Η λεγόμενη "τριδημία" κορωνοϊού, συγκυτιακού ιού RSV και γρίπης, έχει αυξήσει κατακόρυφα τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία και στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, καθώς και στα ιδιωτικά ιατρεία, κυρίως παιδιάτρων. Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση της κίνησης και στα φαρμακεία, από ενήλικες ασθενείς και γονείς παιδιών που ταλαιπωρούνται από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού και αναζητούν κάποια ανακούφιση.
Οι τρεις ιοί προκαλούν παρόμοια συμπτώματα (ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο, βήχα, πυρετό, μυαλγία), γεγονός που δημιουργεί σύγχυση ως προς το είδος της λοίμωξης. Πολλοί γονείς καταφεύγουν στη λύση της αυτοδιάγνωσης, ζητώντας να προμηθευτούν το διπλό self test που ανιχνεύει παράλληλα τον SARS-CoV-2 και δύο τύπους (Α και Β) του ιού της γρίπης. Η ζήτηση του συγκεκριμένου τεστ έχει αυξηθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο παραμένει σε χαμηλά ποσοστά σε σχέση με το μονό τεστ του κορωνοϊού, που εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 90% των πωλήσεων.
Όπως εκτιμούν - μιλώντας στο iatronet.gr - ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥΦΑ), Σπύρος Νικολαϊδης, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω ως τις γιορτές, μαζί με τα κρούσματα γρίπης, τα οποία είναι ακόμα περιορισμένα, σε αντίθεση με την Αττική. Οι ίδιοι αναμένουν και "εκτόξευση" του αντιγριπικού εμβολιασμού τον επόμενο μήνα.
Σ. Νικολαϊδης: Αυξάνεται η ζήτηση για το διπλό τεστ
Στην κεντρική φαρμακαποθήκη του ΣΥΦΑ, που εξυπηρετεί περισσότερα από 1.500 φαρμακεία σε 8 νομούς της Βόρειας Ελλάδας οι παραγγελίες για το διπλό τεστ κορωνοϊού - γρίπης έχουν αυξηθεί κατά 80% την τελευταία εβδομάδα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, Σπύρος Νικολαϊδης (φωτογραφία). Ωστόσο, η ζήτηση παραμένει περιορισμένη ποσοτικά σε σχέση με το μονό self test. "Περίπου ένα στα δέκα τεστ που πωλείται σήμερα είναι διπλό", λέει στο iatronet.gr και προβλέπει αύξηση στο επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα υπάρξει και μεγαλύτερη διασπορά γρίπης στην κοινότητα. Εκτός από το μικρό - προς το παρόν - αριθμό κρουσμάτων, ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η διπλάσια τιμή του διπλού τεστ σε σχέση με το μονό (περίπου 5 ευρώ, έναντι 2,5), σε μια εποχή που οι καταναλωτές είναι πιεσμένοι οικονομικά από την ακρίβεια σε τρόφιμα και κόστος ενέργειας. "Γενικώς, η κατανάλωση φαρμακευτικών προϊόντων φθίνει γιατί ο κόσμος σκέφτεται ότι θα έχει να πληρώσει φουσκωμένους λογαριασμούς", παρατηρεί ο κ. Νικολαϊδης και προσθέτει: "η ζήτηση δείχνει μια αυξανόμενη τάση τον χειμώνα, όσο ο κόσμος αρχίζει να μαθαίνει για το διπλό τεστ. Επάρκεια υπάρχει σε αντίθεση με κάποια κοινά φάρμακα που εξακολουθούν να έχουν έλλειψη".
Δ. Ευγενίδης: Η COVID-19 καλά κρατεί
Η έξαρση ιώσεων, που ξεκίνησε ήδη από τον Σεπτέμβριο, αφορά κυρίως την RSV και την COVID-19 και πολύ λιγότερο τη γρίπη, η οποία δεν έχει χτυπήσει ακόμα ηχηρά την "πόρτα" της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
"Είμαστε στην αρχή του χειμώνα, γρίπη δεν βλέπουμε ακόμα σε μεγάλο βαθμό και εκτιμώ πως θα την περιμένουμε τη νέα χρονιά, όπως συνέβαινε παραδοσιακά, προ κορωνοϊού", λέει ο κ. Διονύσιος Ευγενίδης (φωτογαφία) και προσθέτει: "Όσο δεν υπάρχει ακόμη πολλή γρίπη στην κοινότητα, παραμένει περιορισμένη και η ζήτηση του διπλού τεστ. Όταν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν, οι πιθανότητες να έχει κάποιος γρίπη και όχι κάποια άλλη ίωση αυξάνονται και τότε θα περιμένουμε αύξηση πωλήσεων".
Σε αντίθεση με τη γρίπη που καθυστερεί, ο κορωνοϊός "καλά κρατεί", σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. "Τα μονά τεστ κορωνοϊού εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση, ενώ και η θετικότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ευτυχώς με ελαφρά συμπτώματα στους περισσότερους", αναφέρει.
Αντιγριπικός εμβολιασμός
Έπειτα από δύο έτη πολύ περιορισμένης ζήτησης, ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ξεκινήσει με αυξημένους ρυθμούς ήδη από τον Οκτώβριο - Νοέμβριο, ενώ αναμένεται ως και τριπλασιασμός το επόμενο διάστημα.
"Πρέπει οι ομάδες υψηλού κινδύνου να σπεύσουν στο φαρμακείο για να κάνουν τον εμβολιασμό, λαμβάνοντας υπόψη ότι χρειάζονται περίπου 15 μέρες για να ανταποκριθεί ο οργανισμός, οπότε φτάνουμε στην περίοδο που περιμένουμε την έξαρση γρίπης", αναφέρει ο κ. Ευγενίδης, προσθέτοντας ότι πολύς κόσμος μπορεί να έχει κουραστεί από τις συνεχείς δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19, αλλά πρέπει να προστατευτεί και από τη γρίπη.
Από την πλευρά του ο κ. Νικολαϊδης αναμένει "εκτόξευση" του εμβολιασμού στα φαρμακεία όταν θα μπει σε εφαρμογή η δυνατότητα να γίνεται χωρίς συνταγογράφηση. "Όταν κάτι το δίνεις πολύ εύκολα και δωρεάν, σε 12.000 σημεία, αμέσως, χωρίς να μεσολαβεί γιατρός, η ζήτηση μπορεί να διπλασιαστεί και να τριπλασιαστεί", προβλέπει ο κ. Νικολαϊδης, προσθέτοντας πως τα αποθέματα στη φαρμακαποθήκη είναι πολύ περισσότερα από πέρυσι.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}