Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κατανάλωση μη ζυμωμένου γάλακτος θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρδιοπάθεια ενώ η μεταστροφή σε εναλλακτική προϊόντος ζύμωσης όπως το γιαούρτι θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο.

Πρόσφατη μελέτη εξέτασε την επίδραση γάλακτος ζυμωμένου και μη, στον κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικής καρδιακής νόσου και οξέος εμφράγματος σε 60.000 γυναίκες και 40.000 άντρες σε 2 έρευνες από τη Σουηδία.

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν καρδιοπάθεια ή καρκίνο στην έναρξη, δεν κάπνιζαν και δεν κατανάλωναν αλκοόλ. Καταγράφηκε ο αριθμός μερίδων του γάλακτος ζυμωμένου και μη, που κατανάλωνε καθεμία καθημερινά.

Σε 33 χρόνια παρακολούθησης, 17.896 άνθρωποι εμφάνισαν ισχαιμική καρδιοπάθεια, περιλαμβανομένων 10.714 περιστατικών εμφράγματος. Ανάλυση έδειξε ότι η καθημερινή πρόσληψη περισσότερων από 1.25 φλιτζανιών γάλακτος συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Συγκεκριμένα, η ισχαιμική καρδιοπάθεια αυξήθηκε κατά 5% στα 400 milliliters, 12% στα 600 milliliters και  21% στα 800 milliliters.

Παρόμοιο μοτίβο παρατηρήθηκε σε γυναίκες για τον κίνδυνο οξέος εμφράγματος.

Ο κίνδυνος καρδιοπάθειας παρέμενε, άσχετα από το περιεχόμενο του γάλακτος σε λιπαρά.

Όμως στους άντρες δεν φάνηκε αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας.

Όταν οι γυναίκες αντικατέστησαν 200 ml καθημερινής πρόσληψης γάλακτος με την επιλογή ζυμωμένου, υπήρξε 5% μείωση του κινδύνου ισχαιμικής καρδιοπάθειας και 4% μείωση του κινδύνου για έμφραγμα.

Οι ερευνητές αποδίδουν τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας από το γάλα στην επίδρασή του σε 2 καρδιομεταβολικές πρωτεΐνες: ACE2 και FGF21.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση και δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine.

Πηγές:
BMC Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο  7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας