Επιστήμη & Ζωή

Μια μερίδα από πράσινα φυλλώδη λαχανικά την ημέρα, επιβραδύνει τη νοητική εξασθένηση [μελέτη]

Οι φλαβονόλες περιέχονται σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά όπως ντομάτα, μήλα, πορτοκάλια, τσάι και κρασί.


Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022, 14:34

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Ανθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες τροφές και ροφήματα με φλαβονόλες ενδεχομένως έχουν πιο αργή εξασθένηση μνήμης ως ηλικιωμένοι, αναφέρει νέα έρευνα στο Neurology.

Οι φλαβονόλες περιέχονται σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά όπως ντομάτα, μήλα, πορτοκάλια, τσάι και κρασί.

Ο Dr. Thomas M. Holland, του Rush College of Medicine & Rush College of Health Sciences δήλωσε ότι απλά βήματα όπως κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και τσαγιού είναι εύκολος τρόπος για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

Στην έρευνα όσοι κατανάλωναν το υψηλότερο επίπεδο φλαβονολών, κατά μέσον όρο 7 μερίδες σκούρων φυλλωδών λαχανικών την εβδομάδα, ή μια μερίδα την ημέρα έναντι του χαμηλότερου επιπέδου είχαν 32% μείωση στο ρυθμό νοητικής εξασθένησης.

Οι φλαβονόλες κυρίως περιέχονται στα φασόλια, το τσαι, το μπρόκολο, το σπανάκι, τις ντομάτες, τα μήλα, το κρασί, τα πορτοκάλια, τα αχλάδια και το ελαιόλαδο.

Αν και το τσαι και το κρασί περιέχουν φλαβονόλες, η συγκέντρωση δεν είναι μεγάλη.

Δήλωσε ότι κάποιος θα πρέπει να πίνει 3-4 φλιτζάνια τσάι την ημέρα για να φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα φλαβονολών.

Πρόσθεσε οτι είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνονται διάφορα φρούτα και λαχανικά. Θα δώσουν τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα και ποσότητα θρεπτικών ουσιών.

Η έρευνα έγινε σε 961 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 81 έτη, που δεν είχαν άνοια και παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια.

Κάθε χρόνο συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για το πόσο συχνά έτρωγαν ορισμένες τροφές και χωρίστηκαν σε 5 ομάδες με βάση την ποσότητα φλαβονολών στη διατροφή τους.

Επίσης κάθε χρόνο περνούσαν από τεστ αντίληψης και μνήμης, ενώ έδωσαν και άλλες πληροφορίες για τις συνήθειές τους. Οι ηλικιωμένοι της έρευνας κατανάλωναν 10 mg φλαβονολών την ημέρα. Η χαμηλότερη ομάδα 5 mg την ημέρα κατά μέσον ορο και η υψηλότερη 15 mg.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σκορ στα νοητικά τεστ ανθρώπων με την υψηλότερη ποσότητα φλαβονολών μειώθηκαν πιο αργά από αυτά ανθρώπων με τη χαμηλότερη ποσότητα.

Ο Holland δήλωσε ότι αυτό πιθανόν οφείλεται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φλαβονολών.

Πηγές:
Neurology.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων