Το να κόψουμε το κρέας είναι όχι μόνο καλό για την υγεία μας, αλλά και για τον πλανήτη. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο, οι δίαιτες βίγκαν και χορτοφαγίας είχαν το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Σε μια πρόσφατη έρευνα εξετάστηκε, εκτός από το ανθρακικό αποτύπωμα, και η διατροφική ποιότητα της κάθε διατροφής.
Η μόνη δίαιτα που ξεπέρασε σε ποιότητα τη χορτοφαγία και την βίγκαν διατροφή είναι η χορτοφαγία που περιλαμβάνει ψάρια - ήταν όμως πιο χαμηλά στο αποτύπωμα, αλλά και πάλι πιο ψηλά σε σχέση με διατροφές που περιλαμβάνουν κρέας.
Οι δύο διατροφές που βρέθηκαν χαμηλότερα και από τις δύο απόψεις είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε κάποιους κύκλους: η κέτο και η Paleo. Η πρώτη βασίζεται στην κατανάλωση λιπαρών και λιγότερων υδατανθράκων, και η δεύτερη (όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί της) σε τροφές που κατανάλωναν οι πρόγονοί μας, κυρίως κρέας, ψάρια, αυγά, καρύδια και λαχανικά.
Οι μελέτες έχουν επισημάνει αρκετούς λόγους που μια διατροφή που βασίζεται σε φυτικά τρόφιμα και χωρίς κρέας είναι πιο ευγενική προς το περιβάλλον:
*λιγότερη γη που χρησιμοποιείται για την ανατροφή των ζώων
*λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση
*λιγότερη κατανάλωση ενέργειας
*λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Η παραγωγή κόκκινου κρέατος έχει ιδιαίτερα σοβαρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, περισσότερο από τα πουλερικά. Η μελέτη δείχνει ότι αυτό που είναι καλό για την προσωπική υγεία είναι καλό και για τον πλανήτη, κάτι που οι ερευνητές ελπίζουν ότι μπορεί να παρακινήσει μερικούς ανθρώπους.
Βέβαια, ένα τεράστιο κομμάτι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα (περίπου 86%) δήλωσε ότι κατανάλωνει και ζωικά και φυτικά προϊόντα στην καθημερινή του διατροφή. Οι περισσότεροι δεν θα ήθελαν να βγάλουν εντελώς από τη διατροφή τους ολόκληρες ομάδες τροφίμων, κάτι που κάνει τις διατροφές όπως η κέτο να απευθύνονται σε λιγότερο κόσμο.
Υπάρχουν τρόποι να μειώσετε το κρέας από την καθημερινότητά σας με τρόπους που δεν είναι περιοριστικοί. Ένα καλό ξεκίνημα είναι να αντικαταστήσετε μία μερίδα κρέατος την εβδομάδα με θαλασσινά. Οι φυτικές πρωτεΐνες, από την άλλη μεριά, όπως τα φασόλια και οι φακές, είναι εξαιρετικά φθηνές επιλογές και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα μανιτάρια.
Αντιστρόφως, αν θέλετε να περιορίσετε τους υδατάνθρακές σας, μπορείτε να το κάνετε βάσει ενός πιο απλού πλάνου: Φροντίστε να μειώσετε τη ζάχαρη και δώστε περισσότερη έμφαση σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Όσον αφορά τα δημητριακά, φροντίστε να καταναλώνετε ολικής άλεσης, όπως καστανό ρύζι, για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σε φυτικές ίνες, αλλά και για να προλάβετε την αύξηση βάρους.
Όλα αυτά ισχύουν και σε μία βίγκαν διατροφή: Τα πατατάκια και πολλά γλυκά είναι βίγκαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μας κάνουν καλό.
Τέλος, το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον μέσω της διατροφής μας είναι να ψωνίζουμε ντόπια προϊόντα. Τα τρόφιμα που έρχονται εισαγόμενα από το εξωτερικό χρειάζονται τεράστιες ποσότητες καυσίμων για να μεταφερθούν. Στον βαθμό που μπορείτε να το αποφύγετε, προσπαθήστε να μαγειρεύετε με κοντινά υλικά
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}