Νέα έρευνα εντόπισε την επίδραση που έχουν φευγαλέα φυσικά τοπία όπως το ηλιοβασίλεμα και η ανατολή του ήλιου σε ανθρώπους.
Επίσης οι ερευνητές θέλησαν να ποσοτικοποιήσουν για πρώτη φορά την επίδραση.
Παρά τις πολλές έρευνες που εξετάζουν την επίδραση της φύσης στην ψυχική υγεία, οι περισσότερες έχουν αξιολογήσει την επίδραση σε ήρεμο, μπλέ ουρανό.
Λίγες έχουν εξετάσει την αντίδραση σε αλλαγές του καιρού και στους καθημερινούς ρυθμούς του ήλιου-εφήμερα φαινόμενα.
Ερευνητές χρησιμοποίησαν τα τελευταία γραφικά για να δείξουν προσεκτικά ελεγχόμενες εικόνες αστικού και φυσικού περιβάλλοντος σε 2.500 ανθρώπους.
Όταν αυτές οι σκηνές αφορούσαν στοιχεία όπως ηλιοβασίλεμα και ανατολή, οι συμμετέχοντες τις θεωρούσαν πιο όμορφες σε σχέση με όταν τις έβλεπαν κάτω από τον ήλιο σε άλλες στιγμές της ημέρας.
Η μελέτη έδειξε ότι η ανατολή και η δύση του ήλιου θα μπορούσαν επίσης να προκαλούν σημαντική ενίσχυση των αισθημάτων δέους.
Ερευνα δείχνει ότι το δέος έχει τη δυναμική να βελτιώνει τη διάθεση, να ενισχύει τη θετική κοινωνική συμπεριφορά και να αυξάνει θετικά συναισθήματα-πολύτιμοι παράγοντες για την ενίσχυση της ευεξίας.
Η μελέτη επίσης έλαβε υπόψη πιο σπάνια συμβάντα όπως ουράνια τόξα, κεραυνούς και ουρανούς με πολλά αστέρια, στο πείραμα.
Κάθε φαινόμενο άλλαζε την έκταση στην οποία οι άνθρωποι ένιωθαν ομορφιά σε διαφορετικά τοπία σε σύγκριση με ηλιόλουστους, μπλε ουρανούς.
Αυτές οι αλλαγές ήταν επίσης πίσω από ποικιλία στο πώς εκτιμούσαν οι συμμετέχοντες το περιβάλλον. Οι συμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσα χρήματα θα ήταν πρόθυμοι να ξοδέψουν για να έχουν την εμπειρία τέτοιου σκηνικού στην πραγματικότητα.
Οι συμμετέχοντες ήταν προετοιμασμένοι να πληρώσουν σχεδόν 10% παραπάνω για να επισκεφθούν φυσικό τοπίο ηλιοβασιλέματος έναντι τοπίου κάτω από μπλε ουρανό.
Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η ενθάρρυνση των ανθρώπων να βλέπουν ηλιοβασίλεμα και ανατολή θα μπορούσε να ενισχύει την ευεξία και να χρησιμοποιείται ως μέρος ‘’πράσινης’’ συνταγογράφησης όπου η φύση παίζει θεραπευτικό ρόλο στην αγωγή για την ψυχική υγεία.
Ο Alex Smalley, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι το να σηκώνεται κάποιος νωρίτερα για την ανατολή του ήλιου ή να σχεδιάζει έναν περίπατο για να δει το ηλιοβασίλεμα θα μπορούσε να αξίζει την προσπάθεια-ο παράγοντας 'wow' που συνδέεται με αυτές τις συναντήσεις θα μπορούσε να ξεκλειδώσει μικρά αλλά σημαντικά αισθήματα ομορφιάς και δέους, που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ευεξία.
Οι συγγραφείς επίσης σημείωσαν πως η εμφάνιση των φαινομένων που εξέτασαν θα μπορούσε να ποικίλλει πολύ με βάση τον τόπο κατοικίας. Οσοι έβλεπαν ακτογραμμές στα ανατολικά θα μπορούσαν να βλέπουν πιο εύκολα τη δύση ενώ όσοι έμεναν στα δυτικά θα μπορούσαν πιο συχνά να βλέπουν την ανατολή.
H μελέτη δημοσιεύτηκε το Journal of Environmental Psychology.
Πηγές:
Journal of Environmental Psychology.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}