Το τραπέζι των γιορτών μπορεί να μην φημίζεται για τα πολύ υγιεινά του πιάτα – όπως και για τις μεγάλες ποσότητες που καταναλώνουμε οι περισσότεροι. Επειδή όμως δεν έχουμε κάθε μέρα τέτοιο τραπέζι, μπορούμε να αφήσουμε τα ενοχικά σύνδρομα στην άκρη για μία ημέρα και να απολαύσουμε το φαγητό. Βέβαια, αυτό δεν μας σταματά από το να πειραματιστούμε και με συνταγές που δεν θα μας βαρύνουν πολύ, αλλά θα είναι νόστιμες και χορταστικές.

Έχουμε μια ιδέα για κυρίως πιάτο, αλλά εδώ θα πιάσουμε κυρίως τα συνοδευτικά. Άλλωστε, αν φροντίσουμε το τραπέζι να είναι γεμάτο με συνοδευτικές επιλογές που είναι γεμάτες βιταμίνες και χαμηλές σε λίπος και αλάτι, το γεύμα μας θα είναι πιο πλήρες, ακόμα κι αν το κυρίως πιάτο είναι πιο φορτωμένο.

Ας δούμε μερικές από αυτές τις ιδέες.


Ψητή κολοκύθα με μυρωδικά, σκόρδο και εσαλότ

Υλικά:

1 μέτρια κολοκύθα, κομμένη σε κύβους

4 μεγάλα εσαλότ, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση

1 κ.σ. δεντρολίβανο ψιλοκομμένο

1 κ.γ. θυμάρι

¾ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. μαύρο πιπέρι

3 κ.σ. συν 1 κ.γ. ελαιόλαδο

1 μέτρια σκελίδα σκόρδο


Εκτέλεση: Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Σε ένα μεγάλο ταψί βάλτε την κομμένη κολοκύθα, τα εσαλότ, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το αλατοπίπερο και τις 3 κ.σ. λάδι. Ανακατέψτε καλά. Κόψτε το σκόρδο στην κορυφή και περιχύστε το με το υπόλοιπο 1 κ.γ. λάδι και πασπαλίζετε με αλατοπίπερο. Τυλίγουμε το σε αλουμινόχαρτο και το βάλτε το κι αυτό στο ταψί. Ψήστε για 20 λεπτά. Ανακατέψτε τα κομμάτια της κολοκύθας. Αφαιρέστε το σκόρδο από το αλουμινόχαρτο και αδειάστε το περιεχόμενο της σκελίδας πάνω στην κολοκύθα, και ανακατέψτε ξανά πριν ξαναβάλετε το ταψί στον φούρνο για άλλα 20-25 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και να ροδίσει ελαφρά.


Dip αγκινάρας

Υλικά: 

½ κιλό καρδιές αγκινάρας, στραγγισμένες

1 κ.γ. ελαιόλαδο

Ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο και βασιλικός

Αλάτι

4 φλιτζάνια ανάμεικτα, ωμά λαχανικά για βούτημα


Εκτέλεση: Τοποθετήστε όλα τα υλικά εκτός από τα ωμά λαχανικά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν, μέχρι το dip να γίνει όσο κρεμώδες επιθυμείτε. Αφήστε στο ψυγείο για να κρυώστει και σερβίρετε το ντιπ με τα ωμά λαχανικά. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι και πέντε ημέρες.


Χούμους από γλυκοπατάτα

Υλικά:

1 γλυκοπατάτα μεγάλη, ψημένη, χωρίς την φλούδα

100 γρ. ψητές κόκκινες πιπεριές, με την μαυρισμένη φλούδα κομμένη

3 κ.σ. χυμός λεμονιού

½ σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

½ κ.γ. κύμινο

Λίγο πιπέρι καγιέν

¼ κ.γ. αλάτι


Εκτέλεση: Πολτοποιήστε τη γλυκοπατάτα, τις ψητές κόκκινες πιπεριές, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το κύμινο, το καγιέν και το αλάτι στο μπλέντερ. Χτυπήστε το μείγμα μέχρι να γίνει αρκετά λείο. Μεταφέρετε σε ένα μπολ σερβιρίσματος. Αφήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα και σερβίρετε.


Μια πρόταση για κυρίως...

Ρολό γαλοπούλας γεμιστό με λαχανικά

Υλικά:

4 μικρά καρότα, κομμένα σε κύβους

1 μικρή γλυκοπατάτα, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους

1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

1 μικρό παντζάρι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους

½ κόκκινη πιπεριά, ξεσποριασμένη και κομμένη σε κύβους

1 κιλό κιμάς γαλοπούλας

1 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο

1 κ.γ. αποξηραμένο φασκόμηλο

½ κ.γ. αποξηραμένος βασιλικός

¼ κ.γ. αλάτι και πιπέρι

Προαιρετικά: ¼ κ.γ. πιπεριά τσίλι


Εκτέλεση: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν καλά. Τοποθετήστε τα σε ταψί και σκεπάστε με αλουμινόχαρτο. Ψήστε για 20 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά.


Και μία για επιδόρπιο...

Ψητά πράσινα μήλα με κανέλα

Υλικά:

4 μέτρια πράσινα μήλα 

1 κ.σ. κανέλα

1 κ.γ. μοσχοκάρυδο

2 κ.σ. καστανή ζάχαρη ή γλυκαντικό

Νερό


Εκτέλεση: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Κόψτε τα μήλα σε λεπτές φέτες και βάλτε τα σε ένα μεγάλο ταψί. Πασπαλίστε με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε. Τοποθετήστε το νερό στον πάτο του ταψιού και ψήστε τα ακάλυπτα για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι τα μήλα να είναι αρκετά μαλακά και να κόβονται εύκολα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι
10 τρόποι να απολαύσετε τις γιορτές χωρίς να επιβαρύνετε την καρδιά σας