Επιστήμη & Ζωή

Περισσότερο μαγνήσιο καθημερινά προστατεύει από την άνοια [μελέτη]

Φάνηκε ότι οι γυναίκες ωφελούνται περισσότερο και κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.


Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023, 18:00

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Περισσότερο μαγνήσιο στην καθημερινή διατροφή οδηγεί σε καλύτερη υγεία του εγκεφάλου καθώς κάποιος μεγαλώνει, αναφέρουν ερευνητές του Australian National University.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυξημένη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο, όπως σπανάκι και ξηροί καρποί, θα μπορούσε επίσης να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.

Η έρευνα σε περισσότερους από 6.000 νοητικά υγιείς συμμετέχοντες στη Βρετανία, ηλικίας 40 έως 73 ετών, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα από 550 mg μαγνησίου καθημερινά ενδεχομένως έχουν ηλικία εγκεφάλου που είναι περίπου κατά ένα χρόνο μικρότερη όταν φτάνουν στα 55, σε σύγκριση με κάποιον που έχει φυσιολογική πρόσληψη μαγνησίου 350 mg την ημέρα.

Ο Khawlah Alateeq, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι αύξηση 41% στην πρόσληψη μαγνησίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου, που συνδέεται με καλύτερη νοητική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο ή καθυστέρηση έναρξης της άνοιας αργότερα.

Η Dr. Erin Walsh, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη μιας διατροφής υψηλής σε μαγνήσιο και τον ρόλο στην προαγωγή καλής εγκεφαλικής υγείας.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου στη διατροφή από μικρότερη ηλικία ενδεχομένως μπορεί να προστατεύσει από νευροεκφυλιστική νόσο και νοητική εξασθένηση.

Η Ms Alateeq δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι η υψηλότερη πρόσληψη ενδεχομένως μπορεί να συμβάλλει στη νευροπροστασία νωρίτερα όσον αφορά τη διαδικασία γήρανσης και προληπτική δράση ενδεχομένως μπορεί να αρχίσει στα 40 ή ακόμα και νωρίτερα.

Φάνηκε ότι οι γυναίκες ωφελούνται περισσότερο και κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγιο 5 φορές σε διάστημα 16 μηνών.

Η ερευνητική ομάδα εστίασε σε πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ολική άλεση, για να αποκτήσει μέσο υπολογισμό πρόσληψης μαγνησίου από τις συγκεκριμένες δίαιτες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition.

Πηγές:
European Journal of Nutrition.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων