Αλλαγή στάσης στο θέμα του εμβολιασμού προκάλεσε η πανδημία. Άτομα που δεν εμβολιάζονταν ποτέ κατά της γρίπης, εμβολιάστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας κατά της CoViD και κατά της γρίπης. Τα ποσοστά κάλυψης ήταν υψηλότερα σε αυτούς και σε όσους ήταν συνεπείς στον εμβολιασμό προπανδημικά.
Αυτό προκύπτει από αμερικανική μελέτη σε 1.366 άτομα μέσης ηλικίας 56 ετών. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Network, με τίτλο "Συσχέτιση εμβολιασμού κατά της CoViD με το ιστορικό εμβολίου κατά της γρίπης και τις αλλαγές στον αντιγριπικό εμβολιασμό".
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το 81,4% έως 92,2% όσων έκαναν πάντα το αντιγριπικό εμβόλιο έως το 2017, συνέχισαν να εμβολιάζονται κατά της γρίπης έως και τέσσερις χρονιές αργότερα.
Αντίθετα, το 20,3% των ατόμων που δεν εμβολιάζονταν ποτέ έως το 2017, υποβλήθηκαν σε αντιγριπικό εμβολιασμό την περίοδο 2019 - 2020. Το ποσοστό αυξήθηκε στο 23,5% κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όσοι ήταν συνεπείς στον εμβολιασμό πριν από την πανδημία, είχαν κατά 24,7% περισσότερες πιθανότητες να εμβολιαστούν κατά της γρίπης σε σύγκριση με όσους δεν είχαν εμβολιαστεί ποτέ έως το 2017.
Συνολικά, η πιθανότητα πλήρους εμβολιασμού κατά της CoViD ήταν 50% υψηλότερη στα άτομα που ανέφεραν ότι είχαν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης την περίοδο 2021 - 2022.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός την περίοδο 2021 - 2022 ήταν κατά 230% υψηλότερος εάν ο ερωτώμενος ανέφερε ότι είχε εμβολιαστεί με το αρχικό εμβόλιο κατά της CoViD.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, ο εμβολιασμός κατά της CoViD ήταν υψηλότερος μεταξύ εκείνων που ιστορικά λάμβαναν πάντα το εμβόλιο κατά της γρίπης, ενισχύοντας τις μελέτες που δείχνουν βραχυπρόθεσμη συσχέτιση μεταξύ της γρίπης και του εμβολιασμού κατά της CoViD.
Το πιο εντυπωσιακό, μεταξύ των ατόμων που ιστορικά δεν έκαναν ποτέ το εμβόλιο της γρίπης, αλλά εμβολιάστηκαν κατά της CoViD, είναι πλέον σημαντικά πιο πιθανό να εμβολιαστούν κατά της γρίπης.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}