Επιστήμη & Ζωή

Η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών προστατεύει την καρδιά [επισκόπηση]

Σκανδιναβοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.


Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, 14:16

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Ενας τρόπος μείωσης του κινδύνου καρδιοπάθειας, είναι σύμφωνα με επισκόπηση 60 ερευνών,  η κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών και σπόρων.

Σκανδιναβοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ο Erik Arnesen, του University of Oslo, δήλωσε ότι αν κάποιος καταναλώνει μια χούφτα ξηρών καρπών καθημερινά- περίπου 30 γρ.- θα έχει χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο κατά 20% έως 25%.

Aν και οι επιστήμονες λένε ‘’όσο περισσότερους τόσο το καλύτερο'', η κατανάλωση ακόμα και λίγων είναι καλύτερη από τη μη κατανάλωση, δήλωσε ο Arnesen.

Αμύγδαλα, φυστίκια και καρύδια φάνηκε να είναι τα καλύτερα για τη μείωση της χοληστερόλης.

Όμως, οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν καταληκτικές αποδείξεις για τη σύσταση συγκεκριμένων ειδών.

Ο Arnesen εξήγησε ότι οι ξηροί καρποί έχουν ωφέλιμη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, που είναι σημαντικό να  διατηρούνται χαμηλά για να εμποδιστεί η συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες. Η αρτιοσκλήρυνση είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για καρδιακή προσβολή.

Η επισκόπηση περιέλαβε σχεδόν 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Αν και οι ερευνητές επίσης εξέτασαν αν η κατανάλωση ξηρών καρπών μείωνε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικό επεισόδιο, τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο σαφή.

Ο Arnesen δήλωσε ότι οι ξηροί καρποί δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν αν επηρεάζουν το σάκχαρο.

Όμως η κατανάλωσή τους συνδέεται με βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης, παρόλο που η επισκόπηση δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτιατή σχέση.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι χάρις στη συστηματική επισκόπηση και μετα-ανάλυση, μπορούμε να παρουσιάσουμε έναν πιο ακριβή υπολογισμό της πραγματικής επίδρασης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Food & Nutrition Research.

Πηγές:
Food & Nutrition Research.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων