Ενας τρόπος μείωσης του κινδύνου καρδιοπάθειας, είναι σύμφωνα με επισκόπηση 60 ερευνών, η κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών και σπόρων.
Σκανδιναβοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Ο Erik Arnesen, του University of Oslo, δήλωσε ότι αν κάποιος καταναλώνει μια χούφτα ξηρών καρπών καθημερινά- περίπου 30 γρ.- θα έχει χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο κατά 20% έως 25%.
Aν και οι επιστήμονες λένε ‘’όσο περισσότερους τόσο το καλύτερο'', η κατανάλωση ακόμα και λίγων είναι καλύτερη από τη μη κατανάλωση, δήλωσε ο Arnesen.
Αμύγδαλα, φυστίκια και καρύδια φάνηκε να είναι τα καλύτερα για τη μείωση της χοληστερόλης.
Όμως, οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν καταληκτικές αποδείξεις για τη σύσταση συγκεκριμένων ειδών.
Ο Arnesen εξήγησε ότι οι ξηροί καρποί έχουν ωφέλιμη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, που είναι σημαντικό να διατηρούνται χαμηλά για να εμποδιστεί η συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες. Η αρτιοσκλήρυνση είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για καρδιακή προσβολή.
Η επισκόπηση περιέλαβε σχεδόν 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Αν και οι ερευνητές επίσης εξέτασαν αν η κατανάλωση ξηρών καρπών μείωνε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικό επεισόδιο, τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο σαφή.
Ο Arnesen δήλωσε ότι οι ξηροί καρποί δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν αν επηρεάζουν το σάκχαρο.
Όμως η κατανάλωσή τους συνδέεται με βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης, παρόλο που η επισκόπηση δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτιατή σχέση.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι χάρις στη συστηματική επισκόπηση και μετα-ανάλυση, μπορούμε να παρουσιάσουμε έναν πιο ακριβή υπολογισμό της πραγματικής επίδρασης.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Food & Nutrition Research.
Πηγές:
Food & Nutrition Research.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}