Η αξιολόγηση του ψυχολογικού στρες ενός ατόμου μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να μετρηθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ενα σύντομο ερωτηματολόγιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση, έδειξαν τα ευρήματα της μελέτης.
«Η μελέτη μας είναι μέρος των αυξανόμενων στοιχείων ότι η ψυχολογική δυσφορία είναι ένας πραγματικά σημαντικός παράγοντας σε μια διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου, όπως οι άλλες συμπεριφορές υγείας και παράγοντες κινδύνου, όπως η σωματική δραστηριότητα και τα επίπεδα χοληστερόλης, που παρακολουθούν οι γιατροί», δήλωσε η συν-συγγραφέας Emily Gathright. Είναι επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Brown, στο Providence, RI
Για τη μελέτη, η ομάδα εξέτασε έρευνες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια και περιελάμβαναν ενήλικες χωρίς ψυχιατρική διάγνωση που υποβλήθηκαν σε έλεγχο για κατάθλιψη, άγχος, διαταραχή μετατραυματικού στρες, άγχος ή γενικά συμπτώματα ψυχικής υγείας και παρακολουθήθηκαν για περισσότερο από έξι μήνε. Περίπου το 58% ήταν γυναίκες.
Συνολικά, η Gathright και οι συνεργάτες της ανέλυσαν ευρήματα από 28 μελέτες που περιλάμβαναν περισσότερους από 658.000 ασθενείς. Όσοι ανέφεραν υψηλά επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας είχαν 28% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα της μελέτης Carly Goldstein, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς, ένα σύντομο ερωτηματολόγιο ψυχικής υγείας μπορεί να δώσει στους κλινικούς ιατρούς καλύτερη εικόνα, όχι μόνο για τους κινδύνους ψυχικής υγείας ενός ασθενούς, αλλά και για τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Με βάση τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου, ο κλινικός ιατρός μπορεί να συμβουλεύσει αμέσως τον ασθενή για το πώς η βελτίωση της ψυχικής του υγείας μπορεί να τον βοηθήσει να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς του, πρόσθεσε.
«Η ανάλυση δείχνει ότι η ψυχολογική δυσφορία ενός ασθενούς συνδέεται άμεσα με τον καρδιαγγειακό του κίνδυνο, παρέχοντας ευκαιρίες στους κλινικούς γιατρούς να βοηθήσουν έναν ασθενή να διαχειριστεί τους κινδύνους του με την πάροδο του χρόνου, για καλύτερη συνολική υγεία,», δήλωσε η Goldstein στο Πανεπιστήμιο Brown.
Πριν από τη μελέτη δεν ήταν γνωστό εάν ένας σύντομος έλεγχος ψυχικής υγείας θα βοηθούσε στην πρόβλεψη του κινδύνου καρδιακής νόσου, σημείωσε.
Οι περισσότερες έρευνες που εξετάζουν τις σχέσεις μεταξύ ψυχολογικής υγείας και καρδιακών παθήσεων έχουν επικεντρωθεί σε άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Allison Gaffey, κλινική ψυχολόγος στο Yale School of Medicine στο New Haven.
«Σίγουρα γνωρίζουμε ότι η ψυχολογική υγεία είναι σημαντική στο πλαίσιο της διαχείρισης της φροντίδας», είπε η Gaffey.
Τα προληπτικά τεσι που χρησιμοποιήθηκαν στις μελέτες ήταν σύντομα και γνωστά και μπορούσαν να χορηγηθούν με ασφάλεια από οποιονδήποτε κλινικό πάροχο, σημείωσε.
«Πιστεύουμε ότι η χρήση αυτών των σύντομων προληπτικών εξετάσεων, είτε σε νοσοκομείο είτε σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης στην κοινότητα, παρέχει πληροφορίες που είναι χρήσιμες για την κατανόηση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο με πολύ πολυδιάστατο τρόπο σε σύγκριση με τη χρήση μόνο πιο τυπικών αξιολογήσεων όπως η αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα χοληστερόλης. " είπε ο Γκάφι.
Ακόμη και χωρίς να πληρούνται τα κριτήρια για υψηλή ψυχολογική δυσφορία, οι ασθενείς που παρουσιάζουν οποιαδήποτε δυσφορία μπορεί να ωφεληθούν από πρόσθετη υποστήριξη για να βοηθήσουν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου, πρόσθεσε.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ενώ οι ενημερωμένες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας πρόσθεσαν τον «υγιεινό ύπνο» ως βασική πτυχή της καλής υγείας της καρδιάς, δεν περιλάμβαναν τη «διαχείριση του άγχους και της ψυχικής υγείας».
Αυτή η λίστα ελέγχου θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει καλή ψυχική υγεία, πρότεινε η ομάδα.
Η κατάθλιψη ήταν η πιο κοινή πτυχή της ψυχολογικής δυσφορίας που μετρήθηκε στις μελέτες που αναλύθηκαν, είπε η Goldstein, υποδεικνύοντας ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα πρέπει επίσης να προσπαθεί να μετρά το άγχος.
«Θα ενθαρρύνω όλους τους παρόχους καρδιαγγειακών νόσων καθώς και τους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας, να κάνουν κάποιου είδους σύντομο έλεγχο για ψυχολογική δυσφορία για να εκτιμήσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο», συμβουλεύει.
Οι συστάσεις υποστήριξης ψυχικής υγείας μπορούν επίσης να κάνουν τη διαφορά στη συνολική υγεία του ασθενούς, είπε η Goldstein.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 7 Νοεμβρίου στο Journal of Cardiopulmonary Rehabilitation and Prevention.
Πηγές:
Journal of Cardiopulmonary Rehabilitation and Prevention.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}