Ο αριθμός των λοιμώξεων από τον διεισδυτικό μύκητα Candida auris διπλασιάστηκε στις ΗΠΑ από το 2020 έως το 2021 - και συνεχίζει να αυξάνεται.
Η Candida auris ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία. Ο ζυμομύκητας μπορεί να προκαλέσει καντιντίαση σε σοβαρά εξασθενημένα άτομα, επηρεάζοντας το αίμα, το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα εσωτερικά όργανα.
Ειδικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μια συστηματική λοίμωξη Candida auris μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε πρόσφατα το παθογόνο αυτό, μαζί με άλλα τρία είδη, σε έναν κατάλογο μυκήτων που πρέπει να θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμοι όσον αφορά την παθογένεια, την ανθεκτικότητα στα αντιμυκητιασικά και τις ανεκπλήρωτες ανάγκες για έρευνα.
Τα κρούσματα Candida auris στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν για πρώτη φορά το 2016. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς από τότε, αναφέρει τώρα σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.
Η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των ανιχνευθέντων λοιμώξεων μέχρι σήμερα σημειώθηκε από το 2020 έως το 2021, συνεχίζει, με σχεδόν διπλασιασμό από 756 σε 1471 κρούσματα.
Συγκριτικά, το 2018 είχαν καταγραφεί μόνο 330 κρούσματα. Τα στοιχεία για το περασμένο έτος δεν περιλαμβάνονται στην έκθεση, αλλά ένας διαδραστικός χάρτης στον ιστότοπο του CDC δείχνει περισσότερα από 2400 επιβεβαιωμένα κρούσματα για το 2022.
"Η ταχεία αύξηση και η γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων είναι ανησυχητικές και υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεχή επιτήρηση, διευρυμένη εργαστηριακή ικανότητα, ταχύτερες διαγνωστικές εξετάσεις και τήρηση των αποδεδειγμένων μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων", συνοψίζει η επιδημιολόγος του CDC Dr Meghan Lyman.
Η ανθεκτικότητα στην αντιμυκητιασική κατηγορία των εχινοκανδινών αυξάνεται ραγδαία στην Candida auris, προειδοποιεί ο Οργανισμός.
Ο ζυμομύκητας Candida auris απομονώθηκε, όπως μας ενημερώνει ο ΕΟΔΥ, πρώτη φορά το 2009 στην Ιαπωνία από το αυτί ασθενούς (auris = αυτί στα λατινικά).
Η ικανότητα πρόκλησης διεισδυτικής λοίμωξης αναγνωρίστηκε το 2011, όταν ο μύκητας απομονώθηκε από το αίμα 3 ασθενών με μυκηταιμία στη Ν. Κορέα.
Έκτοτε, στελέχη C. auris απομονώθηκαν παγκοσμίως σε σποραδικές λοιμώξεις, νοσοκομειακές επιδημίες ή ως αποικισμός νοσηλευόμενων ασθενών, ιδίως σε ΜΕΘ.
Η αλληλούχιση του γονιδιώματος των στελεχών C. auris από χώρες της Ανατολικής Ασίας, της Νότιας Ασίας, της Νότιας Αφρικής και της Νότιας Αμερικής δείχνει ότι διακριτοί φυλογενετικοί κλάδοι C. auris εμφανίστηκαν και διασπάρθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε διαφορετικές γεωγραφικές
περιοχές παγκοσμίως.
Η C auris θεωρείται αναδυόμενος παθογόνος παράγοντας για τρεις κύριους λόγους:
- Εμφανίζει συχνά αντοχή σε αντιμυκητικά φάρμακα, όπως οι αζόλες, ή και σε άλλες κατηγορίες
αντιμυκητικών, όπως οι εχινοκανδίνες και η αμφοτερικίνη Β, που χρησιμοποιούνται για τη
θεραπεία διεισδυτικών λοιμώξεων από στελέχη Candida. - Η ταυτοποίηση του ζυμομύκητα εμφανίζει δυσκολίες με τις συνήθεις εργαστηριακές
μεθόδους. Η εσφαλμένη ταυτοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη διαχείριση και
θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών. - Επειδή η C. auris προκαλεί όλο και συχνότερα επιδημίες σε μονάδες υγειονομικής
περίθαλψης, η έγκαιρη ανίχνευσή της είναι σημαντική, ώστε να ληφθούν ειδικά μέτρα για την
πρόληψη της διασποράς.
Στην Ελλάδα, η πρώτη απομόνωση του μύκητα ήταν το 2019, και έκτοτε απομονώνονται με αυξανόμενη συχνότητα στελέχη C. auris από διεισδυτικές λοιμώξεις (καντινταιμίες), σε βαρέως πάσχοντες με μακροχρόνιες νοσηλείες και παρουσία ενδαγγειακών καθετήρων.
Επίσης ο μύκητας έχει απομονωθεί από δείγματα αποικισμού ασθενών και προσωπικού, καθώς και από περιβαλλοντικά δείγματα από επιφάνειες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στο οποίο αποστέλλονται δείγματα από νοσοκομεία όλης της χώρας για έλεγχο ταυτοποίησης και ευαισθησίας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}