον Καρκίνο του πνεύμονα, τις Αιματολογικές κακοήθειες, τον Γυναικολογικό Καρκίνο και τους Όγκους του Πεπτικού Συστήματος], που παρουσιάστηκαν κατά τη 2η μέρα των εργασιών, με τη συμμετοχή 23 διακεκριμένων καταξιωμένων επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων από ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας μας.

Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, της EUROPA DONNA Κύπρου, της Εταιρείας Ογκολόγων- Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του Pharma Innovation Forum (PiF), του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) και της W40 Hellas (Γυναίκες στην Ογκολογία).

Χρυσός χορηγός του Συνεδρίου ήταν η εταιρεία AstraZeneca, χορηγοί οι εταιρείες Bristol Myer Squibb και ΙQVIA,  και  υποστηρικτής η  εταιρεία Astellas,



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων